Το ανώτατο δικαστήριο, πάνω από τη θέληση του λαού, βάζει εμπόδια στο Brexit

1503

Προσωρινή ανατροπή στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit από το Ανώτατο Δικαστήριο Αγγλίας και Ουαλίας.
Με πλειοψηφία 8 υπέρ έναντι 3 κατά, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το Άρθρο 50 για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς την ανάμειξη της Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της είχε επιχειρηματολογήσει ότι οι υπουργοί έχουν την εξουσία να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία της εξόδου, όπως αυτή περιγράφεται στο Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Είναι εντυπωσιακό ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θέτει στην πράξη τον εαυτό του πάνω από την ετυμηγορία του Βρετανικού λαού και βάζει προσχώματα στο Brexit, που ενεκρίθη με δημοψήφισμα, τα οποία προσχώματα, ίσως, να καθυστερήσουν ή και να ματαιώσουν τελικά τη λαϊκή βούληση.
Τα επόμενα βήματα
Θεωρητικά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όσο και αν αυτό και σε συμβολικό επίπεδο θα ήταν το λιγότερο άκομψο.
Ωστόσο, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργάνου θα καθυστερούσε και θα εκτροχίαζε το χρονιδιάγραμμα της πρωθυπουργού για Brexit από τον Μάρτιο.
Το πλέον πιθανό -αν και αναμένεται η επίσημη αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ- είναι το Λονδίνο να δεχθεί την απόφαση και να προχωρήσει στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ήδη, ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί πλήρως.
Έτσι κι αλλιώς, πολλοί βουλευτές ακόμα και από τις τάξεις των Συντηρητικών, είχαν από το προηγούμενο διάστημα επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάμειξης του Κοινοβουλίου με το σκεπτικό ότι οι βουλευτές πρέπει να πουν την άποψή τους.
Το ζήτημα πλέον είναι αν μπορεί η Βουλή να θάψει το Brexit. Δύσκολο, εκτιμούν οι περισσότεροι αφού οι Συντηρητικοί έχουν την πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ ακόμα και από άλλες πτέρυγες έχει εκφραστεί δημόσια η θέση ότι δεν πρόκειται να προβάλουν αντίσταση.
Υπάρχουν ασφαλώς βουλευτές στις τάξεις των Εργατικών που θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία να ψηφίσουν κατά της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 ή οι βουλευτές του σκωτικού SNP, οι οποίοι δεν θέλουν την έξοδο από την ΕΕ, αλλά τα «κουκιά» είναι λίγα.
Επί συνόλου 650 εδρών, οι Συντηρητικοί έχουν 329, οι Εργατικοί 231, το SNP 54 και οι Φιλελεύθεροι μόλις 9 έδρες.
Ωστόσο, στη Βουλή των Λόρδων τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού εκεί -όπως παρατηρεί το ΒΒC- υπάρχει αρκετή γκρίνια, δεύτερες σκέψεις και χαλαρή κομματική πειθαρχία.
Από τις 650 έδρες (που σε διευρυμένη μορφή φτάνουν τις 806 μαζί με τους επισκόπους και όσους αναμένεται να κληρονομήσουν έδρα), μόλις οι 253 τοποθετούνται ιδεολογικά στο Συντηρητικό Κόμμα, οι 204 στους Εργατικούς, 102 στους Φιλελεύθερους, ενώ υπάρχουν 207 ανένταχτοι ή κοντά σε κάποιο κόμμα ανάλογα την περίσταση.
Όμως, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα λειτουργήσει κατά πάσα πιθανότητα αποτρεπτικά. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν η Μέι χάσει την κοινοβουλευτική μάχη θα πάει σε πρόωρη κάλπη. Και εκεί μπορεί να τεθεί επί τάπητος το μέλλον των Λόρδων…
Ένα άλλο ζήτημα που επίσης έχει σημασία: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να έχουν άποψη για το ζήτημα οι «κυβερνήσεις που δεν υφίστανται», όπως για παράδειγμα στην Βόρειο Ιρλανδία όπου η Βουλή διαλύθηκε και η περιοχή οδεύει σε εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας