Μετά τη σημερινή Παννατική, νέα δυναμική απάντηση ετοιμάζουν οι συνταξιούχοι στο νόμο Κατρούγκαλου

1900
ΕΝΥΠΕΚΚ

Στο «σκαμνί» βάζουν οι συνταξιούχοι το νόμο Κατρούγκαλου με τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις.Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων οργανώνει διαδήλωση έξω από το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) την ερχόμενη Παρασκευή στις 9.00 (Πανεπιστημίου 47-49) όπου συζητείται στο σύνολο του ο ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
Ως γνωστόν οι συνταξιούχοι -εκτός από τις μεγάλες περικοπές που έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου- θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Τονίζεται ότι οι περικοπές που έχει επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) είναι οι παρακάτω:

  1. Περίπου 250.000 συνταξιούχοι βλέπουν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται μέχρι και 50%.Οι συνολικές μνημονιακές απώλειες για τις επικουρικές φθάνουν και το 76%.
  2. Το ΕΚΑΣ καταργήθηκε για 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η παροχή καταργείται σταδιακά το 2020 για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
  3. Mερίσματα Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Οι μειώσεις για τους 285.000 συνταξιούχους του Δημοσίου ανέρχονται μέχρι 60%.
  4. Νέοι συνταξιούχοι. Περίπου 150.000 νέοι συνταξιούχοι μόνο για τα έτη 2016 και 2017 από όλες τις κατηγορίες, γήρατος, αναπηρίας, χηρείας έχουν μέχρι 35% μείωση στις κύριες συντάξεις τους λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού. Αφορά όσους έχουν υποβάλει αίτηση μετά την εφαρμογή του νέου νόμου 4387/2016, δηλαδή από 13/5/2016 και μετά.
  5. Επιβάλλεται «πλαφόν» των 2.000 ευρώ για την ατομική σύνταξη (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης ) και των 3.000 ευρώ ( άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων και πολλών επικουρικών συντάξεων).
  6. Συντάξεις χηρείας: Αυστηρότερες προϋποθέσεις που οδηγούν σε μειώσεις ισχύουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου 2016. Συγκεκριμένα τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Οι χήρες/χήροι άνω των 55 θα παίρνουν διά βίου τη σύνταξη. Εφόσον είναι 52 θα την παίρνουν για τρία χρόνια, θα τη χάνουν και μετά θα επαναχορηγείται στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα την εισπράττουν για τρία χρόνια (με επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας) εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών). Ειδικές προϋποθέσεις ισχύουν για τις συντάξεις χηρείας των διαζευγμένων.
  7. Στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχων η κύρια και η επικουρική σύνταξη περικόπτεται κατά 60%, χωρίς καμιά πρόβλεψη για μικρότερο ποσοστό στις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων.
  8. Μειώσεις έχουν και όσοι τολμήσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, πριν από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης. Ο νόμος προβλέπει ότι η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Επιπλέον, το αναλογικό ποσό θα μειωθεί κατά 10% λόγω του «πέναλτι».
  9. H διαδικασία καταβολής των «κουρεμένων» εφάπαξ έχει ξεκινήσει. Τα εφάπαξ που καταβάλλονται έχουν ενσωματώσει περικοπές που θα κυμανθούν από 15% έως 18%, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού του βοηθήματος.
  10. Περικοπές έχουν και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ). Οι κύριες συντάξεις τους επανυπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και «κουρεύονται» μέχρι και 30% αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.
  11. Εισφορές: Παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας(6%) από τις συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου 2016 και την παρακράτηση των ποσών που δεν παρακρατήθηκαν από τον Ιούλιο σε 4 ισόποσες δόσεις και την πρώτη δόση από τη σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου 2016.Οι μειώσεις αφορούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις και θα “τρέξουν” παράλληλα με την αναδρομική παρακράτηση των ποσών έναντι των, επίσης αναδρομικών, περικοπών που γίνονται σε όσες επικουρικές υπερβαίνουν τα 1.300€ μεικτά μαζί με την κύρια. Χαμένοι από την πολλαπλή παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας 6% είναι όσοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις και είχαν ζητήσει την εξαίρεση από την εισφορά της 1 από τις 2 συντάξεις και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που θα πληρώνουν εισφορά και στη σύνταξη και στο μισθό.

Tέλος σήμερα, Τρίτη, θα γίνει Παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στο δημαρχείο Αθηναίων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία από τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣ Δικηγόρων, οι οποίες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις νέες μειώσεις σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις «με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, σε παραπέρα αφαίρεση του ΕΚΑΣ και των οικογενειακών επιδομάτων». Εκτιμούν δε ότι «ακολουθούν ο αυτόματος κόφτης, η φοροληστεία αλλά και νέα αντιλαϊκά – αντεργατικά – αντισυνταξιουχικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας