Ρωσία: Στηρίζει Συρία κατά της τουρκικής επιχείρησης στο Αφρίν

1997
συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε σήμερα ο Ρώσος ομόλογός του Σεγκέι Λαβρόφ, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη Συρία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.
Οι Λαβρόφ και Τίλερσον «συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, περιλαμβανομένων ζητημάτων σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο βόρειο τμήμα της χώρας» επισήμανε το υπουργείο σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ μίλησαν επίσης για «τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης της σύρραξης στη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ιδίως στο πλαίσιο του Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου της Συρίας που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ρωσία: Στηρίζει διπλωματικά την Συρία

Η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία με διπλωματικά μέσα και θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρησή της στο Αφρίν, δήλωσε Ρώσος βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας του ρωσικού κοινοβουλίου, στο πρακτορείο RIA, ενώ τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Αφρίν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σπεύσει να κρυφτεί σε καταφύγια, έγινε γνωστό από ανώτερο Κούρδο αξιωματούχο που είπε ότι στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Φραντς Κλιντσέβιτς υποστήριξε ότι «δεν είναι μόνο η Συρία που θα ζητήσει να σταματήσει αυτή η επιχείρηση. Η Ρωσία θα στηρίξει το αίτημα και θα παράσχει στη Συρία διπλωματική βοήθεια».
Εν τω μεταξύ, Ρώσοι στρατιώτες και μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας που στάθμευαν στο Αφρίν αποχώρησαν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την περιοχή, μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, μετέδωσε το πρακτορείo Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, μια μονάδα του ρωσικού Κέντρου για τη συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία μεταφέρθηκε από το Αφρίν στο Ταλ Άτζαρ ώστε να μην υπάρξουν απώλειες ή τραυματισμοί μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών.
Η Μόσχα εξέφρασε ανησυχίες για την εμπλοκή της Άγκυρας στη Συρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ρωσία εμμένει στη σταθερή θέση της για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα της συριακής κρίσης που θα βασίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Αντεπίθεση της Δαμασκού: Τρεις συριακές ρουκέτες έπληξαν το Κιλίτς της Τουρκίας

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν νωρίς την Κυριακή από τη συριακή επικράτεια με στόχο την τουρκική μεθοριακή επαρχία Κιλίτς, λίγες ώρες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στην επαρχία της Συρίας Αφρίν .
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που επικαλέστηκε τον τοπικό κυβερνήτη, οι ρουκέτες έπληξαν αρκετές τοποθεσίες στην πόλη, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, και κατέστρεψαν κάποια κτήρια στην περιοχή, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε.
Η τοπική αστυνομία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Συρία: Διαψεύδει την Τουρκία ότι ενημέρωσε για την επίθεση

Η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε σήμερα ότι ενημερώθηκε από την Άγκυρα σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον της επαρχίας Αφρίν, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η Συρία διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης σύμφωνα με τους οποίους την ενημέρωσε σχετικά με αυτήν τη στρατιωτική επιχείρηση» δήλωσε μια πηγή από τους κόλπους του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας στο πρακτορείο ειδήσεων Sana, καταδικάζοντας «τη βίαιη επίθεση της Τουρκίας στην Αφρίν, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συριακής επικράτειας».
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας