Ο Ανανιστής, ευρώπληκτος και φιλοαμερικανός Ν. Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κύπρου (56%)

1559
αναστασιάδης

Επανεξελέγη Προέδρος της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδης με περίπου 56%. Η επανεκλογή του Ανανιστή Προέδρου Ν. Αναστασιάδη το μόνο που προμηνύει είναι την συνέχιση και κλιμάκωση της ακραίας νεοφιλελεύθερης, ευρωζωνικής και φιλοαμερικανικής πορείας της Κύπρου.
Ταυτόχρονα η εκλογή Ν. Αναστασιάδη συνιστά την απόλυτη εγγύηση ότι θα προσλάβει νέα ώθηση η δορυφορική προς το Ισραήλ σχέση της Κύπρου, με όλους τους κινδύνους που διατρέχει η Κύπρος από μία τέτοια παρακολουθηματική σχέση.
Η εκλογή, ακόμα, το Ν. Αναστασιάδη, μάλλον θα ανοίξει, στο όνομα της επίλυσης του Κυπριακού, έναν δρόμο ακόμα μεγαλύτερων υποχωρήσεων από την ελληνοκυπριακή πλευρά προς την Τουρκία και τις ορέξεις της.
Με τον Ν. Αναστασιάδη η Κύπρος εισέρχεται σε μια περίοδο ακόμα μεγαλύτερων κινδύνων, ενώ ειδικότερα διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει εύκολος στόχος του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου, όσο χώνεται βαθύτερα στην αγκαλιά του σιωνιστικού Ισραήλ.
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναδείχθηκε νικητής του β’ γύρου των κυπριακών προεδρικών εκλογών 2018, όπως επιβεβαιώνεται και από τα τελικά επίσημα αποτελέσματα της κάλπης. Η τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στις 22:30 το βράδυ, στο στάδιο “Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία”.
Αναλυτικότερα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο Νίκος Αναστασιάδης επικρατεί με ποσοστό 55,99% έναντι 44,01% του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, Σταύρου Μαλά.
τελικά κύπρος2
 
Όσον αφορά την προσέλευση στον β’ γύρο των προεδρικών, ανήλθε στο 73% περίπου, με την αποχή δηλαδή να “αγγίζει” το 27%. Σημειώνεται ότι στον α’ γύρο των προεδρικών του 2018 προσήλθε το 71,88%, στις προεδρικές του 2013 το 80,71% και στις βουλευτικές του 2016 το 66,74%.
Άντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ): Δεν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα
Το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως η απόφαση του λαού είναι σεβαστή. Σημείωσε ακόμη ότι πολιτικά το ΑΚΕΛ είναι κερδισμένο από τις εκλογές, τονίζοντας ότι ο αγώνας του κόμματος θα συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία. Ακόμη συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη για τη νίκη. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, που αντί να στηρίξουν την προσπάθεια για αλλαγή όπως είπε, προτίμησαν να κρατήσουν αποστάσεις.
Τι έδειξαν τα exit polls
Νωρίτερα, όπως μετέδιδε το Capital.gr, τα exit polls είχαν προαναγγείλει την άνετη νίκη του Ν. Αναστασιάδη. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου του sigmalive.com, ο Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ λάμβανε μεταξύ 54,5%κ και 58,5%, ενώ ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, μεταξύ 41,5% και 45,5%.
Το exit poll του ΡΙΚ, με εκτίμηση στο 80% του δείγματος, έδιναν στον Αναστασιάδη 54,5%-59,5% και στον Σταύρο Μαλά 40,5%-45,5%.
Συνοπτικά, οι πρώτες εκτιμήσεις εξόδου λοιπόν ανά τηλεοπτικό κανάλι έχουν ως εξής:
ΣΙΓΜΑ: Νίκος Αναστασιάδης 54,5 – 58,5%, Σταύρος Μαλάς 41,5 – 45,5%
ΡΙΚ:Νίκος Αναστασιάδης  54,5%-59,5%, Σταύρος Μαλάς 40,5%-45,5%
ΑNΤ1: Νίκος Αναστασιάδης 53%-57%, Σταύρος Μαλάς 43%-47%
TVONE: Νίκος Αναστασιάδης 53,5%-57,5%, Σταύρος Μαλάς 42,5%-46,5%
ΑLPHA: Νίκος Αναστασιάδης 53%-58%, Σταύρος Μαλάς 42%-47%
Πανηγυρισμοί στο επιτελείο Αναστασιάδη
Σε χειροκροτήματα ξέσπασε ο κόσμος στο Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls, φωνάζοντας το σύνθημα “Σεισμός-σεισμός Συναγερμός”. Ανώτερο στέλεχος του επιτελείου ανέφερε πως αυτό που μετρά είναι η κάλπη και πως ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα exit polls θα περιμένουν το τι θα βγάλει η κάλπη.
Χωρίς αντιδράσεις στο επιτελείο Μαλά
Στο εκλογικό επιτελείο του βρίσκεται ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς με στενούς συνεργάτες, ενώ πριν λίγο ήρθε και η σύζυγός του Ζαχαρούλα Μαλά.
Δεκάδες υποστηρικτές του κ. Μαλά βρίσκονται επίσης στο επιτελείο και παρακολούθησαν από γιγαντοοθόνη τα αποτελέσματα των exit polls χωρίς αντιδράσεις. Ο κ. Μαλάς αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας