Ο Βαρουφάκης επιτίθεται στην ΛΑ.Ε. Αριστεροί κύκλοι μιλάνε για Βαρουφάκειες ανοησίες

5055
Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει εδώ και καιρό να εκπέμπει ακατάσχετες κατά κύματα ανακρίβειες, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο και μάλλον πιο ακριβές και μοιάζει ως να πασχίζει να ακολουθήσει, ορισμένοι θα λέγανε, να συναγωνισθεί, σε αυτό το πεδίο τον ασυναγώνιστο πάντα και πρωταθλητή Τσίπρα.
Την πλημμυρίδα ανακριβειών του για γεγονότα και καταστάσεις του πρώτου κυβερνητικού εξαμήνου, τις συμπληρώνει με δικά του εφευρήματα και πιπεράτα αποκυήματα φαντασίας και όπως μας λένε αλλά και γράφουν έγκριτοι οικονομολόγοι της Αριστεράς, τις διανθίζει με ”οικονομικές ανοησίες και φαιδρότητες”.
Το Βαρουφάκειο σίριαλ δεν θα ετύγχανε κανενός απολύτως ενδιαφέροντος, αν δεν προβάλλετο μανιωδώς και σε τόνους χαρτιού και συνεντεύξεων από τα καθεστωτικά μίντια, τα οποία διασκεδάζουν μαζί του, διασκεδάζουν τους αναγνώστες τους και κυρίως βρίσκουν ένα πρόσθετο εύκολο τρόπο να συκοφαντούν την Αριστερά, την οποία τάχα εκφράζει, όσο περίπου, την εκφράζει και ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε συνέντευξη του, λοιπόν, στην Realnews της Κυριακής (16/7) και στον Βασίλη Σκουρή, ο Γ.Β νομίζει ότι μπορεί, τα παιχνίδια και τις φαιδρότητες που παίζει με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ , της οποίας, κατά δική του ομολογία, είναι πολιτικό προϊόν, να τα παίξει και με τη ΛΑ.Ε, κυνηγώντας μάγισσες.
Λέει, λοιπόν, ο Γ. Βαρουφάκης, εν είδει φτηνού αντιπερισπασμού, ότι η ”πρόταση” του δεν έχει καμιά σχέση με το παράλληλο νόμισμα (δικαίωμα του να το ισχυρίζεται, αν και πέρα για πέρα εκτός πραγματικότητας), και ότι αντίθετα ‘‘παράλληλο νόμισμα΄΄, άκουσον άκουσον, είναι η πρόταση της ΛΑ.Ε για τη ”νέα δραχμή”, όπως την βαφτίζει..
Και αυτό γιατί, θαυμάστε λογική και επιχείρημα, όπως λέει ο ευρηματικότατος Γ.Β, ‘‘η νέα δραχμή, εξ ορισμού τουλάχιστον για αρκετά χρόνια, θα λειτουργεί παράλληλα με το ευρώ, άρα θα είναι… παράλληλο νόμισμα”.
Ο Γ.Β εδώ δεν πρωτοτυπεί καθόλου: συνεχίζει την γνωστή τρομοκρατία και καταστροφολογία σε βάρος του εθνικού νομίσματος των κυρίαρχων κύκλων του ελληνικού κατεστημένου και ειδικότερα των ‘μένουμε Ευρώπη”, προσθέτοντας άλλο ένα επιχείρημα της χείριστης, όμως, δυνατής μορφής.
Γιατί έχουμε ακούσει πολλά σημεία και τέρατα για τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα (την οποία, άλλωστε, μετάβαση με εμπάθεια και από την πρώτη στιγμή πολεμά ο Γ. Βαρουφάκης, παραδίδοντας έτσι τη χώρα αμαχητί στο πιάτο των πιστωτών) αλλά και ότι για χρόνια θα συνυπάρχουν κανονικά ευρώ και νέα δραχμή, μετά την αποχώρηση της χώρας από τη ευρωζώνη, τη συγκρότηση Κεντρικής Τράπεζας υπό εθνικό έλεγχο με απονομή σε αυτήν αποκλειστικού εκδοτικού προνομία και με υποχρεωτική κυκλοφορία του εθνικού νομίσματις στις εγχώριες συναλλαγές, πρώτη φορά το ακούμε.
Ο Γ. Βαρουφάκης ακυρώνει κάθε ίχνος της νομισματικής θεωρίας και στην ουσία αυτό που ισχυρίζεται είναι ότι από την Γερμανική ευρωφυλακή δεν υπάρχει έξοδος και αν επιχειρηθεί θα εκφυλισθεί σε ένα είδος παράλληλου νομίσματος.
Μια φορά, λοιπό, στο ευρώ, πάντα στο ευρώ είναι η λογική του Βαρουφάκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και είναι πλέον σαφές τι συνεπάγεται και στους πλέον αφελείς: ευρώ σημαίνει Γερμανική επικυριαρχία, επιτροπεία χωρίς τέλος, αέναη λιτότητα, μακρόχρονη οικονομική στασιμότητα, εκποίηση της χώρας, εθνικός ευτελισμός και ακύρωση κάθε ίχνους δημοκρατίας, εκτός από εκείνη που επιτρέπει στον Γ. Βαρουφάκη να υπερπροβάλλει τις άκομψες και άτεχνες ”φιλοσοφίες” του.
Δεν θέλουμε προς το παρόν να επεκταθούμε στις ανακρίβειες του.
Ποτέ ο Γ. Βαρουφάκης δεν έκανε εισήγηση στο Υπ. Συμβούλιο για παράλληλο σύστημα πληρωμών.
Το θέμα το έθιξε επιπόλαια και ακροθιγώς, εν τη ρίμη του λόγου του σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο , ενώ ανάπτυσσε άλλο ζήτημα.
Το γνωρίζουν, άλλωστε, οι πάντες, πλην όσων από τότε ”έγλειφαν” τον Βαρουφάκη ή και συχνά συνεπαίρνοντο, όπως αρκετές φορές ο Τσίπρας, από τις ”πιπεράτες αερολογίες του’‘.
Ξέρουν οι πάντες, επίσης, ότι το λεγόμενο νεφελώδες και αόριστο παράλληλο σύστημα πληρωμών έβρισκε ριζικά αντίθετη την ”Αριστερή Πλατφόρμα” και ιδιαίτερα τον Παν. Λαφαζάνη.
Δεν θέλουμε, επίσης, να αναφερθούμε σε σημαντικά ορόσημα, όπως τις κατά καιρούς απαράδεκτες δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη.
Δεν θέλουμε, επίσης, τώρα να αναφερθούμε στην απαράδεκτη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη και στην διαπραγματευτική τακτική των Τσίπρα, Βαρουφάκη, στην ουσία ”διαπραγματευτικό τουρισμό”.
Ένα θα τονίσουμε: το παράλληλο σύστημα πληρωμών, όπως και να το εννοήσει κανείς, δεν είναι απάντηση στο κλείσιμο των τραπεζών αλλά ένα ανεφάρμοστο νεφέλωμα που αν επιχειρείτο, θα οδηγούσε τη χώρα άμεσα στη διάλυση και την καταστροφή, την κοινωνία σε εξαθλίωση και γρήγορα σε ένα πολύ χειρότερο μνημόνιο σοκ σε βάρος της χώρας.
Το πραγματικό δίλημμα που έχει η Ελλάδα είναι είτε συνεχίζει στο ευρώ, ως γερμανική αποικία και ως φέουδο μιας παραδομένης πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας, που θα θησαυρίζει στις πλάτες μιας οικονομίας και κοινωνίας σε ατέλειωτη αιχμαλωσία ή η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια νέα πορεία ανασυγκρότησης με εθνικό νόμισμα, σε ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ, με διαγραφή του χρέους και με ριζοσπαστικό πρόγραμμα.
Μια νέα πορεία που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη και η μόνη που μπορεί αν διασφαλίσει ελπίδα και προοπτική στον τόπο.

Άννα Κριεζή

Η πλήρης απάντηση του Γ. Βαρουφάκη στην ερώτηση του Βασ. Σκουρή στην RealNews:

Ερώτ.: Ο Π. Λαφαζάνης δηλώνει ότι το «παράλληλο νόμισμα» είναι μνημόνιο σε χειρότερη έκδοση.
Απάντ.: Με εκπλήσσει αυτό, καθώς η πρόταση της ΛΑΕ ισοδυναµεί µε πρόταση δηµιουργίας παράλληλου νοµίσµατος, της νέας δραχµής, που εξ ορισµού, τουλάχιστον για αρκετά χρόνια, θα λειτουργεί παράλληλα µε το ευρώ, άρα θα είναι… παράλληλο νόµισµα. Οσον αφορά τη δική µου πρόταση για παράλληλο σύστηµα πληρωµών, ο στόχος του ήταν η δηµιουργία αντίστασης, αντισωµάτων αν θέλετε, στις µνηµονιακές απαιτήσεις και -το πιο σηµαντικό- εργαλείο επιβολής από την Αθήνα στους δανειστές της άµεσης και βαθιάς αναδιάρθρωσης του χρέους.

Δήλωση Παναγ. Λαφαζάνη Γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε

Ο Βαρουφάκης σε τρομοκρατικές επιδόσεις κατά του εθνικού νομίσματος

Δεν θέλω να σχολιάσω τις συνεχείς ανακρίβειες, για το να το πω πάρα πολύ κομψά, του Γ. Βαρουφάκη στο προσοδοφόρο επικοινωνιακά αλλά άτεχνο σήριαλ των ευφάνταστων αφηγήσεων του για την πορεία της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θέλω, επίσης, να επεκταθώ τώρα στα πεπραγμένα του ως υπουργού Οικονομικών, πράγμα που φυσικά θα γίνει σε μια καταλληλότερη στιγμή.

Πάει πολύ, όμως, να διαβάζω τον Γ. Βαρουφάκη σε συνέντευξη του στην Realnews να εμφανίζει ως δήθεν “παράλληλο νόμισμα”, την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας για μετάβαση στην νέα δραχμή, όπως ο ίδιος την βαφτίζει, αφού, όπως ισχυρίζεται, άκουσον – άκουσον, η νέα δραχμή θα λειτουργεί επί πολλά χρόνια παράλληλα με το ευρώ.

Έχουμε ακούσει πολλά τρομοκρατικά και τερατώδη σχετικά με την εισαγωγή του εθνικού συστήματος αλλά ποτέ ότι το εθνικό νόμισμα ισοδυναμεί με παράλληλο νόμισμα, μια θέση που καταλύει τη νομισματική θεωρία και εμπλουτίζει την επιχείρηση του “ψεύδους”, που έχουν εξαπολύσει οι “μένουμε Ευρώπη”, που, άλλωστε, γι αυτό με τα μνημόνια τους στέλνουν κατά κύματα τα παιδιά μας στις επικυρίαρχες ευρωπαϊκές χώρες.

Η “άποψη” Βαρουφάκη ότι η εισαγωγή εθνικού νομίσματος ισοδυναμεί με παράλληλο νόμισμα τους μόνους που εξυπηρετεί είναι όσους θέλουν να εμφανίσουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ως μονόδρομο και αναντικατάστατη επιλογή, γιατί το εθνικό νόμισμα, κατ’ αυτούς αν δεν είναι καταστροφή, είναι η χειρότερη δυνατή απάντηση.

Αυτή, άλλωστε, είναι η πάγια θέση του Βαρουφάκη, που αγνοεί συστηματικά ότι ευρώ σημαίνει Γερμανική επικυριαρχία, επιτροπεία χωρίς τέλος, αέναη λιτότητα, μακρόχρονη οικονομική στασιμότητα, εκποίηση της χώρας, εθνικός ευτελισμός και ακύρωση κάθε ίχνους δημοκρατίας.

Όσον αφορά το παράλληλο σύστημα πληρωμών του Γ. Βαρουφάκη δεν θα επαναλάβω τα όσα έχω πει, ότι συνιστά ένα άτεχνο κατασκεύασμα, που όχι μόνο δεν μπορούσε και δεν μπορεί να απαντήσει στους εκβιασμούς της ΕΚΤ αλλά και θα επέφερε γρήγορα μια νέα μνημονιακή θεραπεία σοκ σε βάρος της χώρας.

Δικαίωμα του Γ. Βαρουφάκη να επιμένει εκεί που ο ίδιος επιθυμεί. Δεν έχει κανένα δικαίωμα, όμως, να εμφανίζει ως εισήγηση στο Υπ. Συμβούλιο μια παρεμπίπτουσα αναφορά στις θέσεις του, ενώ μιλούσε για άλλο ζήτημα και πολύ περισσότερο δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να ομιλεί (βλ. RealNews) για δήθεν καθολική αποδοχή των ευφάνταστων πονημάτων του, ενώ γνωρίζει άριστα ότι συναντούσαν, τουλάχιστον, την σφοδρή αντίθεση τη δική μου και της “Αριστερής Πλατφόρμας”.

Τέλος, επαναλαμβάνω ότι η μόνη ρεαλιστική, βιώσιμη και με προοπτική απάντηση στην ευρωφυλακή και στη μνημονιακή αποικιοποίηση της χώρας είναι το εθνικό νόμισμα με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και διεξόδου σε ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ.

Κάθε απόπειρα να ξεφύγει κάποιος από αυτό το σκληρό δίλημμα που θέτει η ίδια η ζωή, συνιστά υπεκφυγή και οδηγεί σε φαρσοκωμωδίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας