Πρώτες μετεκλογικές αντιδράσεις και δηλώσεις στην Γερμανία

1668
γερμανία

Μέρκελ: Ασφάλεια και ευημερία απασχόλησαν τους ψηφοφόρους.
Η Άνγκελα Μέρκελ στην ομιλία της στο αρχηγείο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, λέγοντας ότι είναι σαφές ότι το θέμα της ασφάλειας απασχόλησε τους ψηφοφόρους το ίδιο όπως και η ευημερία τους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος στάθηκε στην είσοδο για πρώτη φορά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τρίτη δύναμη στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο με ποσοστά που φαίνεται ότι θα υπερβούν το 13%. Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «μεγάλο καθήκον», θέτοντας ως στόχο να «ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους της AfD».
Σκιαγραφώντας τους στόχους της επόμενης τετραετίας δεσμεύθηκε να μεριμνήσει «πάνω από όλα για οικονομική ευημερία. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται να κρατήσουμε ενωμένη την ΕΕ και να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρώπη. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.
Σουλτς: Καμία περίπτωση να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση 
Η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών ήρθε δια μέσου εκπροσώπου του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος έκανε λόγο για  βαριά ήττα του κόμματος που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνασπισμού και διαπραγματεύσεων. «Για εμάς τελειώνει εδώ ο μεγάλος συνασπισμός, παίρνουμε θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν φαίνονται αυτή τη στιγμή διατεθειμένοι να μετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό. Η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.
Ελεύθεροι Δημοκράτες: Ανοιχτοί σε συνεργασία με το CDU
Ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ δηλώνει ανοικτός σε συνομιλίες με τη Χριστιανική Ένωση, προσθέτοντας ωστόσο σε μορφή προειδοποίησης για το ενδεχόμενο συνεργασίας τους: «Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας».
AfD: «Θα κυνηγήσουμε τη Μέρκελ»
«Να αλλάξει τη χώρα» δεσμεύθηκε το εθνικιστικό, ακροδεξιό AfD, σε ένα πρώτο σχόλιο για το ιστορική εκλογική επίδοσή του που δείχνει το exit poll. «Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε τη Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος και συμπρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ.
«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας», σημείωσε.
Η συμπρόεδρος του (AfD) Φράουκε Πέτρι χρησιμοποίησε μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι. «”Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελούν εις βάρος σου, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις”- Γκάντι. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», έγραψε στο Twitter.

Πράσινοι: θα εξετάσουν εάν υπάρχει κοινό έδαφος για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις

Η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ δήλωσε ότι μία ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες για το κόμμα του και ότι θα δει εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας