Πρωτογενής Τομέας – Ένας σημαντικός τομέας στην παραγωγική ανασυγκρότηση

μαρτίου

Μετά την δημοσίευση στην iskra του καταλόγου των αγροτικών και ορυκτών προιόντων θα ήταν πολύ σημαντικό να συμπληρώσουμε και άλλα δυναμικά προιόντα που σίγουρα δεν εξαντλούνται σε ένα δημοσίευμα.

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν ψωροκώσταινα, απλά η κυρίαρχη αστική τάξη και οι εκπρόσωποί τους τα αστικά κόμματα, ουδέποτε ήθελαν πολιτικά την ανεξαρτησία μας και την κυριαρχία μας, αλλά πάντοτε ακολουθούσαν την πολιτική της υποτ΄έλειας και της στενής πρόσδεσής τους στο Αμερικανονατοικό άρμα και της μεγάλης ιδέας του Ευρωπαικού οράματος.

Η συνέπεια αυτής της πολιτικής ήταν από το 1975 έως και σήμερα με επίσημα στοιχεία των στατιστικών αρχών, την συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα από 20,7% του ΑΕΠ στο σημερινό 3,7% ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Που είναι λοιπόν οι οραματιστές της μεγάλης ευρωπαικής ιδέας και της Ευρώπης των αγορών των 300 εκατομμυρίων κατοίκων;

Η Ελλάδα με έξοδο από την Ευρωζώνη και την ακολουθούμενη μετά έξοδο από την Ε.Ε με νομισματική κυριαρχία, το δικό της εθνικό νόμισμα με την απαιτούμενη ρευστότητα, μπορεί να συμβάλλει θεαματικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση και με την δημιουργία Αγροτικής Τράπεζας να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Τα παρακάτω προιόντα μπορούν να αποτελέσουν την αρχή:

α) Βιομηχανική ντομάτα: Η χώρα μας είνα στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών, ο δε ντοματοπολτός θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω βιοκλιματικών συνθηκών. Η δημιουργία ενός Συνεταιριστικού εργοστασίου στη Ηλεια (υπήρχε παλιά) μπορεί να αποτελέσει τον πόλο ισορροπίας στις τιμές που δίνουν οι ιδιώτες βιομήχανοι.

β) Κορινθιακή σταφίδα: Ένα superfood προιόν που ανέκαθεν έδινε σημαντικά οφέλη στην οικονομία μας από τις εξαγωγές. Να μην ξεχάσουμε ότι στη στάση πληρωμών του 1932-33, η σταφίδα μαζί με τα καπνά, λόγω εξαγωγών έσωσαν την παρτίδα για την οικονομία μας.

γ)Καρπούζι -πεπόνι : Οι εξαγωγικές δυνατότητες είναι τεράστιες για όλες τις περιοχές του κόσμου.

δ) Βιομηχανική πιπεριά,βιομηχανική μελιτζάνα, φυλλώδη λαχανικά: Ήδη οι βιομηχανίες τουρσιώνστο Ν. Ηλείας εξάγουν κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες με αυξανόμενη δυναμική.

ε) Αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά : Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, βρίσκεται στα σπάργανα. Η αυτοφυής χλωρίδα στη χώρα μας που απαντάται άφθονη( έχουν καταμετρηθεί 6.200 φυτικά είδη)είναι η πιό πλούσια της Ευρώπης. Μετη δημιουργία φυτωρίων, τράπεζας γενετικού υλικού σε μία αρμονική συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα δασικών ερευνών και φαρμακευτικών εταιρειών ή βιοτεχνιών από ομάδες παραγωγών, μπορούν να δώσουν άριστα προιόντα προς εξαγωγή όπως αιθερια έλαια, συμπληρώματα διατροφής

στ) Παραγωγή δασικής βιομάζας από ταχυαυξή δασικά δένδρα για ενεργειακούς σκοπούς i) chips για θερμαντικούς λόγους και ii) παραγωγή καυσίμου (βιοντίζελ)

ζ) Καλλιέργειες ταχυαυξών δασικών δένδρων π.χ. παυλώνια, φράξος, για παραγωγή τεχνικού ξύλου με σκοπό την μείωση των εισαγωγών ξυλείας, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση των δασών μας κατά 50%. Παράγουμε 390.000 m3 ξυλείας και εισάγουμε 2.500.000m3ξυλείας. Ηαξιοποίηση ορεινών, ημιορεινών περιοχών και άλλων εγκαταλελλειμένων αγρών, μπορούν να συμβάλλουν θεαματικά στη μείωση των εισαγωγών.

Εν κατακλείδι υπάρχει η τεχνογνωσία, το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό και με την επιστροφή μας στο εθνικό νόμισμα και την άμεση ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα μπορούμε όχι μόνο να αναθερμάνουμε την οικονομία μας αλλά και να συμβάλουμε στη μείωση της ανεργίας.

*Ο Παναγιώτης Κορισιανος είναι μελος της Ν.Ε ΛΑΕ Ηλείας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας