Οι συνταξιούχοι στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην απελπισία. Στα 480 ευρώ η μέση μηνιαία κύρια σύνταξη μέχρι το 2021

1975
περικοπές

Όπως αποκαλύπτει ο ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σάββας Ρομπόλης, σήμερα, ένας στους δύο από τα 2.650.000 συνταξιούχους παίρνει μηνιαία κύρια σύνταξη κάτω από 660 ευρώ καθαρά. Με τα νέα μνημονιακά μέτρα από το 2019 συν την ελαστικοποίηση της εργασίας, συν τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που έχει το ΔΝΤ από 18 δισ. ευρώ να πάει στα 12 δισ. ευρώ, τότε ένας στους δύο συνταξιούχους θα παίρνει κύρια σύνταξη στα 550 ευρώ καθαρά το μήνα και τελικά, εάν πάρουμε υπόψη ότι από 1-1-2020 έχει νομοθετηθεί και η μείωση του αφορολόγητου κατά 40%, θα φτάσουμε γύρω στα 480 ευρώ.
Ο κ. Ρομπόλης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το μέλλον των συντάξεων λέγοντας ότι έως το 2055 θα μειωθούν συνολικά 55% και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά την κλιμάκωση της μερικής απασχόλησης, που κόβει έσοδα από τα ταμεία και ο δεύτερος η γήρανση του πληθυσμού, που θα αυξάνει συνεχώς τον λόγο συνταξιούχων προς εργαζόμενους με αποκορύφωμα τη δεκαετία 2020-2030.
Την ίδια ώρα νέα στοιχεία-σοκ για τις συντάξεις φέρνει μελέτη της αντιπροέδρου της Εθνικής Αναλογιστικής ΑρχήςΜαριάννας Παπαμιχαήλ, με τίτλο «Ακτινοσκόπηση ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων με τον δείκτη ανταποδοτικότητας συντάξεων».
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη συντάξεις που αναλογούν στο μισό των καταβαλλόμενων εισφορών είναι η νέα οδυνηρή πραγματικότητα για εκατομμύρια ασφαλισμένους. Πρόκειται για τη μεγάλη ανατροπή στη σχέση συντάξεων – εισφορών, που επέφεραν οι μνημονιακοί αντιασφαλιστικοί νόμοι από το 2010 μέχρι σήμερα, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2019 με το μαχαίρι στην προσωπική διαφορά για όλους τους συνταξιούχους.
Μετά τις άγριες περικοπές και τα χαράτσια στις εισφορές που επιβλήθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η πλειοψηφία των ασφαλισμένων θα λαμβάνει συντάξεις πολύ χαμηλότερες από τα ποσά που θα έχει καταβάλλει ως εισφορές. Οι ασφαλισμένοι αυτοί δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα λεφτά των εισφορών τους στα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώραςαναλογιστικά άδικο και ληστρικό.
Επισημαίνεται ότι σήμερα περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. Οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα ούτε για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας