Χαρίσης: Η 24ωρη απεργία της Πέμπτης 29/6 αφορά σε όλη την Εργατική Τάξη

1819
μισθό

Συνέντευξη έδωσε ο γραμματέας του ΜΕΤΑ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γιώργος Χαρίσης, στο ραδιόφωνο του Alpha 989, μετά τη συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, όπου και απέρριψε τη νομοθετική ρύθμιση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διασφάλιση ΟΛΩΝ των θέσεων των συμβασιούχων και τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, όπως επίσης και το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Καθαριότητας των δήμων.

Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται, υπογραμμίζει ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γιώργος Χαρίσης, «στην επιτυχία της 24ωρης απεργίας της Πέμπτης 29 Ιούνη, και καλούμε σε πανελλαδικό συλλαλητήριο όλους τους εργαζομένους από όλη την Ελλάδα, και απευθυνόμαστε στις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να συμπαραταχθούν σε αυτόν τον αγώνα».

Και αυτό, διότι «αυτός ο αγώνας έχει ξεφύγει πλέον από το πλαίσιο των 10.000 συμβασιούχων. Ουσιαστικά, αφορά σε όλη την Εργατική Τάξη, διότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που έχουν επιβληθεί με τα μνημόνια έχουν διαλύσει τις οικογένειες, έχουν τετραπλασιάσει την ανεργία, και έχουν διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις. Αυτό θα μπορέσει να αποτελέσει μια θρυαλλίδα -εάν στηριχθεί από το Εργατικό Κίνημα– σε ένα βασικό πρόβλημα που υπάρχει, αυτό των ελαστικών σχέσεων εργασίας».

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τα βουνά από σκουπίδια

Σχολιάζοντας τα διάφορα που ακούγονται για τα βουνά με τα σκουπίδια και τα όσο λένε τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, με αφορμή αυτό, δημιουργώντας κοινωνικό αυτοματισμό, υπογραμμίζει: «Η πλειονότητα του κόσμου, της κοινωνίας είναι δίπλα μας. Βλέπει ότι είναι μια σύγκρουση που αφορά και αυτούς». Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να εκτονωθεί η κρίση, υπογραμμίζει για να συμπληρώσει: «η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία εμμένει σε λογική – κατ’ απαίτηση των δανειστών, που της δίνουν εντολές να μην προχωρήσουν σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού διότι στόχος τους είναι η ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας, που είναι κερδοφόρος και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα το γερμανικό κεφάλαιο».

Για τη συνάντηση με το Σκουρλέτη

Όπως καταγγέλλει ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μέσα σε πέντε λεπτά, πριν καν διαβάσει τη νομοθετική ρύθμιση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, την απέρριψε. Και γιατί αυτό;

«Γιατί η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε ένα σχέδιο που υπάρχει, ώστε να εμφανιστεί ότι αυτοί κάνουν μια πρόταση που λύνει το πρόβλημα, ενώ είναι μια πρόταση (σ.σ.: νόμος, πλέον, καθώς ψηφίστηκε από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Βουλή) που οδηγεί στην απόλυση 10.000 εργαζομένων, μεταθέτοντας το πρόβλημα στους δημάρχους για να φαίνεται ότι αυτοί ευθύνονται για τις απολύσεις». Η κυβέρνηση, σημειώνει, περνά «διατάξεις αντισυνταγματικές, σε μια νύχτα περνά μνημόνια και ξεπουλά τη χώρα, και επικαλείται το Σύνταγμα όταν είναι να καταπατήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημειώνει.

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Γ. Χαρίσης σημειώνει: «Στηρίζεται στο Άρθρο 103 του Συντάγματος, παράγραφος 3, όπου υπήρχε υποχρέωση από τη Συνταγματική Αναθεώρηση η έκδοση εφαρμοστικού νόμου για τον τρόπο προσλήψεων του εργατοτεχνικού προσωπικού, του βοηθητικού προσωπικού, καθώς και του ειδικού και επιστημονικού προσωπικού σε θέσεις αορίστου χρόνου. Η πρόταση η δική μας είναι και εντός συνταγματικού πλαισίου και κυρίως διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας