Σκοπιμότητες και δυσλειτουργίες σπρώχνουν προς τα πίσω πάνω από 100.000 συντάξεις

1535
επικουρικών

Οι μεγάλες δυσλειτουργίες που συνεχίζει να έχει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) μαζί με τις σκόπιμες καθυστερήσεις στην έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων για σύνταξη έχουν σαν αποτέλεσμα να συνεχίζουν να καθυστερούν πάνω από 100.000 αιτήσεις κύριας και επικουρικής σύνταξης καθώς και μερικές δεκάδες χιλιάδες χορήγησης εφ’ άπαξ.

Η πρόσφατη Υπουργική απόφαση δείχνει την παταγώδη αποτυχία των προβλέψεων και του χρονοδιαγράμματος για την εκκαθάριση των παλαιών συντάξεων (αιτήσεις πριν το νόμο Κατρούγκαλου 12/5/2016).

Στις αρχές του χρόνου η Υπουργική απόφαση όριζε ότι όλες οι παλαιές εκκρεμείς αιτήσεις θα έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2017. Η ζωή απέδειξε ότι οι αιτήσεις για σύνταξη δεν διεκπεραιώνονται με Υπουργικές αποφάσεις κι’ έτσι η νέα απόφαση λέει ότι οι εν δυνάμει συνταξιούχοι θα περιμένουν μερικούς μήνες ακόμη και οι αιτήσεις τους θα διεκπεραιωθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018 πράγμα που κι’ αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Την ίδια ώρα οι οδηγίες που έχουν δοθεί απαγορεύουν την έκδοση αποφάσεων επικουρικής σύνταξης για όλους όσους κατέθεσαν αίτηση μετά την 1/1/2015. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η απαγόρευση έκδοσης αποφάσεων αναδεικνύει δύο θέματα. Η απαγόρευση έκδοσης επικουρικών συντάξεων απελευθερώνει χέρια προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των εκκρεμοτήτων για τις κύριες. Ωστόσο όπως αποδεικνύεται οι αποφάσεις για κύρια σύνταξη πάνε άλλους οκτώ μήνες πίσω ενώ ταυτόχρονα οι επικουρικές στέλνονται μερικά χρόνια πίσω. Από την άλλη η καθυστέρηση έκδοσης των αποφάσεων βολεύει αφού με τον τρόπο αυτό μεγάλο μέρος των οφειλόμενων ποσών μετατίθεται για τα επόμενα χρόνια «μειώνοντας» έτσι τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις. Σ’ αυτά να προσθέσουμε ότι στην ουρά μπαίνουν και πολλές χιλιάδες αιτήσεις εφ’ άπαξ αφού προϋπόθεση όχι για να πάρει κάποιος το εφ’ άπαξ αλλά για να μπει στη σειρά πίσω από τις πολλές χιλιάδες που εκκρεμούν θα πρέπει να περιμένει πρώτα την έκδοση της απόφασης για κύρια σύνταξη.

Στα μεγάλα προβλήματα για τη διεκπεραίωση των παλαιών συντάξεων θα πρέπει να προσθέσουμε και τα νέα που έχουν προκύψει για τις αιτήσεις μετά το νόμο Κατρούγκαλου. ‘Έχουν περάσει δεκατέσσερις μήνες από την ψήφιση του νόμου και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εξυπηρετήσει όλες τις συντάξεις του ΕΦΚΑ δεν είναι έτοιμη. Σε ότι αφορά λοιπόν τις αιτήσεις για σύνταξη που κατατέθηκαν μετά το νόμο το αποτέλεσμα είναι να εξυπηρετούνται μόνο μερικές κατηγορίες και όλες οι άλλες να μπαίνουν στον κουβά των εκκρεμοτήτων.

Εν κατακλείδι η καθυστέρηση των κύριων, των επικουρικών και των εφ’ άπαξ βολεύει γιατί έτσι μέρος του χρέους πάει προς τα πίσω.

Τους μόνους που δεν βολεύει είναι οι συνταξιούχοι που περιμένουν μερικά χρόνια και θα περιμένουν κι’ άλλα μέχρι να πάρουν αυτά που δικαιούνται. Αυτό όμως δεν φαίνεται να απασχολεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

*Ο Γιάννης Δούκας είναι πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας