Σοκ από Δ. Κουτσούμπα: Δεν είναι ο ρόλος μου να προτείνω νόμισμα. Μπορεί να είναι και ευρώ, μπορεί και δραχμή

30
23104
κουτσούμπας

Πρόσφατα ο Δ. Κουτσούμπας έδωσε μακρά τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Επτά» της ΕΤ1 και στη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη.

Η απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του 902.gr. Δεν αναρτήθηκε, όμως, ολόκληρη, αλλά «λογοκριμένη». Ο 902.gr, ενώ δημοσίευσε όλες τις ερωταπαντήσεις παρέλειψε, προφανώς με εντολή της ηγεσίας του ΚΚΕ και μάλλον του ιδίου του Δ. Κουτσούμπα, πέντε κρίσιμες ερωταπαντήσεις. Κι αυτές οι «λογοκριμένες» ερωταπαντήσεις, όλως τυχαίως, αφορούσαν το κρίσιμο δίλημμα του νομίσματος, ευρώ ή εθνικό νόμισμα, για το οποίο διεξάγεται σήμερα μεγάλη διαμάχη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκεται στα χείλη ολόκληρου του ελληνικού λαού, ενώ το ελληνικό μαζί με το ευρωπαϊκό κατεστημένο, έχουν λυσσάξει κυριολεκτικά το τελευταίο διάστημα για να δυσφημίσουν και να αποτρέψουν ένα Grexit στη βάση ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος.

Ο λόγος αυτής της λογοκρισίας αποκαλύπτεται πλήρως εάν διαβάσει κανείς τις απαντήσεις του Δ. Κουτσούμπα στις ερωτήσεις της Βάλιας Πετούρη.

Ο Δ. Κουτσούμπας με τις απαντήσεις του τα έκανε στην κυριολεξία «μούσκεμα».

Ο Δ. Κουτσούμπας, δυστυχώς, αποκάλυψε, χωρίς φτιασιδώματα και τακτικισμούς, τις πραγματικές θέσεις του ΚΚΕ, οι οποίες, πάλι δυστυχώς, ενισχύουν εκείνες του αστικού μνημονιακού μπλοκ για το ευρώ και γι’ αυτό άλλωστε τα «φάουλ» του Δ. Κουτσούμπα δεν έτυχαν κριτικής αλλά αντίθετα προβλήθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο από τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης.

Είναι εντυπωσιακό αλλά ερωτώμενος ο Δ. Κουτσούμπας για το νόμισμα που θα γίνουν όλα αυτά που προτείνει το ΚΚΕ, αντί να απαντήσει ευθέως με το εθνικό μας νόμισμα, ο Δ. Κουτσούμπας άφησε άφωνους τους τηλεθεατές και όσους άκουσαν το σχετικό βίντεο λέγοντας: «Δεν είναι ο ρόλος μου να προτείνω νόμισμα»!

Και ο Δ. Κουτσούμπας συνέχισε απτόητος και ολίγον ασυνάρτητα:

«Το νόμισμα μπορεί να είναι ευρώ, μπορεί να είναι και δραχμή (!). Στο εσωτερικό ένα διαφορετικό νόμισμα από αυτό που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό».

Με δυο λόγια ο Δ. Κουτσούμπας είναι αδιάφορος για το νόμισμα (με το οποίο θα γίνει ο σοσιαλισμός!). Μπορεί να είναι το ευρώ (!), μπορεί να είναι η δραχμή, μπορεί να είναι και το διπλό νόμισμα, άλλο για το εσωτερικό, τους φτωχούς και εξαθλιωμένους και άλλο για το εξωτερικό, τους προνομιούχους ευκατάστατους και πλούσιους, διπλό νόμισμα που, ως γνωστόν, εντελώς άστοχα, περίπου, πρότεινε και ο Γ. Βαρουφάκης.

Πολύ χειρότερα, σε άλλο σημείο των απαντήσεών του ο Δ. Κουτσούμπας αναπαράγει ατυχώς τη θεωρία των «δύο άκρων» λέγοντας ότι «στην Ευρώπη και στη χώρα μας αναπτύσσεται ένα “ευρωσκεπτικιστικό” ρεύμα από αντιδραστικές, ακροδεξιές, φασιστικές πολιτικές δυνάμεις αλλά και από δυνάμεις που ορκίζονται στην Αριστερά».

Η ταύτιση που ο Δ. Κουτσούμπας επιχειρεί στο όνομα τάχα του «ευρωσκεπτικισμού» ανάμεσα σε φασιστικές δυνάμεις και δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, ενώ λίγο παραπάνω παρουσίαζε την αντίθεση στο ευρώ στις χώρες της Ευρώπης σε παρέμβαση «ισχυρών κύκλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ και μονοπωλιακών ομίλων», αγνοώντας πλήρως και παρακάμπτοντας τις κυρίαρχες δυνάμεις του κεφαλαίου που στηρίζουν το ευρώ, λες και το τελευταίο το στηρίζουν οι λαοί της Ευρώπης για τα καλά που τους έχει επιφυλάξει.

Τέλος από τος απαντήσεις «μαργαριτάρια» του Δ. Κουτσούμπα επισημαίνουμε ότι αναγορεύει, περιφρονητικά, «σε μόδα την θέση δυνάμεων της Αριστεράς για να βγούμε από το ευρώ και να πάμε στη δραχμή» και εντελώς επιπόλαια προσθέτει ότι αυτές οι δυνάμεις δεν έχουν εναλλακτική πρόταση διεξόδου, λες και δεν έχει διαβάσει τα ριζοσπαστικά προγράμματα που έχουν καταθέσει.

Πολιτικοί κύκλοι της Αριστεράς έθεταν στην Iskra το ερώτημα: Ποιον βοηθούν αυτά που είπε στην ΕΤ1 ο Δ. Κουτσούμπας; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Πάλι καλά, πάντως, που ο Δ. Κουτσούμπας δεν επανέλαβε όσα είχε πει πριν τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη 2015, πως αν πάμε στη δραχμή θα είναι καταστροφή για τη χώρα, πράγμα που βοήθησε τα μάλα τότε τις δυνάμεις του κεφαλαίου και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει τις δύο ερωταπαντήσεις από τη συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στην ΕΤ1, οι οποίες «λογοκρίθηκαν», προκειμένου οι ίδιοι οι αναγνώστες μας να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Κ.Μ

ΟΙ «ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΕΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Με ποιο νόμισμα θα γίνει αυτό;

To νόμισμα είναι εργαλείο. Μπορεί να είναι και ευρώ μπορεί να ‘ναι και δραχμή.

Δηλαδή θα μείνουμε στην ευρωζώνη και θα μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Για ένα διάστημα ήδη τα σκέπτονται αυτά. Θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος όπου στο εσωτερικό θα υπάρχει άλλο νόμισμα και στις διεθνείς συναλλαγές άλλο νόμισμα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν θέλω να προτείνω άλλο νόμισμα. Δεν είναι ο ρόλος μου.

Αν δεν είναι ευρώ, το ερώτημα είναι πώς θα ανταπεξέλθει το όποιο νόμισμα στις υποτιμήσεις που θα γίνουν έναντι του ευρώ.

Να σας πω που διαφοροποιούμαστε σαν ΚΚΕ έναντι των άλλων δυνάμεων. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή ισχυροί κύκλοι των κυβερνήσεων και της ΕΕ, οικονομικοί παράγοντες, κυρίως μονοπωλιακοί όμιλοι, ενδιαφέρονται για απόσχιση κάποιων χωρών, το πέρασμα δηλαδή κάποιων χωρών σε εθνικά νομίσματα. Αυτό για παράδειγμα το έκανε η Βρετανία πρόσφατα, η οποία δεν έφυγε από νόμισμα αλλά από την ΕΕ και η οποία δεν είχε μπει στο ευρώ. Επίσης, είναι άλλες χώρες οι οποίες το σκέφτονται αυτό.

Εμείς μπήκαμε όμως στο ευρώ και όταν θα παραλάβετε μια κατάσταση, αυτή θα είναι η υφιστάμενη…

Παρακαλώ προσπαθήστε να παρακολουθήσετε τη σκέψη μου… Αυτή τη στιγμή είναι διάφοροι κύκλοι που θέλουν το πέρασμα στο ευρώ για παράδειγμα και βέβαια βάζουν και λαϊκό κόσμο να μιλάει για έξοδο από την ευρωζώνη, μένοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ψάχνοντας άλλες διεθνείς συμμαχίες και τον βάζουν κάτω από τη σημαία τη δική τους να παλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα χωρίς καμιά άλλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή στο κοινωνικό σύστημα, δηλαδή με το ίδιο κοινωνικό σύστημα πάλι με τους ίδιους να έχουν την εξουσία .

Δεν ήταν σαφής η ερώτησή μου κύριε Κουτσούμπα.

Απλώς εξηγώ ποια είναι η διαφοροποίηση μας απέναντι στο ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα που αναπτύσσεται στην Ευρώπη και στη χώρα μας και το οποίο μπορεί να το υιοθετούν ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις αντιδραστικές αλλά δυστυχώς το έχουν υιοθετήσει και άλλες δυνάμεις που μιλάνε εξ ονόματι της αριστεράς. Γι’ αυτό θέλω να διαφοροποιηθώ απ’ αυτές τις δυνάμεις. Άρα λοιπόν είναι άλλο ζήτημα η θέση του ΚΚΕ που δεν βάζει ως κύριο ζήτημα την έξοδο από την Ε/Ζ, που ως δια μαγείας θα μας λύσει τα προβλήματα. Εμείς μιλάμε για μια άλλη κοινωνία, για μια άλλη οικονομία που στα πλαίσια αυτά πρέπει να παλέψει ο Ελληνικός λαός και τον καλούμε να μας επιλέξει σε αυτήν την κατεύθυνση πάλης. Και αυτό γιατί τώρα αναπτύσσεται μια μόδα, μια άποψη όπως: ”όχι ρε παιδιά να βγούμε από το ευρώ να παμε σε εθνικό νόμισμα. Και μιλάει για αυτές τις δυνάμεις, τις δυνάμεις της Αριστεράς που υιοθετούν τις απόψεις αυτές. Και δεν έχουν οι δυνάμεις που μιλάνε εν ονόματι της Αριστεράς πως δεν έχουν πρόταση εναλλακτική πολιτικής διεξόδου.

30 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Που είναι το Σ Ο Κ πέρασαν πολλά χρόνια και πρέπει να έχει καταλάβει ο καθένας πια ότι το Κ Κ Ε όχι μόνο δεν έχει στρατηγική αλλά φαίνεται ότι στερείται πια και στοιχειώδους τακτικής για κεφαλαιώδη ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό.

  • Είναι ξεκάθαρο ότι ΜΟΝΟ αλλαγή νομίσματος δεν οδηγεί στον παράδεισο. Και με δραχμή και με ευρώ ο καπιταλιστικός παράδεισος είναι εδώ. Αν είσουν στην εκδήλωση της ΕΔΕΚΟΠ – ομιλητές Μαριόλης – Γαβριλιήλίδης-Λαπαβίτσας – θα καταλάβαινες ότι ευρώ ΜΟΝΟ δεν αρκεί πολύ περισσότερο δε που το “μέτωπο” της δραχμής αποτελείται από διαφορετικές δυνάμειςκαι μάλιστα ετερόκλητες. Ακολουθεί απόσπασμα από κείμενο του Γιάννη Νικολόπουλου εδώ στην ΙΣΚΡΑ Γιατί τόση “συντροφική” εμπάθεια. Η οποία εμπάθεια δεν υπάρχει. Αλήθειες υπάρχουν και μόνο.
   “από τη στιγ­μή μά­λι­στα που πο­ντά­ρει πολ­λές από τις πα­ρα­δο­χές της, στην «επα­νεκ­κί­νη­ση» των σχέ­σε­ων τα­ξι­κής συμ­φι­λί­ω­σης με­τα­ξύ των ερ­γα­ζο­μέ­νων και του κε­φα­λαί­ου στην Ελ­λά­δα μέσα σε έναν κα­θα­για­σμέ­νο, αλλά ανύ­παρ­κτο για το δεύ­τε­ρο, κεϋν­σια­νό δρόμο, ο οποί­ος όπως έχει απο­δεί­ξει η ιστο­ρία και η ζωή, είναι ο δρό­μος της ταυ­το­τι­κής απώ­λειας για την Αρι­στε­ρά”.

 2. Το ΚΚΕ ξερει, ναι ξερει, οτι δεν θα κυβερνησει ποτε. Κι αυτο για καθαρα αντικειμενικους λογους. Αυτο που κανει απο τη μεταπολιτευση και μετα, αυτο και επιδιωκει. Εξηγουμαι: Τα στελεχια του να περνανε καλα με τις επιδοτησεις απο το κρατος και τα νεα παιδια (γιατι νεολαιοι θαμπωμενοι απο τη κομμουνιστικη θεωρεια γινονται επι το πλειστον νεα μελη, μενουν καποια χρονακια και μετα οταν καταλαβουν τι γινεται μεσα στο κομμα, την κανουν με ελαφρα πηδηματακια) να διεκπεραιωνουν τις υπολοιπες βαρειες δουλειες. Αντε να γινεται και καμμια “κινητοποιησουλα” για ξεκαρφωμα, και για να μη βαριουνται κιολας.

 3. Με τη δήλωσή του αυτή,ο κ. Κουτσούμπας τάσσεται πλέον ανοικτά και απερίφραστα με το μέρος του ευρωατλαντισμου-για όσους θέλουν να καταλάβουν. Τα διφορούμενα και οι Ποντιοπιλατικές νίψεις των χειρών ,τελείωσαν. Το ΚΚΕ,σπρωγμένο από την ανάγκη της ηγετικής του ελίτ να εξασφαλίσει τα μέσα ύπαρξής της, αναγκάζεται πλέον να στηρίξει ανοικτά την ύπαρξη της ΕΕ και της Ευρωζώνης,από την οποία και πλήρως εξαρτάται η δική του ύπαρξη. Τα γελοία προσχήματα και οι υπεκφυγές (του τύπου των «ανώριμων συνθηκών», της «επίλυσης των πάντων στη λαικη εξουσία», της «συσσώρευσης δυνάμεων» κ.τ.τ.) καταρρέουν με πάταγο,ωθώντας τους να βγάλουν τη μάσκα του «φιλολαικου» και «επαναστατικού» (για το 2178 μ.Χ) κόμματος. Οσοι είχαν αυταπάτες ,ας δούν επι τέλους την αλήθεια για το κόμμα των τελετουργικών ,βιαστικών περιπάτων Ομόνοια _Στύλοι .

  • Ε να περάσουμε και μια βόλτα από καμιά αστική κυβέρνηση και αφού βάλουμε πλάτη στην κοροϊδία του λαού να την κάνουμε και να αρχίσουμε το έργο από την αρχή.. Γιατί που θα πάει θα τον κάνουμε ανθρώπινο τον καπιταλισμό θέλει δεν θέλει

   • Γνωστά «επιχειρήματα», που μηρυκάζονται σε διαφορετικό ρυθμό μασουλήματος από διαφορετικά πρόσωπα…

 4. να με συμπαθάτε αλλα όλη η συνεντευξη του γενικού γραμματέα είναι ανεβασμένη στον 902. το επίμαχο κομμάτι είναι περίπου στο 13 λεπτό. γιατί κάνετε αναφορά οτι ο 902 έκρυψε το απόσπασμα?

   • Δεν ντρέπεστε να βαφτίζετε το ψάρι κρέας για τις ανάγκες εταιροπροσδιορισμου σας απέναντι στο ΚΚΕ; Τι θα πει ” απομαγνητοφωνημένη κλπ ……υπεκφυγές. ΟΛΟΚΛΗΡΗ η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στον 902.gr. Τέλος.
    Πρώτη φορά ακούσατε επίσημα το ΚΚΕ να ξεκαθαρίζει οτι το νόμισμα δεν αλλάζει τον χαρακτηρα ούτε της κρίσης , αλλά ούτε και τον χαρακτηρα της οικονομιας? . Ειναι κρίση καπιταλιστική, εξαιτίας της υπερσυσωρευσης λιμναζόντων κεφαλαίων, παγκόσμια και με αντανάκλαση ιδιαίτερα βαθειά σε αδύναμες οικονομίες . Και με εθνικό νόμισμα , πάλι ο νόμος της ανισομετρίας και της συσσώρευσης θα ισχύει. Αλλά τοτε αλλα τμήματα του κεφαλαίου θα ευνοηθούν…….τμήματα κυρίως ντόπια με συμφέρον στην διατήρηση του εθνοκρατικου καπιταλισμού!
    Κύριοι της ΛΑΕ, αυτους εκπροσωπείτε;
    Το ΚΚΕ ελπίζω ξεκόλλησε απο αυτό τον ιδεολογικό σας βάλτο.

    • Η Iskra δημοσίευσε απομαγνητοφωνημένο το κομμάτι ακριβώς της συνέντευξης το οποίο ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΑΙ στο γραπτό κείμενο της ιστοσελίδας 902.gr. Το οποίο είναι και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ που παραλείπεται από ολόκληρη τη συνέντευξη!… (Τυχαίο;;; Εμείς ΔΕΝ νομίζουμε!!!). Όποιος/-α δεν είχε την υπομονή να δει ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης, προφανώς ΔΕΝ θα διάβαζε το εν λόγω κομμάτι…
     Παρακάτω: Το νόμισμα, λέτε, δεν αλλάζει τον χαρακτήρα ούτε της κρίσης, ούτε της οικονομίας… Σοβαρά;;; Και τότε γιατί το ΚΚΕ επέμενε, σταθερά από το 1992 μέχρι και πρόσφατα, να οικτίρει όλα τα υπόλοιπα κόμματα (και τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε, μιας και ΛΑ.Ε ακόμη δεν υπήρχε) ως «κόμματα του ευρωμονόδρομου», που ψήφισαν υπέρ του Μάαστριχτ και στήριξαν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη;;; Δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια, το νόμισμα ΚΑΘΟΡΙΖΕ τον χαρακτήρα της κρίσης και της οικονομίας και τώρα, ξαφνικά (;) έπαψε να το κάνει;;;
     Καλό θα είναι το ΚΚΕ να ξανακοιτάξει και να λύσει τις ιδεοληψίες του και να μην ακολουθεί στον δημόσιο λόγο του την τακτική «Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω»… Κατά τα λοιπά, βεβαίως, εμείς θεωρούμε ότι θα υπάρξει η στιγμή, αργά ή γρήγορα, που με τους αγωνιστές του ΚΚΕ θα κατεβαίνουμε σε κοινά μέτωπα και με κοινές στοχεύσεις, ανεξαρτήτως της όποιας επιμέρους κριτικής μπορεί να του ασκούμε ή να μας ασκεί (η ιδεολογική πάλη, άλλωστε, είναι κάτι υγιές και κάθε άλλο παρά απορριπτέο)…

   • Και αφού η συνέντευξη ήταν ολόκληρη, γιατί λέτε να λογοκρίθηκε η απομαγνητοφώνηση;
    Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη είπαμε.

    • Εσείς, για πείτε μας, γιατί επιλέχθηκε ΑΚΡΙΒΩΣ και ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ το απόσπασμα για να «παραλειφθεί» από την απομαγνητοφώνηση;;; Κι εμείς με την απορία έχουμε μείνει…

   • το κείμενο στο 902.gr ξεκινά με τη φράση:
    “Παραθέτουμε αποσπάσματα από την συνέντευξη:”

    το κείμενο δεν είναι απομαγνητοφώνηση είναι σταχυολόγηση των απαντήσεων.

    • Το μόνο απόσπασμα που λείπει από το απομαγνητοφωνημένο γραπτό κείμενο, είναι αυτό που αναφέρεται στο ζήτημα του νομίσματος… Και μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταλάβει την σκοπιμότητα αυτού…

 5. Τελικά όλα εξηγούνται. Μη νομίζετε ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν ξέρει να απαντήσει και μπουρδουκλωνεται . ΟΧΙ !! Ή ΑΣΧΕΤΗ ηγεσία του ιστορικού ΚΚΕ ξέρει πολύ καλά μέχρι που μπορεί να πάει , και πιο ποσοστό του εκλογικού σώματος μπορεί να κρατάει δέσμιο . Αρκεί να δούμε ,αν υπάρχουν κάπου δημοσιευμένα , γιατί όσο και αν ψάξει κανείς δεν θα τα βρει , τα ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ των σοφών του ΠΓ . Μορφωτικό επίπεδο με αρνητικό πρόσημο , ανεπαγγελτοι ΟΛΟΙ , σεχταριστες και εγωιστες κάτι που λείπει παντελώς από ανθρώπους ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ . Τώρα ….πως μπορεί ένας ανεπαγγελτος τεμπέλης να υπερασπίσει τα συμφέροντα της Ε/Τ ,μονο ο Μητσος και οι συνοδοιποροι το ξέρουν . Καλό είναι να φύγουν από τις καρέκλες που κρατάνε 40 χρόνια ,και να πάνε για πουρνάρια στο χωριό τους που έχει πολλά ….

 6. Δεν ξέρω αν είσαστε (ο συντάκτης) από τα μέλη του ΚΚΕ που αποχώρησαν το 1991 αλλά αν είναι έτσι μάλλον ο χρόνος που περάσατε στο ΚΚΕ ήταν χαμένος. Τίποτα δε μάθατε.
  Μπορεί να διαφωνείτε με το ΚΚΕ σήμερα αλλά αυτό που κάνετε είναι πλήρης διαστρέβλωση της θέσης του ΚΚΕ. Ίσως προσδοκάτε να πάρετε καμιά ψήφο αλλά η αλλαγή και ο σοσιαλισμός δε θα έρθουν με τη μετακίνηση των ποσοστών του ΚΚΕ σε άλλους χώρους της αριστεράς.
  Σας ψήφιζα (ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ) ελπίζοντας ότι θα έρθει κάποια στιγμή που θα διαδραματίσετε κάποιο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Τελικά το μόνο που καταφέρατε με την πολιτική σας στάση ήταν να διατηρήσετε την πασοκαρία στην κυβέρνηση (ως ΣΥΡΙΖ.Δεξιάς) και να ψάχνετε ψήφους συκοφαντώντας το ΚΚΕ.
  κρίμα. μετανιώνω.

  • Δεν γνωρίζουμε την ακριβή σας ταυτότητα, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι είστε αρμόδιος, ούτε ικανός για να κρίνετε την αγωνιστική πορεία δεκαετιών, ανθρώπων που εξακολουθούν με ανιδιοτέλεια να προσφέρουν, από διαφορετικό, πλέον, μετερίζι, στα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα της χώρας.
   Δεν γνωρίζουμε, ειλικρινά, πού βλέπετε την διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ εκ μέρους μας… Δεν γνωρίζουμε πώς η ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ και πιστή απόδοση των λεγομένων του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μπορεί να αποτελεί «διαστρέβλωση» των θέσεων του κόμματός του…
   Τέλος, η ευχή και η ελπίδα μας είναι ο λόγος της Αριστεράς να γίνει πλειοψηφικός στον ελληνικό λαό και μέσα από αυτή τη διαδικασία να ενισχυθούν όλα τα αριστερά-κομμουνιστικά-αντικαπιταλιστικά κόμματα που υφίστανται… Ακόμη περισσότερο, ελπίζουμε ότι η «όλη Αριστερά» κάποια στιγμή, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, θα ξαναβρεί τον τρόπο να ενώσει τις δυνάμεις της σε ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο, για την ανατροπή των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού και – γιατί όχι; – για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού…

 7. […] Η Iskra, αγαπητοί σύντροφοι του Ριζοσπάστη, δεν χρησιμοποίησε δικά της λόγια. Αυτό που έκανε είναι να απομαγνητοφωνήσει και να μεταφέρει αυτούσιες τις απαντήσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το νόμισμα στη συνέντευξή του στην ΕΤ1, τις οποίες λογόκρινε, μόνο αυτές, ο 902.gr (βλέπε εδώ). […]

 8. Oi megali tis arxousas taxis laspologoun Kai laikizoun giati to KKE tous ferni stin epifania
  Kai tromokratounte.
  Apo tis antidrasis tous katalavenome oti einai ligos o kero sas.
  Oi laikes dinamis afipnoun Kai tha sas valoun sto skoupidonteneke tis istorias.
  Ellines apantaxou enothite AFIPNISTE Enothite me tin LAIKI SISPIROSI TIMORISTE TOUS OLOUS PARTETA OLA PISO DIKA MAS EINAI.

  • Θα σας ήταν εύκολο, όταν ξαναγράψετε στην Iskra, να γράφετε με ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες;;; Πόνεσαν τα μάτια μας για να βγάλουμε νόημα!…
   Κατά τα λοιπά, το ΚΚΕ «δικαιώνεται» διαρκώς και διαρκώς παραμένει «εντός, εκτός κι επί τ’ αυτά»… Αν αυτό δεν σας προκαλεί καμία απορία, δεν φταίμε εμείς…

 9. Αν δεν είχατε πάρει τον αντιΚΚΕ όρκο θα καταλαβαίνατε τη δήλωση… “Παρακαλώ προσπαθήστε να παρακολουθήσετε τη σκέψη μου… Αυτή τη στιγμή είναι διάφοροι κύκλοι που θέλουν το πέρασμα στο ευρώ για παράδειγμα και βέβαια βάζουν και λαϊκό κόσμο να μιλάει για έξοδο από την ευρωζώνη, μένοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ψάχνοντας άλλες διεθνείς συμμαχίες και τον βάζουν κάτω από τη σημαία τη δική τους να παλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα χωρίς καμιά άλλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή στο κοινωνικό σύστημα, δηλαδή με το ίδιο κοινωνικό σύστημα πάλι με τους ίδιους να έχουν την εξουσία .” Τα λέει όλα.Το θέμα είναι ποιος κατέχει τον πλούτο και τα μέσα παραγωγής Και όχι με ποιο νόμισμα – εργαλείο επαυξάνει τη κερδοφορία του!

  • Προφανώς το ΚΚΕ κατέχει τη «μαγική συνταγή», ώστε σε χρόνο dt τα μέσα παραγωγής να περάσουν από τους καπιταλιστές στους εργαζόμενους… Κάπως έτσι δικαιολογείται (λέμε τώρα…) και η εμμονή και επιμονή του, ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και η έξοδος από την ΕΕ δεν έχουν κανένα νόημα, εάν δεν συνδυαστούν με την (κατά τη δική του αντίληψη) «λαϊκή εξουσία»… Τότε γιατί το 1992 φώναζε σε όλους τους τόνους εναντίον του Μάαστριχτ (και αργότερα εναντίον της Λισαβόνας), ώστε να μη συμβάλουμε στην αλλαγή του χαρακτήρα της ΕΕ και την υιοθέτηση του ευρώ, οικτίροντας (ορθά) όσους παρέμεναν τότε και τώρα πιστοί στη συνταγή «ευρώ και ξερό ψωμί»;;; Μήπως, μεταξύ άλλων, η περίφημη «σταθερότητα αντιλήψεων» του ΚΚΕ έχει πάει επιεικώς «περίπατο»;;;
   Όσο για τη δική μας αντίληψη (εννοούμε της ΛΑ.Ε), τόσο για το νόμισμα, όσο και τον χαρακτήρα της ΕΕ, μια ματιά στις πολιτικές μας αποφάσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών μας θα λύσει όλες σας τις απορίες… Για να βγαίνουν συμπεράσματα διαφορετικά από την πραγματικότητα, θα πρέπει κάποιος είτε να έχει ανικανότητα αντίληψης, είτε να διαστρεβλώνει συνειδητά και σκόπιμα τις θέσεις της ΛΑ.Ε… Διαλέγετε και παίρνετε…

   • η παροιμία λέει « όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει»… εδώ τα μέλη της ΛΑΕ, πρώην μέλη του ΚΚΕ που το 1991 τάχθηκαν υπέρ των αναθεωρητών και αποχώρησαν μαζί τους, κοσκινίζουν τα τελευταία 26 χρόνια, προτείνοντας μεσοβέζικες λύσεις, πολλές φορές τάχα μου δήθεν « σοσιαλιστικές» ( στα πρότυπα του « σοσιαλισμού» που απέτυχε παταγωδώς και στην ΕΣΣΔ από το 1956, αλλά και σε διάφορες άλλες χώρες όπως η Χιλή ( του Αλιέντε), η Βενεζουέλα ( του Τσάβες), κλπ, κλπ ). μαγικοί τρόποι δεν υπάρχουν για τους κομμουνιστές, υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός της σοσιαλιστικής επανάστασης, όπου φέρνει την εργατική τάξη στην εξουσία. φυσικά αυτά δεν είναι για εσάς, εσείς προτιμάτε να είστε «κομμουνιστές» του νομίσματος, ακούραστοι με τις όποιες εκλογικές αυταπάτες σας και τις ρεφόρμες σας… και ένα ερώτημα για την καπιταλιστική δραχμή σας, θυμόσαστε το κραχ του χρηματιστηρίου; θυμόσαστε πόσες φορές έχουμε χρεοκοπήσει; βαριά η καλογηρική της ταξικής πάλης…

    https://www.scribd.com/document/254610584/%CE%9A%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%9A%CE%AC%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%88%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%95%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BF%CE%BD-%CE%A4%CF%89%CE%BD-%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%9B%CE%B1%CF%8E%CE%BD-%CE%95%CE%BA%CE%B4-%CE%91%CE%BB%CF%86%CE%B5%CE%B9%CF%8C%CF%82#scribd

    • Όταν «αντίπαλός» σας είναι όχι τα πραγματικά γεγονότα και οι πραγματικές θέσεις της ΛΑ.Ε, αλλά η καρικατούρα τους που φτιάχνετε εσείς ο ίδιος, προκειμένου να διευκολύνετε τον εαυτό σας στην «πάλη» εναντίον τους, αυτά συμβαίνουν… Σας εκφράζουμε τη συμπάθειά μας…
     Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν τα πραγματικά γεγονότα και οι πραγματικές θέσεις της ΛΑ.Ε, εναντίον των οποίων το ΚΚΕ δεν έχει να αντιτάξει τίποτε άξιο λόγου…
     Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός, ότι μέλη της ΛΑ.Ε δεν είναι αποκλειστικά παλιά μέλη του ΚΚΕ που έφυγαν το 1991… Ασφαλώς και αυτά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των οργανωμένων δυνάμεων και των ψηφοφόρων της ΛΑ.Ε, όχι όμως και τη μοναδική τους προέλευση… (Τα περί «αναθεωρητών» είναι ανάξια σχολιασμού… Προφανώς η πρώτη πραγματική δυνατότητα των δυνάμεων της Αριστεράς να συνεργαστούν, ξεπερνώντας προκαταλήψεις του παρελθόντος, ακόμη σας κάθεται στον λαιμό).
     Παρακάτω: αυτό το περί «αποτυχίας του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ μετά το 1956» αποτελεί άραγε επίσημη θέση του σημερινού ΚΚΕ;;; Και το ΚΚΕ μετά το 1956 και μέχρι να «δει το φως το αληθινό» τι θέση, ακριβώς, έπαιρνε επ’ αυτού;;; Το πιο «φιλοσοβιετικό» Κομμουνιστικό Κόμμα της Δύσης αποτινάσσει αυτόν τον (τιμητικό, κατά κάποιον τρόπο) τίτλο μετά βδελυγμίας;;; Και είχε, άραγε, και τότε και τώρα «δίκιο»;;;
     Ζήτημα τρίτο: η αποτυχία (ή η κατάπνιξη) των διαφορετικών σοσιαλιστικών πειραμάτων αποτελεί αφορμή για την καταδίκη τους ή για τον δημιουργικό αναστοχασμό του τι ακριβώς πήγε στραβά, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη στο μέλλον;;; Μήπως τότε να «πυροβολήσουμε» και την Παρισινή Κομμούνα (για την οποία οι κλασικοί του Μ-Λ έγραψαν κριτικά σημειώματα, εκφράζοντας όμως παράλληλα την αμέριστη συντροφική τους αγάπη και αλληλεγγύη);;; Και το ίδιο το πείραμα της ΕΣΣΔ και των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας;;; Εκεί δεν έγιναν σοσιαλιστικές επαναστάσεις;;; Τι έφταιξε, λοιπόν και οδηγήθηκαν τελικά στην αποτυχία;;;
     Ζήτημα τέταρτο: Εμείς λοιπόν είμαστε οι «κομμουνιστές της δραχμής»… Προφανώς το ίδιο το ΚΚΕ όταν καταφερόταν εναντίον του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας, της ΟΝΕ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης γενικά, ήταν κι αυτό ένα «ΚΚ της δραχμής»… Και οι κεραυνοί που εξαπέλυε εναντίον των υπολοίπων κομμάτων περί «ευρωμονόδρομου», προφανώς στην ίδια ακριβώς λογική εντάσσονταν… Αλλά τώρα το ΚΚΕ ανακάλυψε την «σωστή» γραμμή, αυτή του «τι ευρώ, τι δραχμή, ένας είναι ο καπιταλισμός»… Τρικυμία εν κρανίω, το λιγότερο…
     Ζήτημα πέμπτο: εκλογικές αυταπάτες, λοιπόν… Προφανώς, το ΚΚΕ που ζητάει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση την ενίσχυσή των ποσοστών του, διακατέχεται από τις ίδιες ακριβώς αυταπάτες… Άρα, προς τι το μίσος κι ο αλληλοσπαραγμός;;;
     Και, για τέλος: όταν θα βγάλετε από μέσα σας τις ιδεοληψίες και πάψετε να διαστρεβλώνετε τις θέσεις της ΛΑ.Ε για το εθνικό νόμισμα και την αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την ΕΕ, ίσως κάποια στιγμή συνεννοηθούμε… Πάντως, το κατασκεύασμα περί «καπιταλιστικής δραχμής» που δήθεν υποστηρίζει η ΛΑ.Ε, βρίσκεται μόνο στην, όχι και ιδιαίτερα ζωηρή, φαντασία σας…

 10. Όντως μαγική συνταγή δεν υπάρχει …οπότε όπως υποστηρίζετε με δραχμή και διατήρηση της πλουτοκρατίας είναι καλύτερα.

  • Από παραισθήσεις καλά πάτε… Αν κάτι ΔΕΝ λέει η ΛΑ.Ε, πάντως, είναι ακριβώς αυτό που ισχυρίζεστε… Διαβάστε τις θέσεις μας… Θα σας ωφελήσει, χωρίς υπερβολή!!!

   • Για αλλη μία φορά οι σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες σας βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο!Την προηγούμενη (1945) την πληρώσαμε -και η δική μου οικογένεια-με αίμα!

    • Υπήρχε ΛΑ.Ε το 1945 και μάλιστα είχε και σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες;;; Τι ξέρετε που εμείς το αγνοούμε;;; (Σοβαρευτείτε!…).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ