Αντιπερισπασμός Ζάεφ: Η Τουρκία ο πιο πιστός φίλος της ΠΓΔΜ

1490
ζάεφ

Σε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα βρίσκεται από χθες βράδυ, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία ως τον καλύτερο φίλο της χώρας του.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Τουρκία αναγνωρίζει τη χώρα του με το “συνταγματικό της όνομα” (ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”) και ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων, που ενισχύουν την άμυνα της ΠΓΔΜ. Επίσης, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Τουρκία είναι σταθερός υποστηρικτής της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Προφανώς η επίσκεψη Ζάεφ στην Τουρκία και οι ύμνοι που, σχεδόν, εξέπεμψε προς την τελευταία, εμπεριέχει και το στοιχείο του αντιπερισπασμού και της πίεσης προς την Ελλάδα, ενώ είναι εξίσου προφανές ότι και η Τουρκία βλέπει στην επίσκεψη Ζάεφ μια καλή ευκαιρία στις προσπάθειές της να ενισχύσει γύρω από την χώρα μας ένα τουρκικό τόξο περικύκλωσης.
Ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε πρόσκληση προς τους Τούρκους επιχειρηματίες για επενδύσεις στη χώρα του, ενώ, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, περιορίστηκε να μιλήσει για την οικονομική-επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών.
Σήμερα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τον οποίο θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Έχει προγραμματιστεί επίσης συνάντηση και με τον πρόεδρο της Βουλής, Ισμαΐλ Καχραμάν.
Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί παρατηρητές, η επίσκεψη Ζάεφ στην Τουρκία και η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών συνδέεται με το έντονο τουρκικό ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση συμμαχιών στον χώρο της Βαλκανικής, αλλά και με την προώθηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας