Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα: Ψήφισμα αλληλεγγύης στους 3 συλληφθέντες διαδηλωτές κατά των πλειστηριασμών

1251
διώξεις
Την Παρασκευή 16/3 οι έξι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βύρωνα Κοσκινάς Θανάσης, Μαυρόπουλος Τάσος, Παπαδημητρίου Θανάσης, Παπαμιχαήλ Σωτήρης, Σάρολα Βασιλική, Σώζος Χάρης, κατέθεσαν ψήφισμα αλληλεγγύης για τους τρεις διαδηλωτές που συνελήφθησαν την Τετάρτη 14/3 έξω από συμβολαιογραφείο της οδού Θεμιστoκλέους, ενώ διαδήλωναν κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.
Το ψήφισμα συζητήθηκε την Δευτέρα 19 Μαρτίου στο δημοτικό συμβούλιο.
Στην πρόταση ψηφίσματος των έξι καταδικαζόταν η αναίτια αστυνομική βία που ασκήθηκε με εντολές της κυβέρνησης, οι αναίτιες προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ζητούνταν η αθώωσή τους και κατέληγε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και ενέργειες του δήμου για την υπεράσπισή της.
Κατά την έναρξη του Δημοτικού συμβουλίου κατατέθηκε άλλο ένα ψήφισμα για το ίδιο θέμα από την πλευρά της δημοτικής αρχής, το οποίο υπογραφόταν από τον αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής Χρήστο Σπυρόπουλο. Στην πρόταση ψηφίσματος της δημοτικής αρχής καταδικαζόταν η αστυνομική βία που ασκήθηκε στους διαδηλωτές καθηγητές την 02/3 στο υπουργείο παιδείας, τους διαδηλωτές της 14/3, η ποινικοποίηση των αγώνων και ζητούσε την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας.
Αποφασίστηκε οι δυο προτάσεις να μπουν σε ψηφοφορία μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου. Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας των δύο ψηφισμάτων, ζήτησε το λόγο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Τάσος Μαυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι τα ζητήματα που βάζει το ψήφισμα της δημοτικής αρχής μπορεί να συμπεριληφθούν στο ψήφισμα των έξι. Δήλωσε όμως ότι δεν δέχονται να συναινέσουν σε ψήφισμα στο οποίο δεν αναδεικνύονται οι κυβερνητικές ευθύνες, δεν συμπεριλαμβάνονται το αίτημα της αθώωσης των διαδηλωτών που συνελήφθησαν αδίκως και δικάζονται την 30 Μάρτη και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τη δημοτική αρχή για την προστασία της λαϊκής κατοικία και περιουσίας των κατοίκων του δήμου Βύρωνα.
Στη συνέχεια ο Τάσος Μαυρόπουλος και για ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε συνοπτικά τα περιστατικά της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών την προηγούμενη Τετάρτη, στηλιτεύοντας ιδιαίτερα την απόφαση της κυβέρνησης για βιντεοσκόπηση των διαμαρτυριών από τις αστυνομικές δυνάμεις, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, ξεκινάει ένα σύγχρονο φακέλωμα και είναι μια διαδικασία που η σημερινή κυβέρνηση θα καταδίκαζε στο παρελθόν. Ζητήθηκε επίσης από τη δημοτική αρχή η αιτία που δεν δέχεται ως αίτημα του ψηφίσματος την αθώωση των συλληφθέντων διαδηλωτών. Η απάντηση από δημοτικό της σύμβουλο ήταν ότι αυτό συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Στο επόμενο ερώτημα γιατί πριν λίγους μήνες το είχε δεχθεί σε παρόμοιο ψήφισμα για μέλη κινημάτων της Θεσσαλονίκης, απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.
Στην πρόταση ψηφίσματος των έξι ζητήθηκαν από τους δημ. συμβούλους Σταύρο Τζωρτζιώτη και Αλέξη Σωτηρόπουλο τρεις αλλαγές στη διατύπωση του κειμένου οι οποίες και έγιναν. Μετά απ’ αυτό ο πρόεδρος του Δ.Σ. έβαλε σε ψηφοφορία τα δύο ψηφίσματα. Πλειοψήφησε το ψήφισμα των έξι ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων με 12-11, το οποίο υπερψήφισε το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και δύο δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, η Νατάσσα Βαρουχάκη και ο Νίκος Κορρές. Την ώρα της ψήφισης παρευρίσκονταν 23 από τους 45 δημοτικούς συμβούλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας