Σκανδαλώδης εύνοια της κυβέρνησης υπέρ ΟΠΑΠ, καθ’ υπέρβαση της συμφωνίας πώλησης

2124
χουντής

Τον κίνδυνο της, άνευ ορίων, εξάπλωσης του τζόγου, συνεπεία σκανδαλώδους εύνοιας υπέρ του ΟΠΑΠ, και μάλιστα καθ’ υπέρβαση της συμφωνίας εξαγοράς του, καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής αναφέρει ότι, τον Ιούνιο του 2015, η Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) θέσπισε τους όρους λειτουργίας καταστημάτων με VLTs («φρουτάκια») της ΟΠΑΠ ΑΕ, όπου υπήρχαν τα ελάχιστα μέτρα προστασίας των παικτών και της κοινωνίας από τον τζόγο (ώρες λειτουργίας, απόσταση μεταξύ καταστημάτων, υποχρεωτική χρήση ΑΦΜ παικτών, μέγιστη ημερήσια απώλεια, μέγιστος χρόνος συμμετοχής, κλπ). Ενώ, επ’ αυτών των μέτρων, υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, αιφνιδίως η νέα διοίκηση της ΕΕΕΠ, μετά από πιέσεις της ΟΠΑΠ ΑΕ, αποφάσισε την κατάργηση πρακτικά κάθε περιορισμού για την προστασία των παικτών.

Συνεχίζοντας την ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής αποκαλύπτει ότι, με νέα απόφαση (7/12/2016, ΦΕΚ 3923) της ΕΕΕΠ, μετατρέπονται τα πρακτορεία της ΟΠΑΠ ΑΕ σε πολυκαταστήματα που προσφέρουν ποικίλες υπηρεσίες, όπως ταχυδρομικές, τηλεφωνικές, τηλεόρασης, ηλεκτρισμού, ταχυπληρωμές, εξόφληση λογαριασμών, αγορά εισιτηρίων, φαγητό, αλκοόλ, κλπ, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την πρόσβαση και τον εθισμό στον τζόγο.

Καταλήγοντας, ο Νίκος Χουντής καλεί την Κομισιόν να παρέμβει για την προστασία των παικτών και του κοινωνικού συνόλου, πολύ περισσότερο όταν οι υπέρ ΟΠΑΠ νέοι όροι υπερβαίνουν τους οριζόμενους στην συμφωνία εξαγοράς του και οι οποίοι μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν κρατική ενίσχυση υπέρ της ΟΠΑΠ ΑΕ, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν στην άνευ ορίων εξάπλωση του τζόγου στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Άνευ ορίων εξάπλωση του τζόγου, συνεπεία σκανδαλώδους εύνοιας υπέρ ΟΠΑΠ, καθ’ υπέρβαση της συμφωνίας εξαγοράς του

Με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν (2/12/2014 & ΕU Pilot 7026/14/ΜΑRΚ), η Επιτροπή Εποπτείας-Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) θέσπισε (6ος/2015) όρους λειτουργίας καταστημάτων με VLTs (ελάχιστη απόσταση, ωράρια, ΑΦΜ παικτών, μέγιστη ημερήσια απώλεια/χρόνος συμμετοχής …).

Παραταύτα, η Κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της ΕΕΕΠ, υποκύπτοντας στις πιέσεις της ΟΠΑΠ, η οποία προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο (ΔΔΔ) του Λονδίνου, αναθεωρεί τις ανωτέρω αποφάσεις προκαλώντας αντίδραση της Κομισιόν (επιστολές 6/12/2016, 21/12/2016) και κοινωνική κατακραυγή, αφού επιδεικνύει σκανδαλώδη υπέρ ΟΠΑΠ εύνοια με την κατάργηση πρακτικά κάθε περιορισμού για την προστασία των παικτών.

Επιπλέον, η ΕΕΕΠ (ΦΕΚ 7.12.2016/3923 ), διευρύνει τις παρεχόμενες στα πρακτορεία ΟΠΑΠ υπηρεσίες (ταχυδρομικές, τηλεφωνικές, τηλεόρασης, ηλεκτρισμού, ταχυπληρωμές, εξόφληση λογαριασμών, αγορά εισιτηρίων, φαγητό, αλκοόλ), διευκολύνοντας πρόσβαση και εθισμό στον τζόγο.

Ερωτάται:

1. Τι θα πράξει προκειμένου να αποτρέψει την άνευ ορίων εξάπλωση του τζόγου, όταν ήδη οι υπέρ ΟΠΑΠ όροι υπερέβησαν τους οριζόμενους στην συμφωνία εξαγοράς του ;

2. Επειδή οι παλινωδίες της Κυβέρνησης αποδυναμώνουν την θέση του Ελληνικού Δημοσίου, γνωρίζει αν έχει αποσύρει την προσφυγή της η ΟΠΑΠ στο ΔΔΔ του Λονδίνου; Σε πιθανή δικαίωση της ΟΠΑΠ από το ΔΔΔ, σε ποια περίπτωση η Κομισιόν μπορεί να θεωρήσει ως κρατική ενίσχυση την καταβολή αποζημίωσης δεδομένης και της εκκρεμότητας 2007/4094;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας