Σοκ από Δ. Κουτσούμπα: Δεν είναι ο ρόλος μου να προτείνω νόμισμα. Μπορεί να είναι και ευρώ, μπορεί και δραχμή

13890
Κουτσούμπας

Πρόσφατα ο Δ. Κουτσούμπας έδωσε μακρά τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Επτά» της ΕΤ1 και στη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη.
Η απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του 902.gr. Δεν αναρτήθηκε, όμως, ολόκληρη, αλλά «λογοκριμένη». Ο 902.gr, ενώ δημοσίευσε όλες τις ερωταπαντήσεις παρέλειψε, προφανώς με εντολή της ηγεσίας του ΚΚΕ και μάλλον του ιδίου του Δ. Κουτσούμπα, πέντε κρίσιμες ερωταπαντήσεις. Κι αυτές οι «λογοκριμένες» ερωταπαντήσεις, όλως τυχαίως, αφορούσαν το κρίσιμο δίλημμα του νομίσματος, ευρώ ή εθνικό νόμισμα, για το οποίο διεξάγεται σήμερα μεγάλη διαμάχη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκεται στα χείλη ολόκληρου του ελληνικού λαού, ενώ το ελληνικό μαζί με το ευρωπαϊκό κατεστημένο, έχουν λυσσάξει κυριολεκτικά το τελευταίο διάστημα για να δυσφημίσουν και να αποτρέψουν ένα Grexit στη βάση ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος.
Ο λόγος αυτής της λογοκρισίας αποκαλύπτεται πλήρως εάν διαβάσει κανείς τις απαντήσεις του Δ. Κουτσούμπα στις ερωτήσεις της Βάλιας Πετούρη.
Ο Δ. Κουτσούμπας με τις απαντήσεις του τα έκανε στην κυριολεξία «μούσκεμα».
Ο Δ. Κουτσούμπας, δυστυχώς, αποκάλυψε, χωρίς φτιασιδώματα και τακτικισμούς, τις πραγματικές θέσεις του ΚΚΕ, οι οποίες, πάλι δυστυχώς, ενισχύουν εκείνες του αστικού μνημονιακού μπλοκ για το ευρώ και γι’ αυτό άλλωστε τα «φάουλ» του Δ. Κουτσούμπα δεν έτυχαν κριτικής αλλά αντίθετα προβλήθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο από τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης.
Είναι εντυπωσιακό αλλά ερωτώμενος ο Δ. Κουτσούμπας για το νόμισμα που θα γίνουν όλα αυτά που προτείνει το ΚΚΕ, αντί να απαντήσει ευθέως με το εθνικό μας νόμισμα, ο Δ. Κουτσούμπας άφησε άφωνους τους τηλεθεατές και όσους άκουσαν το σχετικό βίντεο λέγοντας: «Δεν είναι ο ρόλος μου να προτείνω νόμισμα»!
Και ο Δ. Κουτσούμπας συνέχισε απτόητος και ολίγον ασυνάρτητα:
«Το νόμισμα μπορεί να είναι ευρώ, μπορεί να είναι και δραχμή (!). Στο εσωτερικό ένα διαφορετικό νόμισμα από αυτό που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό».
Με δυο λόγια ο Δ. Κουτσούμπας είναι αδιάφορος για το νόμισμα (με το οποίο θα γίνει ο σοσιαλισμός!). Μπορεί να είναι το ευρώ (!), μπορεί να είναι η δραχμή, μπορεί να είναι και το διπλό νόμισμα, άλλο για το εσωτερικό, τους φτωχούς και εξαθλιωμένους και άλλο για το εξωτερικό, τους προνομιούχους ευκατάστατους και πλούσιους, διπλό νόμισμα που, ως γνωστόν, εντελώς άστοχα, περίπου, πρότεινε και ο Γ. Βαρουφάκης.
Πολύ χειρότερα, σε άλλο σημείο των απαντήσεών του ο Δ. Κουτσούμπας αναπαράγει ατυχώς τη θεωρία των «δύο άκρων» λέγοντας ότι «στην Ευρώπη και στη χώρα μας αναπτύσσεται ένα “ευρωσκεπτικιστικό” ρεύμα από αντιδραστικές, ακροδεξιές, φασιστικές πολιτικές δυνάμεις αλλά και από δυνάμεις που ορκίζονται στην Αριστερά».
Η ταύτιση που ο Δ. Κουτσούμπας επιχειρεί στο όνομα τάχα του «ευρωσκεπτικισμού» ανάμεσα σε φασιστικές δυνάμεις και δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, ενώ λίγο παραπάνω παρουσίαζε την αντίθεση στο ευρώ στις χώρες της Ευρώπης σε παρέμβαση «ισχυρών κύκλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ και μονοπωλιακών ομίλων», αγνοώντας πλήρως και παρακάμπτοντας τις κυρίαρχες δυνάμεις του κεφαλαίου που στηρίζουν το ευρώ, λες και το τελευταίο το στηρίζουν οι λαοί της Ευρώπης για τα καλά που τους έχει επιφυλάξει.
Τέλος από τος απαντήσεις «μαργαριτάρια» του Δ. Κουτσούμπα επισημαίνουμε ότι αναγορεύει, περιφρονητικά, «σε μόδα την θέση δυνάμεων της Αριστεράς για να βγούμε από το ευρώ και να πάμε στη δραχμή» και εντελώς επιπόλαια προσθέτει ότι αυτές οι δυνάμεις δεν έχουν εναλλακτική πρόταση διεξόδου, λες και δεν έχει διαβάσει τα ριζοσπαστικά προγράμματα που έχουν καταθέσει.
Πολιτικοί κύκλοι της Αριστεράς έθεταν στην Iskra το ερώτημα: Ποιον βοηθούν αυτά που είπε στην ΕΤ1 ο Δ. Κουτσούμπας; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Πάλι καλά, πάντως, που ο Δ. Κουτσούμπας δεν επανέλαβε όσα είχε πει πριν τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη 2015, πως αν πάμε στη δραχμή θα είναι καταστροφή για τη χώρα, πράγμα που βοήθησε τα μάλα τότε τις δυνάμεις του κεφαλαίου και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει τις δύο ερωταπαντήσεις από τη συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στην ΕΤ1, οι οποίες «λογοκρίθηκαν», προκειμένου οι ίδιοι οι αναγνώστες μας να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Κ.Μ

ΟΙ «ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΕΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Με ποιο νόμισμα θα γίνει αυτό;

To νόμισμα είναι εργαλείο. Μπορεί να είναι και ευρώ μπορεί να ‘ναι και δραχμή.

Δηλαδή θα μείνουμε στην ευρωζώνη και θα μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Για ένα διάστημα ήδη τα σκέπτονται αυτά. Θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος όπου στο εσωτερικό θα υπάρχει άλλο νόμισμα και στις διεθνείς συναλλαγές άλλο νόμισμα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν θέλω να προτείνω άλλο νόμισμα. Δεν είναι ο ρόλος μου.

Αν δεν είναι ευρώ, το ερώτημα είναι πώς θα ανταπεξέλθει το όποιο νόμισμα στις υποτιμήσεις που θα γίνουν έναντι του ευρώ.

Να σας πω που διαφοροποιούμαστε σαν ΚΚΕ έναντι των άλλων δυνάμεων. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή ισχυροί κύκλοι των κυβερνήσεων και της ΕΕ, οικονομικοί παράγοντες, κυρίως μονοπωλιακοί όμιλοι, ενδιαφέρονται για απόσχιση κάποιων χωρών, το πέρασμα δηλαδή κάποιων χωρών σε εθνικά νομίσματα. Αυτό για παράδειγμα το έκανε η Βρετανία πρόσφατα, η οποία δεν έφυγε από νόμισμα αλλά από την ΕΕ και η οποία δεν είχε μπει στο ευρώ. Επίσης, είναι άλλες χώρες οι οποίες το σκέφτονται αυτό.

Εμείς μπήκαμε όμως στο ευρώ και όταν θα παραλάβετε μια κατάσταση, αυτή θα είναι η υφιστάμενη…

Παρακαλώ προσπαθήστε να παρακολουθήσετε τη σκέψη μου… Αυτή τη στιγμή είναι διάφοροι κύκλοι που θέλουν το πέρασμα στο ευρώ για παράδειγμα και βέβαια βάζουν και λαϊκό κόσμο να μιλάει για έξοδο από την ευρωζώνη, μένοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ψάχνοντας άλλες διεθνείς συμμαχίες και τον βάζουν κάτω από τη σημαία τη δική τους να παλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα χωρίς καμιά άλλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή στο κοινωνικό σύστημα, δηλαδή με το ίδιο κοινωνικό σύστημα πάλι με τους ίδιους να έχουν την εξουσία .

Δεν ήταν σαφής η ερώτησή μου κύριε Κουτσούμπα.

Απλώς εξηγώ ποια είναι η διαφοροποίηση μας απέναντι στο ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα που αναπτύσσεται στην Ευρώπη και στη χώρα μας και το οποίο μπορεί να το υιοθετούν ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις αντιδραστικές αλλά δυστυχώς το έχουν υιοθετήσει και άλλες δυνάμεις που μιλάνε εξ ονόματι της αριστεράς. Γι’ αυτό θέλω να διαφοροποιηθώ απ’ αυτές τις δυνάμεις. Άρα λοιπόν είναι άλλο ζήτημα η θέση του ΚΚΕ που δεν βάζει ως κύριο ζήτημα την έξοδο από την Ε/Ζ, που ως δια μαγείας θα μας λύσει τα προβλήματα. Εμείς μιλάμε για μια άλλη κοινωνία, για μια άλλη οικονομία που στα πλαίσια αυτά πρέπει να παλέψει ο Ελληνικός λαός και τον καλούμε να μας επιλέξει σε αυτήν την κατεύθυνση πάλης. Και αυτό γιατί τώρα αναπτύσσεται μια μόδα, μια άποψη όπως: ”όχι ρε παιδιά να βγούμε από το ευρώ να παμε σε εθνικό νόμισμα. Και μιλάει για αυτές τις δυνάμεις, τις δυνάμεις της Αριστεράς που υιοθετούν τις απόψεις αυτές. Και δεν έχουν οι δυνάμεις που μιλάνε εν ονόματι της Αριστεράς πως δεν έχουν πρόταση εναλλακτική πολιτικής διεξόδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας