Μετάθεση «συμφωνίας» για Μάρτιο.. και στο βάθος πτώχευση της Ελλάδας

4356

Schäuble, Moscovici, Lagarde και η παραδομένη κυβέρνηση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η C. Lagarde, η κορυφή του ΔΝΤ, θεώρησε απολύτως σκόπιμο αυτές τις κρίσιμες μέρες να διευκρινίσει ότι δεν θα υπάρξει εξαίρεση από τους κανόνες του Ταμείου για την Ελλάδα.

Η δήλωση δεν θα μπορούσε να ήταν πιο σαφής. Το ΔΝΤ δεν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς σκληρά μέτρα για την Ελλάδα ώστε να μπορεί να προσεγγιστεί από την χώρα μας μετά “βεβαιότητας” το εξωφρενικό πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% μετά το 2018, χωρίς, επίσης, δέσμευση της Ελλάδας σε όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα (π.χ. ξεπούλημα του ενεργειακού τομέα) αλλά και χωρίς μια δραστική «ελάφρυνση» του χρέους, ώστε το ίδιο το Ταμείο, να μπορεί να το κρίνει βιώσιμο.

Γερμανία και ΔΝΤ δεν έχουν ακόμα βρει κοινή βάση μέτρων που θα πρέπει να θεσμοθετήσει για τη δεύτερη αξιολόγηση η Ελλάδα και πολύ περισσότερο δεν έχουν συμφωνήσει για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η πρόταση – τελεσίγραφο προς την Ελλάδα για μέτρα 3 δισ. σε 2 δόσεις είναι περισσότερο πρωτοβουλία της Γερμανίας.

Η Γερμανία με αυτήν την πρόταση θέλει να δελεάσει το ΔΝΤ να συμφωνήσει, έχοντας προηγουμένως αποσπάσει την ελληνική συναίνεση.

Η κυβέρνηση Τσίπρα όσο και αν σφαδάζει έχει δαγκώσει το «δόλωμα» και έχει πιαστεί στο γερμανικό αγκίστρι και όσο σφαδάζει τόσο κάνει πιο δυσχερή την θέση της.

Η άφιξη Moscovici

Ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Pierre Moscovici ήρθε στην Ελλάδα για να τακτοποιήσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες και να αποσπάσει το πλήρες «ΟΚ» από την κυβέρνηση για το σκληρό πακέτο των 3 δισ. Η ένσταση της κυβέρνησης δεν βρίσκεται στα σκληρά μέτρα, που θα υπογράψει αλλά στην ανάγκη να συνοδευτούν αυτά τα μέτρα με μια συμβολική, έστω, ανακούφιση του χρέους και την συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω και σε αυτά το σημεία δεν υπάρχει αμφιβολία.

Τόσο η ΕΕ, εν όψει αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, όσο και η κυβέρνηση επείγονται. Η πρώτη για να ξεφορτωθεί, έστω προσωρινά και όπως-όπως, το ελληνικό «βάσανο» και η δεύτερη γιατί έχει την ψευδαίσθηση ότι θα βελτιωθεί η οικονομική πορεία.

Δεν θα προλάβουν, όπως φαίνεται, την 20η Φλεβάρη να κλείσουν την δεύτερη αξιολόγηση, πράγμα που αναγνώρισε και ο Dijsselbloem. Ελπίζουν όμως ότι ο Μάρτης-γδάρτης θα είναι πιο “τυχερός” μήνας, αν και αμφιβάλουμε.

Λογαριάζουν, όμως, χωρίς έναν «πεντάστερο» ξενοδόχο: το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ, που παρευρίσκεται στον αρραβώνα, το πιο πιθανό είναι να μην παρευρεθεί στο γάμο του προγράμματος, πολύ περισσότερο να είναι και «κουμπάρος».

Το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, αν φορτωθεί και με τα σκληρά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης για μετά το 2018, θα οδηγήσει, ακόμα και με την συμμετοχή του ΔΝΤ, τη χώρα σε ναυάγιο.

Χωρίς, όμως, το ΔΝΤ το ναυάγιο του, έτσι κι αλλιώς αποτυχημένου, προγράμματος είναι προδιαγεγραμμένο και γρήγορο και η Ελλάδα θα βρεθεί στο κενό, σε τροχιά χρεοκοπίας.

Ο λόγος είναι απλός.

Χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να βγει στις αγορές, ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από Ε.Ε δεν πρόκειται να υπάρξει.

Σκληρά μέτρα από το ’18 και μετά, ναι.

Χρηματοδότηση, όμως, γιοκ.

Ο κόσμος μας έχει αλλάξει πολύ και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Η μόνη λύση, η οποία γίνεται πολύ πιο ρεαλιστική και επείγουσα σήμερα, είναι η έξοδος από την ευρωζώνη με ένα μεγάλο όχι στο νεοφιλελευθερισμό, ένα μεγάλο όχι στις αβυσσαλέες ανισότητες και στη λιτότητα. Με την αμφισβήτηση των ανισότιμων κανόνων της ΕΕ και ένα πρόγραμμα παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας.

Ν.Ζ

Ομολογία Dijsselbloem: Χωρίς το ΔΝΤ (IMF), η Ελλάδα χρεοκοπεί

Κυνικά και απειλητικά ο J. Dijsselbloem ομολόγησε κάτι που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε: ότι η Ελλάδα, χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χρεοκοπεί.
Αυτό που ομολόγησε στην πραγματικότητα ο Dijsselbloem είναι η πλήρης αποτυχία των προγραμμάτων και ότι η χώρα βαδίζει ολοταχώς στην χρεοκοπία και αυτό ακόμα και αν συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Γι’ αυτό, επείγει η συντεταγμένη έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη στη βάση προοδευτικού προγράμματος, πράγμα που σε πείσμα των προπαγανδιστών τρέμει, όπως λέει και ο επικεφαλής του Eurogroup, το ευρωπαϊκό κατεστημένο.
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αν το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγει από το πρόγραμμα, εξέφρασε χθες στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Εurogroup, J. Dijsselbloem, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financieele Dagblad.
Είναι η πρώτη φορά, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, που ο κ. Dijsselbloem δηλώνει δημόσια κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι μέχρι τώρα απλώς έλεγε ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η χώρα του δεν θα παράσχει στήριξη στην Ελλάδα, δηλαδή ανάλογη θέση με εκείνη της γερμανικής κυβέρνησης.
Πάντως, ο ίδιος είπε ότι η δική του δουλειά (του προέδρου του Εurogroup) είναι να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα γιατί αυτό, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον όλων, τόσο από οικονομικής όσο και πολιτικής πλευράς, ενώ διαβεβαίωσε πως ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα.
«Εξακολουθούμε να παραβλέπουμε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν».
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας