Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Χουντής μιλάνε στη Συνάντηση του Σχεδίου Β για την Ευρώπη στη Λισσαβόνα

2844
λαφαζάνης

5η σύνοδος του Σχεδίου Β

για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Συνεργασίας και της Αλληλεγγύης

21-22 Οκτωβρίου, στη Λισαβόνα.

  • Ο Π. Λαφαζάνης και ο Ν. Χουντής θα εκπροσωπήσουν τη ΛΑΕ στη 5η συνάντηση του «Σχεδίου Β για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Συνεργασίας και της Αλληλεγγύης».

  • «Ρήξη με τις συνθήκες της ΕΕ», «πολιτική ανυπακοή στις επιταγές της μόνιμης λιτότητας» και η «οικοδόμηση μιας νέας συνεργασίας χωρών για τα συμφέροντα των λαών τους», οι πολιτικές στοχεύσεις της συνόδου.

Στη Λισαβόνα θα βρεθούν ο Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Χουντής, για την 5η συνάντηση του Σχεδίου Β για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Συνεργασίας και της Αλληλεγγύης, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 21-22 Οκτωβρίου 2017.

Το Σχέδιο Β αποτελεί μια πρωτοβουλία αριστερών και ριζοσπαστικών κομμάτων και οργανώσεων της Ευρώπης και ευρωβουλευτών της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), που ιδρύθηκε το 2015 ως μια απάντηση στην υποταγή της κυβέρνησης Τσίπρα και στα θεσμικά και οικονομικά πραξικοπήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ, ενάντια στις κυρίαρχες αποφάσεις του ελληνικού λαού.

Είναι μια πρωτοβουλία από δυνάμεις με ποικιλία απόψεων για ανταλλαγή εμπειριών και προβληματισμών με στόχο τη συγκρότηση ενός αριστερού εναλλακτικού σχεδίου στην Ευρώπη που θα αμφισβητεί τις συνθήκες της ΕΕ, το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και την λιτότητα.

Ο Γραμματέας της ΛΑΕ θα μιλήσει στο κλείσιμο των εργασιών την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου στη συζήτηση «Που πάμε από εδώ και πέρα. Ένα Σχέδιο Β για την Ευρώπη», μαζί με τους Catarina Martins (Συντονίστρια του Πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς), Eleonora Forenza (Ευρωβουλευτής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας), Marina Albiol (Ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας), Nicolas Galepides (συνδικαλιστής Γαλλία) και Nikolaj Villumsen (Βουλευτής, Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία Δανίας).

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ θα μιλήσει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στη συζήτηση «Διακυβέρνηση του Ευρώ και Χρέος: Τι είδους ρήξη με την ΕΕ/ΟΝΕ;», μαζί με τους Francisco Louca (Οικονομολόγο, Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας), Jens Holm (Βουλευτής, Αριστερό Κόμμα Σουηδίας) και Sol Sanchez (Οικονομολόγο)

Εδώ θα βρείτε την ιστοσελίδα του Σχεδίου Β, με το πρόγραμμα:

https://euro-planb.pt/program/

Ακολουθεί το κάλεσμα της Συνόδου:

Για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης

Λισαβόνα 21-22 Οκτωβρίου 2017

Μετά το Παρίσι, τη Μαδρίτη, την Κοπεγχάγη και τη Ρώμη θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2017 η σύνοδος του 5ου Σχεδίου Β, απαιτώντας την ανάκτηση της δημοκρατίας για τους λαούς της Ευρώπης και υποστηρίζοντας τη δημοκρατική συνεργασία και αλληλεγγύη ως πραγματικές εναλλακτικές λύσεις στα αυξανόμενα δημοκρατικά και κοινωνικά ελλείμματα που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη με τη Συνθήκη της Λισαβόνας πριν από 10 χρόνια


Η
Συνθήκη της Λισαβόνας, μαζί με την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, την Ενιαία Αγορά και όλες τις κύριες οδηγίες εφαρμογής της (π.χ. αποσπασμένοι εργαζόμενοι και οδηγίες Bolkestein) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αντίφασης μεταξύ της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των ευρωπαϊκών δημοκρατιών που εγγυώνται πλήρη πολιτικά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η Συνθήκη της Λισαβόνας επέβαλε ακριβώς το ίδιο σχέδιο συγκέντρωσης εξουσίας και αποδυνάμωσης των δημοκρατιών, το οποίο απορρίφθηκε από τα γαλλικά και ολλανδικά δημοψηφίσματα του 2005.

Το 2015, ένα άλλο ιστορικό αποτέλεσμα δημοψηφίσματος ανατράπηκε άγρια, με άμεση παραβίαση της λαϊκής εντολής και της λαϊκής κυριαρχίας: το ένδοξο 61,3% του ελληνικού λαού που είπε «ΟΧΙ» στην σκληρή λιτότητα και τα αντιδημοκρατικά μέτρα που επέβαλαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ. Ένα πραξικόπημα εναντίον του ελληνικού λαού πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας την άρνηση ρευστότητας και τον χρηματοοικονομικό στραγγαλισμό ως μέσο εκβιασμού.

Από τον Ιούλιο του 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλουν στον ελληνικό λαό ακριβώς τα ίδια μέτρα που απορρίφθηκαν από το δημοψήφισμα και συνέχισαν να υποτάσσουν τη χώρα και τον λαό σε ένα χρέος που έχει κριθεί παράνομο, απεχθές και μη βιώσιμο από την Επιτροπή Αλήθειας του ελληνικού Κοινοβουλίου για το Δημόσιο Χρέος. Το πραξικόπημα εναντίον του ελληνικού λαού είναι ένα πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας στην Ευρώπη, στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε και να ανταποκριθούμε με ένα σταθερό πολιτικό σχέδιο. Και πράγματι, μετά από αυτό το πραξικόπημα ξεκίνησε η πρωτοβουλία του Σχεδίου Β για την προστασία των ευρωπαϊκών λαών, την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη και την εξασφάλιση ευημερίας και ισότητας για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και τώρα το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, αποτελούν τους κύριους λόγους ανισότητας και οικονομικής αποτυχίας, διότι αρνούνται στις δημοκρατίες την οικονομική δυνατότητα να εφαρμόσουν καίριες κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές. Εντός και εκτός της Ευρωζώνης, η λιτότητα και ο μερκαντιλισμός, που βασίζονται στην υποτίμηση του κόστους εργασίας, επιδεινώνουν την κοινωνική ανισότητα στην Ευρώπη. Τροφοδοτείται η κοινωνική καταστροφή, ένας άλλος εχθρός της δημοκρατίας αναπτύσσεται: οι υπερεθνικιστικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις.


Ενόψει αυτής της κοινωνικής και πολιτικής αποσύνθεσης, τα πρώην σοσιαλδημοκρατικά και συντηρητικά κόμματα επιμένουν στη συνταγή για περισσότερη αντιδημοκρατική ολοκλήρωση, περισσότερο έλεγχο στους εθνικούς προϋπολογισμούς και σε περισσότερες επιθέσεις σε εργατικές και κοινωνικές πολιτικές, δημιουργώντας μη βιώσιμες συνθήκες για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές και στερώντας τους νέους από την προοπτική να ζουν με ελευθερία, αξιοπρέπεια και ευημερία.


Η CETA και άλλες παρόμοιες συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών, υποστηριζόμενες από συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, είναι ο Δούρειος Ίππος που φέρνει τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό ιό των
offshore όπου οι δημοκρατίες υποτάσσονται στην εξουσία των εταιρειών και των επενδυτικών κεφαλαίων.


Η αποτυχία των συνθηκών και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι η αποτυχία της Ευρώπης και των λαών της. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες χρειάζονται μια διεθνή συμμαχία προοδευτικών, δημοκρατικών, λαϊκών δυνάμεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών κινημάτων που αγωνίζονται για μια ρήξη με τις συνθήκες της ΕΕ και για την οικοδόμηση μιας νέας συνεργασίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λαών μας και προστατεύει τη δημοκρατία και τα ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα.

Μια συνεργασία που προωθεί τη διεθνή ειρήνη με την απόρριψη του μιλιταρισμού και της βιομηχανίας των εξοπλισμών, την αλληλεγγύη με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και τον αγώνα για διεθνή ανάπτυξη υψηλών δημοκρατικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων.

Η σύνοδος του
Σχεδίου Β στη Λισαβόνα θα αποτελέσει ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των εναλλακτικών οδών που αναπτύχθηκαν στις διασκέψεις κορυφής του Παρισιού, της Μαδρίτης, της Κοπεγχάγης και της Ρώμης. Το σημείο εκκίνησης της ανάλυσής μας είναι οι τρέχουσες συνθήκες της ΕΕ που αποτελούν μια σαφή δέσμη των δημοκρατιών μας, των κοινωνιών μας και των οικονομιών μας. Θέλουμε να ξεκινήσουμε και να στηρίξουμε τα πολιτικά κινήματα της ανυπακοής και να κερδίσουμε πλειοψηφίες σε κάθε χώρα για να εξασφαλίσουμε ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα επιτρέπει: πολιτικές κοινωνικής ανάπτυξης που θα σπάσουν την εξουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), άμεσα δάνεια προς τα κράτη, την ανακατανομή των δημοσίων επενδύσεων, την αναδιάρθρωση των δημόσιων χρεών ώστε να εξαλειφθούν τα χρέη που είναι παράνομα, απεχθή και μη βιώσιμα.


Αν το σχέδιο Α αποτύχει, λόγω της προβλέψιμης εχθρότητας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, το αποτέλεσμα δεν θα είναι συνθηκολόγηση με τις Βρυξέλλες. Στην περίπτωση αυτή, η χώρα ή οι χώρες πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για ένα σχέδιο Β που θα επιτρέψει άλλες μορφές ευρωπαϊκής συνεργασίας, αποκαθιστώντας την εθνική κυριαρχία και δημιουργώντας νέους μηχανισμούς για νομισματικές και οικονομικές αποφάσεις, από τους λαούς.


Οι μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας και οι κοινωνικοί αγώνες που ενεργοποιούν τους λαούς σε όλη την Ευρώπη αποτελούν βασική δύναμη του κοινού μας στόχου για δημοκρατία, κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.
Η πολιτική ανυπακοή στις επιταγές της μόνιμης λιτότητας αποτελεί μέρος της πορείας προς μια σημαντική κοινωνική κινητοποίηση και δημοκρατική αντίσταση.


Τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, οι φεμινίστριες, οι πράσινοι, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα κοινωνικά κινήματα και οι ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν στα Φόρα του Σχεδίου Β είναι ενωμένοι:
μεταξύ της σωτηρίας της ΕΕ και του ευρώ και της σωτηρίας των λαών μας από τα χέρια λιτότητας θα επιλέξει πάντα τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των λαών μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας