Κόφτης στις επικουρικές συντάξεις το 2019 – Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων

1781
αποκάλυψη
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, το 2019, αφήνει το προσύμφωνο ανάμεσα σε κυβέρνηση και στο κουατέτο των δανειστώνγια τα συνταξιοδοτικά, που θα αποτελέσει επί της ουσίας και το υπόβαθρο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, με στόχο να αποσαφηνιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Στα σχετικά προσχέδια που απέστειλαν στην Αθήνα, Κομισιόν και ΔΝΤ, γίνεται αναφορά στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, που θα λειτουργεί ως «κόφτης» και θα ενεργοποιείται στην περίπτωση, που η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, δεν αποδίδει το δημοσιονομικό στόχο του 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.ευρώ).
Δηλαδή, παρά τις σχετικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, οι επικουρικές συντάξεις βρίσκονται στο «πυρήνα» του σχεδιασμού για τις περικοπές το 2019, έστω κι αν έχουν την μορφή του «κόφτη».
Ομαδικές απολύσεις: Καταργείται το υπουργικό βέτο.
Ιδιαίτερη μνεία, γίνεται στο προσύμφωνο και στα εργασιακά και πιο συγκεκριμένα στο μείζον ζήτημα της ακόμα μεγαλύτερης “απελευθέρωσης” των ομαδικών απολύσεων. Επιβεβαιώνεται ότι κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν για την κατάργηση του βέτο που είχε το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις.

Τέλος στο προσχέδιo συμφωνίας των Κομισιόν και ΔΝΤ, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», γίνεται λόγος για άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, δηλαδή για πλήρη και ολοκληρωτική κατάργηση της Κυριακής – Αργίας για τους εργαζόμενους στα εμπορικά κατάστηματα και supermarkets.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας