Κύμα ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις από τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές

1445
κατώτατος

Τον κίνδυνο οι αλλαγές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και η εκτίναξη του κόστους ασφάλισης σε πολύ υψηλά επίπεδα, τόσο για τους μισθωτούς όσο και για τους συνταξιούχους, να προκαλέσουν κύμα ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις επισημαίνουν στελέχη της αγοράς.
Στο ήδη εξελισσόμενο φαινόμενο της μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου από πλήρους σε μερικής απασχόλησης έρχεται να προστεθεί τώρα άλλη μια ”κερκόπορτα”: η απασχόληση εργαζομένων με ”μπλοκάκι”, καθώς μετά τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα δημιουργείται μια ”φτηνότερη” μορφή απασχόλησης για τους εργοδότες.
Οι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης που ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι εργοδότες δημιοργούν ήδη πολλά προβλήματα στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο διαπιστώνει ότι, παρά τη μείωση της ανεργίας, δεν υπάρχει η αναμενόμενη αύξηση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.
Επίσης, οι εναλλακτικές μορφές συχνά κινούνται στα όρια της νομιμότητας ή και έξω από αυτά, καθώς πολλές φορές η μερική απασχόληση στα χαρτιά υποκρύπτει πλήρη απασχόληση στην πράξη, ενώ η αμοιβή με ”μπλοκάκι” υποκρύπτει μια σχέση εξαρτημένης εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας