Ο πιο πρόθυμος «φίλος των Αμερικανών»

2056

Με το ταξίδι στις ΗΠΑ και τους εναγκαλισμούς με τον Τραμπ (τον χυδαίο ακροδεξιό, ρατσιστή, μισογύνη, ομοφοβικό και φιλοπόλεμο πολιτικό, που ακόμα και το «σύστημα» στις ΗΠΑ αναρωτιέται αν μπορεί να αποδεχθεί ως πρόεδρο…) ο Αλέξη Τσίπρας απέδειξε ότι στη λογική του κατήφορου δεν υπάρχει πάτος.

Απέ­να­ντι στον χει­ρό­τε­ρο ένοι­κο του Λευ­κού Οίκου στην ιστο­ρία της Αμε­ρι­κής, ο Τσί­πρας αντέ­δρα­σε ως ο πιο πρό­θυ­μος και εύ­καμ­πτος πο­λι­τι­κός που ανα­δεί­χθη­κε στην Ελ­λά­δα μετά την εποχή της Με­τα­πο­λί­τευ­σης.
Δεν ανα­φε­ρό­μα­στε μόνο στα σα­λια­ρί­σμα­τα του τύπου «μας συν­δέ­ουν οι κοι­νές αρχές, της ελευ­θε­ρί­ας (!) και της δη­μο­κρα­τί­ας (!!)» που απηύ­θυ­νε ο Αλ. Τσί­πρας στον Τραμπ, στον επι­κε­φα­λής ενός μπλοκ πο­λι­τι­κών δυ­νά­με­ων, όπου πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται η Κου Κλουξ Κλαν, οι νε­ο­να­ζή­δες και οι μα­χαι­ρο­βγάλ­τες της «Εναλ­λα­κτι­κής Δε­ξιάς». Αν και αυτά έχουν την ση­μα­σία τους: γιατί ακόμα και κά­ποιοι σο­βα­ροί αστοί πο­λι­τι­κοί ηγέ­τες, επι­βε­βαί­ω­σαν σε ανά­λο­γες συ­να­ντή­σεις τα ηγε­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά τους, φρο­ντί­ζο­ντας να κά­νουν με κά­ποιον τρόπο μια διά­κρι­ση ανά­με­σα στην προς το συμ­φέ­ρον «συ­νεν­νό­η­ση» και την υπεν­θύ­μι­ση μιας γε­νι­κό­τε­ρης ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κής δια­φο­ρο­ποί­η­σης. Μιας δια­φο­ρο­ποί­η­σης που θα απευ­θυ­νό­ταν στο λαό τους, αλλά και στον κόσμο στις ΗΠΑ. Δεν γνω­ρί­ζου­με αν ο Αλ. Τσί­πρας το κα­τα­νο­εί, ή αν ακόμα δια­τη­ρεί κά­ποιο σχε­τι­κό εν­δια­φέ­ρον, αλλά τις μέρες αυτές το μή­νυ­μά του προς τον κόσμο του ρι­ζο­σπα­στι­σμού στις ΗΠΑ και γε­νι­κό­τε­ρα, επι­βε­βαί­ω­σε απο­λύ­τως αυτό που νω­ρί­τε­ρα είχε πει στη Θεσ­σα­λο­νί­κη: το κόμμα που γνω­ρί­ζα­τε, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, δεν υπάρ­χει πλέον…
Τα σο­βα­ρό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα βρί­σκο­νται κυ­ρί­ως στην ουσία της πο­λι­τι­κής, στα απο­τε­λέ­σμα­τα της συ­νά­ντη­σης:
Ο Αλ. Τσί­πρας φέ­ρε­ται να πα­νη­γυ­ρί­ζει για την προ­ο­πτι­κή κά­ποιων αμε­ρι­κα­νι­κών επεν­δύ­σε­ων στην Ελ­λά­δα. Οι οποί­ες όμως εξαρ­τώ­νται από το εάν και κατά πόσο η κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα θα συ­νε­χί­σει τις «σω­στές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις» όπως τις χα­ρα­κτή­ρι­σε ο Ντό­ναλντ Τραμπ. Όποιος θέλει να ενη­με­ρω­θεί για το τι ση­μαί­νουν οι α λα Τραμπ «σω­στές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις», ας ρίξει μια ματιά στο εφιαλ­τι­κό τοπίο των ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων στις ΗΠΑ, στην μετά τον Ρό­ναλντ Ρί­γκαν εποχή. Σε ένα τοπίο που γί­νε­ται δρα­μα­τι­κά χει­ρό­τε­ρο κατά τη δια­κυ­βέρ­νη­ση Τραμπ (πχ με την από­πει­ρα ορι­στι­κής κα­τε­δά­φι­σης του συ­στή­μα­τος δη­μό­σιας πε­ρί­θαλ­ψης). Με αυ­τούς τους όρους «επεν­δύ­ουν» πλέον οι φίλοι του Τραμπ. Και σε αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση δε­σμεύ­τη­κε ο Τσί­πρας προ­κει­μέ­νου να προ­σελ­κύ­σει το αμε­ρι­κα­νι­κό εν­δια­φέ­ρον.
Σχε­τι­κά με τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με το ΔΝΤ, ο Αλ. Τσί­πρας χα­ρα­κτή­ρι­σε τις θέ­σεις του Τα­μεί­ου «ως μου­σι­κή στα αυτιά του», υπαι­νισ­σό­με­νος δυ­να­τό­τη­τες για να αξιο­ποι­η­θεί το αι­μο­στα­γές Τα­μείο σε μια προ­ο­πτι­κή «χα­λά­ρω­σης» του προ­γράμ­μα­τος επι­τή­ρη­σης, κυ­ρί­ως στο θέμα της απο­πλη­ρω­μής του χρέ­ους. Μω­ραί­νει κύ­ριος…
Όμως το «ψητό» της επί­σκε­ψης βρι­σκό­ταν αλλού. Στη συ­ζή­τη­ση για τις βά­σεις, τους εξο­πλι­σμούς, την ασφά­λεια της πο­λι­τι­κής των ΗΠΑ στην πε­ριο­χή.
Και εδώ το πά­ρε-δώ­σε είναι ση­μα­ντι­κό.
Ο Αλ. Τσί­πρας απο­δέ­χθη­κε πλή­ρως την ανα­βάθ­μι­ση της στρα­τη­γι­κής βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα και υπο­σχέ­θη­κε συ­ναί­νε­ση στο αμε­ρι­κα­νι­κό αί­τη­μα για μια ακόμα με­γά­λη βάση στον ελ­λα­δι­κό χώρο. Κατά τα αμε­ρι­κα­νι­κά τη­λε­ο­πτι­κά δί­κτυα, στη Σούδα γί­νο­νται ήδη ερ­γα­σί­ες που την προ­ε­τοι­μά­ζουν για τον ελι­με­νι­σμό αε­ρο­πλα­νο­φό­ρων πλοί­ων, ενώ οι New York Times δη­μο­σιο­ποί­η­σαν τις αμε­ρι­κα­νι­κές σκέ­ψεις για με­τα­φο­ρά στην Κρήτη των πυ­ρη­νι­κών όπλων που είναι μέχρι σή­με­ρα ανα­πτυγ­μέ­να στην τουρ­κι­κή βάση του Ιν­τσιρ­λίκ, βάση που οι Αμε­ρι­κα­νοί και το ΝΑΤΟ θε­ω­ρούν ήδη επι­σφα­λή.
Ο Τραμπ δεν είχε λό­γους να κρα­τή­σει ως μυ­στι­κό τον ρόλο αυτής της «φι­λο­ξε­νί­ας»: «την στρα­τιω­τι­κή προ­στα­σία των συμ­φε­ρό­ντων των ΗΠΑ στην ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο, τη Μέση Ανα­το­λή και την πε­ριο­χή του Κόλ­που». Ο ελ­λα­δι­κός χώρος με­τα­τρέ­πε­ται σε ένα ανα­βαθ­μι­σμέ­νο ορ­μη­τή­ριο του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού. Και μά­λι­στα σε μιαν εποχή με εκρη­κτι­κές αντι­θέ­σεις, όπου με­γά­λα τμή­μα­τα της πε­ριο­χής είναι ήδη σε εμπό­λε­μη κα­τά­στα­ση.
Ακρι­βώς γι’ αυτό οι Αμε­ρι­κα­νοί δεν είχαν λό­γους να είναι φει­δω­λοί στα εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα που ζή­τη­σε ο Τσί­πρας. Το κό­στος του εκ­συγ­χρο­νι­σμού των F-16 φτά­νει στα 2,4 δισ. ευρώ (ένα κο­λοσ­σιαίο ποσό που θα αρ­κού­σε για να σω­θούν το ασφα­λι­στι­κό σύ­στη­μα, και μαζί τα νο­σο­κο­μεία και τα σχο­λεία, από την κρίση όπου τα έχουν βυ­θί­σει τα μνη­μό­νια). Όμως δεν είναι μόνο αυτό: σύμ­φω­να με τον αμε­ρι­κα­νι­κό Τύπο, η ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά κα­τέ­θε­σε επι­σή­μως το αί­τη­μα για προ­μή­θεια υπερ­σύγ­χρο­νων και πα­νά­κρι­βων F-35, αλλά και νέων πο­λε­μι­κών πλοί­ων, ικα­νών να «ση­κώ­σουν» πυ­ραυ­λι­κό εξο­πλι­σμό. Μέσα σε μια βαθιά κοι­νω­νι­κή και οι­κο­νο­μι­κή κρίση, μια κυ­βέρ­νη­ση τάχα μου αρι­στε­ρή, δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται με τους ιμπε­ρια­λι­στές μια νέα «αγορά του αιώνα». Στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες η επι­λο­γή «κα­νό­νια – όχι βού­τυ­ρο» απο­τε­λεί κυ­ριο­λε­κτι­κά βά­ναυ­ση πρό­κλη­ση για τις λαϊ­κές δυ­νά­μεις.
Οι λόγοι που ο Τραμπ κι­νεί­ται προς αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση είναι προ­φα­νείς: οι ΗΠΑ θέ­λουν να κλεί­σουν επει­γό­ντως την «τρύπα» που έχει ανοί­ξει στη νο­τιο­α­να­το­λι­κή πτέ­ρυ­γα του ΝΑΤΟ η με­τα­τό­πι­ση της Τουρ­κί­ας, ενι­σχύ­ο­ντας τη στρα­τιω­τι­κή πα­ρου­σία τους στον ελ­λα­δι­κό χώρο και ενι­σχύ­ο­ντας τον «άξονα» Ελ­λά­δα-Κύ­προς-Αί­γυ­πτος-Ισ­ρα­ήλ. Αντί­στοι­χα ο Τσί­πρας –συ­νε­χί­ζο­ντας ασύ­στο­λα την πο­λι­τι­κή Αντ. Σα­μα­ρά- προ­σπα­θεί να αξιο­ποι­ή­σει τις «ρωγ­μές» στις σχέ­σεις ΗΠΑ-Τουρ­κί­ας, προ­κει­μέ­νου να ενι­σχύ­σει τη θέση του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού στην πε­ριο­χή, σε ρόλο υπο-ιμπε­ρια­λι­στι­κού χω­ρο­φύ­λα­κα. Έτσι, θε­ω­ρεί ότι θα βοη­θη­θεί ο ίδιος για να πα­ρα­μεί­νει στην εξου­σία, με μια ακραία φι­λο­α­τλα­ντι­κή, φι­λοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κή, φι­λο­μι­λι­τα­ρι­στι­κή και ανα­γκα­στι­κά εθνι­κι­στι­κή στρο­φή.
Είναι μια πο­λι­τι­κή ακραία επι­κίν­δυ­νη για την ει­ρή­νη, για τις μα­κρο­πρό­θε­σμες προ­ο­πτι­κές στην πε­ριο­χή.
Ίσως τί­πο­τα άλλο δε συμ­βο­λί­ζει πιο εμ­φα­τι­κά τον εκ­φυ­λι­σμό της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, την από­λυ­τη ευ­θυ­γράμ­μι­σή της με τα «ειω­θό­τα» των αστι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων στην Ελ­λά­δα, όσο το γλοιώ­δες κλίμα των συ­να­ντή­σε­ων με­τα­ξύ Τσί­πρα και Τραμπ.
Πηγή: rproject.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας