Χάθηκαν 98.420 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο. Σάρωσε η ελαστική εργασία σε βάρος της πλήρους.

1492
εργασίας

Σοβαρό πλήγμα στο κυβερνητικό αφήγημα περί αύξησης της απασχόλησης και περί  “δίκαιης” ανάπτυξης αποτελεί η έκθεση του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” για τις ροές μισθωτής απασχόλησης τον Οκτώβριο.

Για τον μήνα Οκτώβριο 2017 προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 98.420 θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 208.643 και οι αποχωρήσεις – απολύσεις σε 307.063, εκ των οποίων οι 81.021 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 226.042 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, το 62,1% των ατομικών συμβάσεων εργασίας, που υπογράφηκαν το μήνα αυτό ήταν ελαστικής απασχόλησης, δηλαδή μερικής και εκ περιτροπής –προσωρινής εργασίας.

Αντίθετα, μόλις το 37,9% των νέων συμβάσεων ήταν πλήρους απασχόλησης.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό νέων συμβάσεων ελαστικής απασχόλησης για το μήνα Οκτώβριο από το 2013.

Έτσι συνεχίζεται για άλλο ένα μήνα φέτος το αρνητικό ρεκόρ στις συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.

Τον Οκτώβριο του 2016 το ποσοστό των εν λόγω νέων συμβάσεων ανήλθε στο 61,9%.

Τον ίδιο μήνα του 2015 ανήλθε στο 58,4%.

Το 2014 στο 59,3% και, τέλος, τον Οκτώβριο του 2013 ανήλθε στο 56,9%.

Μ΄ άλλα λόγια την 3ετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ το ποσοστό των νέων συμβάσεων ελαστικής απασχόλησης αυξήθηκε από το επίσης απαράδεκτα υψηλό ποσοστό του 59,3% (Οκτώβριος 2014) στο 62,1% (Οκτώβριος 2017).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον, όμως, έχει και η εσωτερική σύνθεση των νέων συμβάσεων ελαστικής απασχόλησης, δηλαδή πως κατανέμονται μεταξύ συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπήςπροσωρινής απασχόλησης.

Και αυτό, γιατί εμφανίζεται διαχρονικά μία αύξηση των νέων συμβάσεων μερικής απασχόλησης έναντι των νέων συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι μερικώς απασχολούμενος είναι εκείνος οποίος εργάζεται λιγότερο από 8 ώρες/μέρα επί 5 μέρες την εβδομάδα. Έτσι παίρνει λιγότερα από 586 ευρώ μικτά κάθε μήνα.

Εκ περιτροπής ή προσωρινός απασχολούμενος είναι εκείνος ο οποίος εργάζεται μεν 8 ώρες /μέρα αλλά για ορισμένο χρονικό διάστημα πχ 3 μήνες, δηλαδή δεν έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Έτσι παίρνει τουλάχιστον 586 ευρώ/μήνα, αλλά για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Συνεπώς αυξάνονται οι ελαστικές αυτές ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2017 το 47,7% του συνόλου των συμβάσεων ήταν συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης και το 14,4% ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

Από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία, λοιπόν, καταρρέει η προσπάθεια παραπληροφόρησης της Υπουργού Εργασίας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσον αφορά την πραγματική κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα μας. Το «true story», δηλαδή η αληθινή ιστορία, είναι «αδιάψευστος μάρτυρας»του εργασιακού μεσαίωνα και της εργασιακής σκλαβιάς στη χώρα μας, που γίνεται με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης, που συνεχίζουν ακατάπαυστα να ψηφίζουν και να εφαρμόζουν τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της κατεδάφισης κάθε εργασιακού δικαιώματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας