«Το καλοκαίρι τελειώνει, το δύσκολο φθινόπωρο και ο άγριος φορολογικός χειμώνας έρχονται»

1761
κόμματα

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας έρχονται και μαζί τους αναδεικνύονται όλα τα προβλήματα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το φετινό καλοκαίρι, η κυβέρνηση και αρκετά ΜΜΕ, προσπάθησαν να το παρουσιάσουν σαν την πιο «χρυσή εποχή» των τελευταίων ετών. Μια εποχή που, δήθεν, αναδεικνύει την ελπίδα της ανάπτυξης με βάση τον μεγάλο αριθμό αφίξεων τουριστών. Παρέβλεψαν, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό να επισημάνουν τόσο το γεγονός της αδυναμίας των Ελλήνων να κάνουν διακοπές στον τόπο τους, όσο και του «πού» οδηγούνται τα έσοδα, κυρίως των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα.

Συγκεκριμένα, φέτος το καλοκαίρι διαπιστώσαμε ότι:

  1. Η αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών αποδεικνύεται και από στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία για τον μισό και πλέον πληθυσμό (53,6%) αποτελεί πολυτέλεια να πάει έστω και μία εβδομάδα διακοπές! Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαφώς μικρότερο (32,9%).

  2. Η φοροεπιδρομή ενισχύεται. Ήδη, από τον Σεπτέμβριο εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ άνω των 1.000 ευρώ, ενώ 2,3 εκατομμύρια άτομα θα πληρώσουν από 250 έως 750 ευρώ.

  3. Γενικότερα 7,4 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα καλούνται να διευθετήσουν υποχρεώσεις… 6 διαφορετικών φόρων (!) που αφορούν στα εισοδήματα, στην ακίνητη και κινητή περιουσία τους.

  4. Μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 2 δισ. ευρώ που αποτελούν την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Είναι γνωστό, βέβαια, πως το 30% των φορολογουμένων δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ τα κρατικά έσοδα του πρώτου επταμήνου έχουν μειωθεί σημαντικά, σε σχέση με τους στόχους της κυβέρνησης, και υποχωρούν από μήνα σε μήνα.

  5. Η επόμενη αξιολόγηση, η 3η, θα προκαλέσει ακόμα πιο τραγικές συνέπειες στους μισθούς και θα επιφέρει ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος και περικοπές επιδομάτων. Ήδη, τα μέχρι τώρα στοιχεία το αποδεικνύουν. Με τον «νόμο Κατρούγκαλου», οι νέες συντάξεις είναι μειωμένες κατά 30%. Ακολουθεί βεβαίως, σύμφωνα με το 4ο μνημόνιο, η περικοπή και των παλαιών συντάξεων από 1/1/2019, με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

  6. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη, δήθεν, μείωση της ανεργίας. Η «μείωση», όμως αυτή είναι πλασματική. Οφείλεται στις ελαστικές μορφές εργασίας και στη μετανάστευση των νέων και φυσικά, δεν συνυπολογίζονται και δεν προβάλλονται άλλα στοιχεία, όπως οι μειωμένοι μισθοί και το συνολικό ποσοστό φτώχειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 1 στους 5 Έλληνες ηλικίας 55 – 64 ετών, είτε δεν εισπράττει κανέναν μισθό, είτε -επειδή δεν καλύπτει και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης- δεν εισπράττει καμία σύνταξη.

  1. Οι κατασχέσεις έχουν πάρει μορφή «χιονοστιβάδας». Μέχρι τώρα 900.000 λογαριασμοί έχουν κατασχεθεί (προβλέπεται να φτάσουν τα 2 εκατ.). Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, θα γνωρίσει το «σοκ» της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης και εκατοντάδες έως χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Ταυτόχρονα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών και περιουσιών, προς όφελος των κερδοσκόπων, των τραπεζών και του μνημονιακού κράτους είναι προ των πυλών, αφού έχει ψηφιστεί και προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις αρχές του ερχόμενου Οκτώβρη.

  2. Οι πολίτες υφίστανται την λεηλασία μισθών, συντάξεων και αύξησης της φορολογίας αλλά και τις μειώσεις των κοινωνικών δαπανών με καταστροφικές συνέπειες. Τις προηγούμενες ημέρες ζήσαμε τις ολέθριες επιπτώσεις των πυρκαγιών. Η Κυβέρνηση το αποδίδει στα φυσικά φαινόμενα ή σε «οργανωμένο σχέδιο». Μας αποκρύπτουν, όμως, ότι παρά την αυτοθυσία των Πυροσβεστών μας, οι υποδομές για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές είναι στοιχειώδεις και συνεχώς μειώνονται, όπως μειώνεται και η δημόσια χρηματοδότηση για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.

Συγκεκριμένα, από τα 11 παμπάλαια αεροσκάφη «Canadair CL215», έχουν απομείνει μόνο 8 που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο υπό προϋποθέσεις και από τα υπάρχοντα 8 αξιοποιούνται μόνο τα 4. Από τα πιο σύγχρονα «Canadair CL-415», υπάρχουν 7 και αξιοποιούνται και πάλι μόνο τα 4.

Τα τελευταία δε χρόνια των μνημονιακών Κυβερνήσεων, με απαίτηση της Τρόικα, που αποδέχεται η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αγοράζονται νέα αεροσκάφη αλλά περιορίζεται και η αγορά ανταλλακτικών για την συντήρηση τους!

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω αφορούν περικοπές που υφίστανται τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση, παράλληλα, απαλλάσσει από φορολογία τους «εκλεκτούς» που θέλει να απαλλάξει. Εκτός από ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν στο μεγάλο κεφάλαιο, τους εφοπλιστές κ.τ.λ. τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε σε καινούριες πρωτοβουλίες φοροαπαλλαγής.

Για παράδειγμα, η τροπολογία που ψήφισε Κυβέρνηση και ΝΔ, με την ανοχή ΚΚΕ και ΔΗΣΥ (ψήφισαν «παρών») για διαγραφή φορολογικών οφειλών των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, που αφορούν στην ακίνητη περιουσίας τους, σε όλη την ελληνική επικράτεια (όχι αυτή που έχει σχέση με λατρευτικούς σκοπούς) αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον λαό και σημαίνει απώλεια οφειλών εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα την οποία σκοπίμως προσπαθούν να μας αποκρύψουν παρουσιάζοντας μία «ειδυλλιακή» εικόνα, η οποία φυσικά δεν υπάρχει.

Αυτό που υπάρχει είναι φτώχεια για τους πολλούς, πλούτος για τους λίγους και υπόσχεση σε όλους για μία ανάπτυξη, που κάποτε θα έλθει!

Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα, όμως, μπορεί να αλλάξει αν η οργή και η ανανάκτηση που νιώθει στην πλειονότητα της, η κοινωνία, πάψει να εκφράζεται μόνο με γκρίνια και παραίτηση αλλά «μεταφραστεί» σε δράση και αντίσταση.

Οι κινητοποιήσεις, με αφορμή τα εγκαίνια της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 9 Σεπτεμβρίου, μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία αγώνων για τη διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, με στόχο την απαλλαγή της χώρας μας από τα μνημόνια, την λιτότητα και την επιτροπεία από διεθνή καπιταλιστικά κέντρα.

Ας προσπαθήσουμε όλες και όλοι για αυτό.

*Δ. Σπανού, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας και μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας