Βενεζουέλα: Η «Συντακτική Εθνοσυνέλευση» διέταξε προεδρικές εκλογές έως τις 30 Απριλίου

1341
μαδούρο

Η Συνακτική Εθνοσυνέλευση, κοινοβουλευτικό σώμα με ευρύτατες αρμοδιότητες και κύριο έργο την αναθεώρηση του συντάγματος της Βενεζουέλας, διέταξε τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη χώρα όχι αργότερα από τις 30 Απριλίου 2018.
Το σώμα, το οποίο εξελέγη στα τέλη Ιουλίου του 2017, δεν αναγνωρίζεται ούτε από την αντιπολίτευση της χώρας ούτε από διεθνείς οργανισμούς, καθώς η εκλογή του έγινε μετά από πολύμηνες ταραχές, αντισυνταγματική καθαίρεση της γενικής εισαγγελέως της χώρας και ουσιαστικά κατάργηση της νόμιμης Εθνοσυνέλευσης (κοινοβουλίου) της Βενεζουέλας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τον διορισμένο από τον ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο.
Στη νόμιμη Εθνοσυνέλευση, η οποία έχει αποστερηθεί κάθε νομοθετική αρμοδιότητα και η οποία εξελέγη τον Δεκέμβριο του 2015, η αντιπολίτευση έχει υπερενισχυμένη πλειοψηφία 112 στους 167 βουλευτές.
Άγνωστο παραμένει εάν η αντιπολίτευση, με κύρια δύναμη τη Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), που συνενώνει την Κεντροαριστερά, το Κέντρο και την Κεντροδεξιά, θα δεχθεί διεξαγωγή προεδρικών εκλογών υπό τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση.
Η θητεία του προέδρου της Βενεζουέλας είναι εξαετής. Ο ριζοσπάστης σοσιαλιστής, επικρινόμενος από τη Δύση και ως αυταρχικός λαϊκιστής, Nicolas Maduro είχε εκλεγεί τον Απρίλιο του 2013, λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του προκατόχου του, Hugo Chavez, από την επάρατη νόσο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας