Ομιλίες και συναντήσεις Λαφαζάνη-Χουντή στη Λισαβόνα στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου του Σχεδίου Β για μια άλλη Ευρώπη

1678
Λισαβόνα
Λαφαζάνης: Στην ΕΕ δεν υπάρχει δημοκρατία. Η Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ είναι καταδικασμένη

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πολιτών, ολοκληρώθηκε στη Λισαβόνα, το Σάββατο και την Κυριακή (21-22/10), η 5η Σύνοδος του “Σχεδίου-Β” για μια “Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Συνεργασίας και της Αλληλεγγύης”.

Στη Σύνοδο που διοργάνωσε το “Μπλοκ της Αριστεράς” της Πορτογαλίας και στην οποία υπήρξαν διαδοχικά 9 τραπέζια θεματικών συζητήσεων, μετείχαν σειρά από αριστερές πολιτικές δυνάμεις, οργανώσεις και προσωπικότητες της Ευρώπης.

Στη συνάντηση την Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε) εκπροσώπησαν ο Παναγ. Λαφαζάνης Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε και ο Νίκος Χουντής ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε, οι οποίοι και μίλησαν για τις θέσεις και προτάσεις της ΛΑ.Ε.

Το παρόν στη Σύνοδο έδωσε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», η οποία και μίλησε.

Στη Σύνοδο δεν μπόρεσε, τελικά, να παρευρεθεί και να μιλήσει ο επικεφαλής της “Ανυπότακτης Γαλλίας” Je an-Luc Mélenchon, ο οποίος έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Συναντήσεις με “Μπλόκο” και “Ανυπότακτη Γαλλία”

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Παν. Λαφαζάνης με τον Νίκο Χουντή είχαν σημαντικές ιδιαίτερες συναντήσεις με την Catarina Martins, Συντονίστρια του “Μπλόκο της Αριστεράς” στην Πορτογαλία και τον Eric Coquerel, Συνπρόεδρο του Κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας του Zan Luc Melanchon.

Ομιλίες Λαφαζάνη και Χουντή

Ο Παν. Λαφαζάνης στην ομιλία στην θεματική για το “τι πρέπει να κάνουμε” τόνισε μεταξύ άλλων:

Στην ΕΕ δεν υπάρχει δημοκρατία. Στην ΕΕ κυριαρχεί δεσποτικά το βαρύ χέρι του γερμανικού κατεστημένου, της χρηματιστικής ολιγαρχίας και της αυτάρεσκης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα εξελέγησαν με αντιμνημονιακές υποσχέσεις. Όλες, όμως, ακολούθησαν κάτω από τους εκβιασμούς της ΕΕ, την ίδια υπαγορευμένη πολιτική: τα μνημόνια.

Στην Ελλάδα έγινε δημοψήφισμα στις 7 Ιούλη 2015.

Το Όχι όμως του δημοψηφίσματος έγινε ναι με τα πραξικοπηματικά μέτρα της ΕΕ.

Τώρα η ΕΕ μαζί με την Φρανκική δεξιά της Ισπανίας δείχνουν το αντιδημοκρατικό τους πρόσωπο στην Καταλωνία”.

Η Ελλάδα μέσα στο ευρώ αλλά και την ΕΕ είναι καταδικασμένη. Όπως καταδικασμένες είναι και οι πιο αδύναμες χώρες της ΕΕ ιδιαίτερα μέσα στην ευρωζώνη. Η Ευρώπη ως πολιτική έννοια μπορεί να υπάρξει και να έχει ελπίδα. Μπορεί, όμως, με μια προυπόθεση: ότι Ευρωζώνη και ΕΕ θα γίνουν παρελθόν, για να περάσουμε σε μια Ευρώπη των κυρίαρχων κρατών με ένα νέο πλαίσιο ισότιμης συνεργασίας και συνανάπτυξης”.

Στην ομιλία του ο Νίκος Χουντής τόνισε μεταξύ άλλων:

Η Λαϊκή Ενότητα, μετά και τις εμπειρίες του καλοκαιριού του 2015 έχει απαντήσει, πιστεύουμε αρκετά εμπεριστατωμένα, στο ερώτημα «τι κάνουμε».

Για μας η υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού μας, η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και των αξιών της Αριστεράς είναι προτεραιότητα, σε σχέση με την παραμονή στο Ευρώ και την ΕΕ.

Για μας η ρήξη με τις πολιτικές της ΟΝΕ/ΕΕ και η ανάκτηση της οικονομικής και νομισματικής ανεξαρτησίας, αποτελούν τα πρώτα βήματα στον αγώνα μας για την εφαρμογής μιας εναλλακτικής πολιτικής στην οικονομία, τους θεσμούς και την κοινωνία.

Η ρήξη με την ΟΝΕ/ΕΕ δεν σημαίνει τη φτωχοποίηση των λαών μας και την απομόνωση από το διεθνές γίγνεσθαι. Αντιθέτως, η απελευθέρωση από τα δεσμά του Ευρώ, ανοίγουν νέες ευκαιρίες για την εφαρμογή μιας ανεξάρτητης οικονομικής/νομισματικής πολιτικής, για στοχευμένες επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, για νέες εργασιακές σχέσεις, για την ίδρυση νέων μορφών αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων, για κρατικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή της κοινωνίας και των εργαζομένων”.

laf lisavona mploko1

laf lisavona mploko2

xountis lisavona mploko

λαφαζάνη

lar eric

20171021_160502

20171021_160439

20171021_172937

20171021_160430

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας