Η Ξαφά λέει αυτά που κρύβει η ΝΔ

1522
διαστροφές
Δεν έχει σημασία εάν η σύμβουλος του πατρός Μητσοτάκη συμβουλεύει και τον υιό. Σημασία έχει ότι οι Φριντμανιακοί, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, κουκιά τρώνε, κουκιά μαρτυράνε. Για αυτό μιλάνε πάλι για περικοπές, αρχίζοντας πάλι από τις συντάξεις.
Στην οικονομία, αλλά πολύ περισσότερο στην πολιτική, υπάρχουν κάποιοι που κάνουν τον λαγό. Βγαίνουν για παράδειγμα και πετάνε ένα “αργούν οι μεταρρυθμίσεις”, ο παρουσιαστής σαν αβανταδόρος παπατζήδων στο Μοναστηράκι ρωτάει, τάχα μου αφελώς, “μα γιατί το λέτε, τι άλλο πρέπει να γίνει” και ο “λαγός” αμολάει αυτό που του έχουν ζητήσει να αμολήσει: Να πουληθεί η ΔΕΗ τη μια, να πουληθεί η ΕΥΔΑΠ την άλλη, να ανέβουν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση την τρίτη.
Μετά, εάν δεν είναι ακόμα κατάλληλος ο καιρός, βγαίνει ένας “αρμόδιος”, κάποιος κυβερνητικό στέλεχος εάν ο “λαγός” είναι της κυβέρνησης, κάποιος κομματικός παράγοντας εάν ο “λαγός” είναι της αντιπολίτευσης, και διαψεύδει τα πάντα σχεδόν μετά βδελυγμίας. “Σχεδόν”, γιατί εκείνο το ειρωνικό μειδίαμα αυτού που ξέρει ότι “η δουλειά έγινε”, δεν κρύβεται.
Γιατί οι “δουλειές” με κάτι τέτοια γίνονται, έτσι εθιζόμαστε στο “παρακάτω”. Με το να πετάνε οι “λαγοί” τις σαχλαμάρες τους και εμείς να τις ακούμε σαν να είναι… επιστημονική ανάλυση της κατάστασης και με το όλο επικοινωνιακό σύστημα να τις σπρώχνει σαν οι “λαγοί” να μην είναι “λαγοί” αλλά σοβαροί επιστήμονες που απλώς κάνουν τη δουλειά τους.
Ένας τέτοιος “λαγός” είναι και η Μιράντα Ξαφά που παρουσιάζοντας το βιβλίο της δεν περιορίστηκε στο “σύνθημα”, ζητώντας και άλλες (απροσδιόριστες) μεταρρυθμίσεις, αλλά προχώρησε και στο “παρασύνθημα”, δηλώνοντας ότι “είναι αναπόφευκτη η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων” γιατί λέει, όπως -λέει και η Νέα Δημοκρατία, ότι “οι δημόσιες δαπάνες παραμένουν υψηλές”.
Και έτσι, με τις δηλώσεις της… “λαγού”, έρχονται τα πράγματα και κουμπώνουν και το πρόγραμμα της ΝΔ αποκαλύπτεται σε όλες του τις διαστάσεις. Γιατί τόσο καιρό όλο για μείωση των δημόσιων δαπανών κάνει λόγο ο Μητσοτάκης αλλά, όταν τον ρωτάνε τι και πώς θα περικόψει, γίνεται σφίγγα και δεν μας λέει λέξη. Γιατί δεν είναι και εύκολο να πεις ότι η “λύση” στην οποία έχεις καταλήξει είναι μερικές ακόμα περικοπές στις συντάξεις και, ίσως, ότι δεν μπορεί κάποιος να παίρνει σύνταξη στα 67 αλλά πρέπει να φτάσει τα 70 και βλέπουμε.
Γιατί το υπονόησε και αυτό η Μ. Ξαφά, δηλώνοντας ότι “το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε συνταξιούχους 40 ετών”, καθώς -προφανώς- θεωρεί προτιμότερη από τις (όλο και λιγότερες, όλο και με περισσότερες προϋποθέσεις) αναπηρικές συντάξεις, την… ευθανασία.
Αλλά με τους Φριντμανιακούς τίποτε δεν πρέπει να μας παραξενεύει.
Η Μιράντα Ξαφά και οι νεοφιλελεύθεροι όμοιοί της, είτε στη ΝΔ είτε σε άλλα κόμματα, έχουν κάνει προ πολλού την επιλογή τους: Έβαλαν στο “πρόγραμμα” τον κοινωνικό αλλά και τον βιολογικό θάνατο μεγάλων μερίδων του κόσμου της εργασίας για να μείνουν αλώβητες οι ελίτ και το σύστημα. Μόνο που για αυτά δεν τους συμφέρει να μιλάνε.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος
**Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας