Το τηλεφώνημα του Αλ. Τσίπρα στον Βλ. Πούτιν και οι ελληνορωσικές σχέσεις

1715
πούτιν

Ο Αλέξης Τσίπρας, το πρωί της Πέμπτης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο, «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνεχάρη τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Και οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν την πρόθεση τους να προωθήσουν και άλλο την συνεργασία Ρωσίας – Ελλάδας. Τόνισαν επίσης την ικανοποίηση τους για την αυξανόμενη συνεργασία στον εμπορικό, τον οικονομικό και τον ανθρωπιστικό τομέα.
Ύστερα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ρωσίας τον ενημέρωσε για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρωπαϊκής ασφαλείας αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης και την κατάσταση μετά τις κατηγορίες της Βρετανίας εναντίον της Ρωσίας μετά το περιστατικό στο Σόλσμπερι. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσκάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία» αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι υποβαθμισμένες πολιτικές σχέσεις

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία, με ευθύνη της κυβέρνησης ΤσίπραΚαμμένουΚοτζιά, δεν κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο και είναι αρκετά υποβαθμισμένες τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για να επωφεληθεί η Τουρκία.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μετά τον τρίτο μνημόνιο, προσηλωμένη τυφλά στο άρμα των ΗΠΑ, ακύρωσε στην πράξη την συμφωνία ΛαφαζάνηNovak για τον ελληνορωσικό αγωγό φυσικού αερίου, κλιμάκωσε στο πλαίσιο της ΕΕ τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, συνεχίζει να μην αναγνωρίζει αλλά και να επιμένει στον αυθαίρετο αποκλεισμό της Κριμαίας, ενώ έχει διακόψει, προς ζημίαν των ελληνικών συμφερόντων και σε ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ, τις διπλωματικές σχέσεις με την Συρία (!).
Την ίδια ώρα επίσης που η υπόθεση Σκριπάλ γίνεται αφορμή για μια αντιρωσική εκστρατεία στην Δύση, ο Αλ. Τσίπρας εκφράζει από την Σύνοδο της ΕΕ την αλληλεγγύη του στην Βρετανία, συμμεριζόμενος, έτσι, τις κατηγορίες της σε βάρος της Ρωσίας και καθιστώντας, έτσι, αρκετά υποκριτική την έκκληση προς την ΕΕ για αυτοσυγκράτηση.
Όλα τα παραπάνω είναι, προφανώς, ο λόγος που η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ενώ αναφέρεται στην «αυξανόμενη» συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στον εμπορικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα, δεν κάνει καμία αναφορά στην πολιτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Είναι περιττό, φυσικά, να αναφερθούμε στη συνεργασία των δύο πλευρών στον αμυντικό τομέα, αφού οι σχετικές σχέσεις των δύο χωρών, σε αυτήν την κατεύθυνση, με ευθύνη της Αθήνας, είναι κάτι περισσότερο, ίσως, από κακές, αφού η ελληνική πλευρά, όπως γράψαμε στην Iskra, έφθασε ακόμα και στο σημείο να μην αντιπροσωπευθεί καθόλου σε ηγετικό επίπεδο στην σημαντική για την Ρωσία δεξίωση στην πρεσβεία της στην Αθήνα για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας.
Ασφαλώς η πρόσκληση Πούτιν προς Τσίπρα να επισκεφθεί την Μόσχα μπορεί να συνιστά κατ’ αρχήν κάτι θετικό, αρκεί η πρόσκληση αυτή να μην έχει το γνωστό εθιμοτυπικό νόημα ανάλογων προσκλήσεων ευγενείας και αορίστου χρόνου, οι οποίες δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.
Όσο η μνημονιακή Ελλάδα μένει βαθιά και δογματικά προσκολλημένη στον ευρωατλαντισμό, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας χάνει από την οπτική της τις νέες πραγματικότητες στην περιοχή και κυρίως χάνει ερείσματα στην προάσπιση της ασφάλειάς της και των νόμιμων εθνικών μας συμφερόντων.

Μουρούτσος Γιάννης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας