Πειράματα ταλαιπωρίας της νεολαίας. Από την κατάργηση… σε διπλές πανελλαδικές!

1979
πανελλαδικές

Με μαραθώνιο νέων εξετάσεων «καταργεί» η κυβέρνηση τις πανελλαδικές!
Από την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, τώρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις… διπλές πανελλαδικές με συμμετοχή του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για τις αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου στο νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει σύντομα σε διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση του Λυκείου, προβλέπει κεντρικά οργανωμένες εξεταστικές διαδικασίες που θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο: τέλος Ιανουαρίου (διαγωνίσματα τετραμήνου) και στις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις τον Ιούνιο. Ωστόσο, εκείνες του Ιανουαρίου θα προσμετρούν μόνο εφόσον βελτιώνουν το βαθμό του Ιουνίου.
Επιπλέον, στο βαθμό πρόσβασης θα προσμετράται και ο βαθμός του απολυτηρίου, με το υπουργείο να επισημαίνει ότι «την πρώτη χρονιά εφαρμογής η συμμετοχή του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης θα είναι περιορισμένη (μέγιστο 20%) και σταδιακά θα αυξάνεται, καθώς θα εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στην ενδοσχολική αξιολόγηση».
Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ακόμα ότι «με το νέο σύστημα, που δεν περιορίζεται στην επίδοση σε τρίωρες πανελλαδικές εξετάσεις αλλά συμπεριλαμβάνει και την αξιολόγηση της επίδοσης των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της φοίτησης στη Γ΄ τάξη, η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσδένεται ισχυρότερα στην εντός του σχολείου εκπαιδευτική πράξη».
Όσον αφορά στις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις του Ιουνίου δεν εμφανίζονται ιδιαίτερες αλλαγές και συνεχίζουν να αφορούν τέσσερα μαθήματα. Εκτός της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, που είναι μάθημα κοινό για όλους, κάθε μαθητής/τρια θα επιλέγει ζεύγος μαθημάτων που δίνει πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Ως 3ο μάθημα εμβάθυνσης:
– είτε επιλέγει μάθημα που συνδυάζεται με κάποιο μάθημα του αρχικού ζεύγους δημιουργώντας νέο ζεύγος, που δίνει πρόσβαση και σε άλλο επιστημονικό πεδίο,
-είτε επιλέγει μάθημα που προαπαιτείται για συγκεκριμένα τμήματα (σε συνδυασμό με το ζεύγος που επέλεξε), δηλ. σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική,
-είτε απλώς επιλέγει ένα μάθημα που τον ενδιαφέρει.
Σε σχεδιάγραμμα, ο περιπετειώδης και προβληματικός τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο:


Νωρίτερα, σε δηλώσεις του (ΕΡΤ) μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού στη Βουλή, όπου είχε παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι  σε όλες τις χώρες υπάρχουν εξετάσεις για την είσοδο σε πανεπιστήμια αλλά πλέον θα αλλάξει ο τρόπος που θα γίνεται!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας