«Τελάλης» φθηνού εργατικού δυναμικού ο υπουργός Οικονομίας και (υπ)Ανάπτυξης

1628
υπουργός Οικονομίας

Το μεγάλο κεφάλαιο και οι εργοδότες, ιδιαίτερα στη μνημονιακή περίοδο και με την «καραμέλα» της οικονομικής κρίσης, έχουν εντείνει την εντατικοποίηση της εργασίας, έχουν περιορίσει κάθε μέτρο ασφαλείας και καταπατούν ακόμη και τα στοιχειώδη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Σε αυτό, σύμμαχο έχουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει φροντίσει υπέρ το δέον να ισοπεδώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους μισθούς τους κτλ. Ουσιαστικά, μετατρέπει τη χώρα σε μια Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, με «κινεζοποιημένους» εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν το παραδέχεται και με επικοινωνιακά τερτίπια προσπαθεί να ξεγελάσει εργαζομένους και λαό, και να παρουσιάζει μια ψευδή εικόνα: αυτής της υπεράσπισης των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Έλα, όμως, που το ψέμα έχει κοντά ποδάρια αλλά και… υπουργούς που «αυτοκαρφώνονται». Όπως ο -εξ Αμερικής προερχόμενος- υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento» (εδώ το πλήρες κείμενο), παραδέχεται ανοιχτά αυτό που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ουσιαστικά βγαίνει σαν άλλος «τελάλης» να διαλαλήσει την «πραμάτεια» του στους ξένους αγοραστές – επενδυτές· όπου «πραμάετια» οι εργαζόμενοι. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις εφέτος σε σχέση με πέρυσι έχουν τριπλασιαστεί σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες, η χώρα έχει πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα, υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, το ενδεχόμενο Grexit έχει εξαλειφθεί και διαθέτουμε εργατικό δυναμικό το οποίο είναι και οικονομικά προσιτό και εξειδικευμένο», λέει ωμά και ξεκάθαρα.

Και γιατί ενδιαφέρονται οι επενδυτές, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εργασιακό καθεστώς των ανθρώπων που απασχολούνται στο συγκεκριμένο κλάδο; Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ άλλων: για ιατρικό, ιαματικό, πολιτιστικό τουρισμό και αγροτουρισμό, λιμάνια και logistics, εξειδικευμένες βιομηχανίες αγροδιατροφής, φαρμάκων και κλινικών μελετών πάνω στο αλουμίνιο και στην ενέργεια και φυσικά για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Επιπλέον, για τα ακίνητα, επενδύσεις για τηλεπικοινωνίες, για εμπορικό κέντρο στην Αττική, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κτλ. Με λίγα λόγια, τι μας λέει ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου; Ετοιμαστείτε για την πλήρη «κινεζοποίηση» της χώρας. Και αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, ξεκινά από την 82η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα, οι «επενδύσεις» της και οι εργασιακές της σχέσεις (λέγε με, για παράδειγμα, Οργανισμός Λιμένος Πεκίνου – ΟΛΠ).

Να μην ξεχνάμε, όμως, πως δεινοί υπηρέτες του κεφαλαίου και των εργοδοτών είναι τόσο η ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα του μνημονιακού τόξου (ΔΗΣΥ/ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΠοτάμιΈνωση ΚεντρώωνΧρυσή Αυγή), που ξιφουλκούν και συναγωνίζονται με την κυβέρνηση στα… ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, προκειμένου να καρπωθούν «ψηφαλάκια». Γιατί αυτός είναι ο σκοπός τους: η άνοδος στην εξουσία, ώστε να μπορούν να γίνουν… δουλικότεροι του προηγούμενου δούλου στους καπιταλιστές. Για υπεράσπιση του λαού, των εργαζομένων, των «ασημικών» της χώρας και των δημόσιων αγαθών, ούτε λόγος. Από όλους αυτούς…

Ο λαός, όμως, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η νεολαία που εξαναγκάζεται στη μετανάστευση – προσφυγιά τους έχουν πάρει χαμπάρι· άλλωστε, οτιδήποτε και να λέει η κυβέρνηση, τα «έργα» της, το 3ο και 4ο μνημόνιο, είναι εδώ και προλεταριοποιούν την κοινωνία, προς χάριν της κερδοφορίας των ολίγων, των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστών, του κεφαλαίου. Οτιδήποτε και να λένε τα υπόλοιπα κόμματα του μνημονιακού τόξου, επίσης, τα «έργα» τους είναι εδώ, το 1ο και 2ο μνημόνιο. Κι όποιος από αυτούς ισχυριστεί και πει «Μα εμείς δεν ψηφίσαμε μνημόνια» σαφώς και ψεύδεται ασύστολα, αφού με τη στάση του και τις πράξεις του τα στηρίζει και τα «χτίζει».

Ποιος, όμως, είναι ο μονόδρομος για τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τη νεολαία; Η άμεση κινητοποίησή τους (αυτό σημαίνει σηκωνόμαστε από τους καναπέδες, πρέπει να έχουμε αντιληφθεί πλέον ότι δεν είναι και τόσο… αναπαυτικοί), η οργάνωσή τους στα σωματεία και στα κοινωνικά κινήματα, με σκοπό τη συγκρότηση ενός Κέντρου Αγώνα που άμεσο στόχο θα έχει την εργατική – ταξική αντεπίθεση για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όλων όσοι τάσσονται με την πλευρά του ταξικού αντιπάλου, των δανειστών και του κεφαλαίου δηλαδή, την υπεράσπιση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την πλήρη αποκατάστασή τους, αλλά και την υπεράσπιση της δημόσιας και λαϊκής περιουσίας, που δίδονται αντί πινακίου φακής -και μάλιστα εν ριπή οφθαλμού- στους ιμπεριαλιστές.

Για αυτό, όπως λέει και το ΜΕΤΑ στην ανακοίνωσή του για τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων στην 82η ΔΕΘ: «Οι κινητοποιήσεις, με αφορμή τα εγκαίνια της 82ης Διεθνούς ΕκθέσεωςΘεσσαλονίκης, στις 9 Σεπτέμβρη 2017, πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία μιας διαφορετικής πορείας μέσα στα συνδικάτα, με στόχο την απόκρουση της νέας μνημονιακής κυβερνητικής επίθεσης, την αποκάλυψη της επίπλαστης εικόνας που διαμορφώνουν οι παραμορφωτικοί κυβερνητικοί «φακοί» και την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να είναι ικανό να εμπνεύσει την Εργατική Τάξη και όλους τους εργαζόμενους σε ένα αγώνα υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων και ανατροπής των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, και θα έχει καθοριστική συμβολή στην πάλη για την απαλλαγή της χώρας μας από τα μνημόνια και τη διεθνή καπιταλιστική επιτροπεία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας