Νίκη του κινήματος: Αναβλήθηκε η συνέλευση των συμβολαιογράφων

3096
αναβλήθηκε
Μεγάλη νίκη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών – Αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας η συνέλευση των συμβολαιογράφων Αθήνας – Πειραιά.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμβολαιογράφων δεν θέλει να εμπλακεί στην αρπαγή λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Αναβλήθηκε σήμερα λόγω έλλειψης απαρτίας η γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων Αθήνας – Πειραιά. Αυτή είχε προγραμματιστεί από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του συλλόγου τους κ. Ρούσκα και από την στενή ηγετική ομάδα του, στη 1 το μεσημέρι, την Πέμπτη 23/11, στο θέατρο ΑΚΑΔΗΜΟΣ, μετά από συνεννόηση και συμφωνία με την κυβέρνηση και την τρόικα, με στόχο να ανατρέψουν προηγούμενη απόφασή τους για αποχή απ’ όλους τους πλειστηριασμούς ακόμα και από τους ηλεκτρονικούς.
Το χαρακτηριστικό στοιχείο, που αποδεικνύει την απομόνωση του κ. Ρούσκα από την συντριπτική πλειοψηφία των συμβολαιογράφων και την αποφασιστικότητα τους να μην εμπλακούν στα βρώμικα σχέδια της τρόικα, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των κομμάτων της μνημονιακής ”αντιπολίτευσης”, των τραπεζιτών, των κερδοσκοπικών Funds και της μαφίας των πλειστηριασμών για αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, είναι το γεγονός ότι παραβρέθηκαν στην συνέλευση μόνο 65 συμβολαιογράφοι, ενώ για την διαπίστωση απαρτίας χρειάζονταν τουλάχιστον 254.
Αρκετά πριν από την ώρα πραγματοποίησης της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων είχαν συγκεντρωθεί έξω από το θέατρο ΑΚΑΔΗΜΟΣ πλήθος διαδηλωτών μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών και της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ενώ συμμετείχε και το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά των πλειστηριασμών και μοίραζαν ανακοινώσεις στους συμβολαιογράφους, με τις οποίες τους καλούσαν να υπερασπίσουν τις αποφάσεις τους για αποχή από τους πλειστηριασμούς και να σταθούν δίπλα στο λαό μη συμμετέχοντας στο επιχειρούμενο πραξικόπημα Κοντονή – Τόσκα – Τσακαλώτου, οι οποίοι σε συμπαιγνία με μία μικρή ομάδα συμβολαιογράφων επιχειρούν να επισπεύσουν μαζικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακόμα και με την ποινικοποίηση και την καταστολή του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.
Στο χώρο υπήρχε έντονο και προκλητικό κλίμα αστυνομοκρατίας με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και τριών διμοιριών των ΜΑΤ, οι οποίες δημιούργησαν φράγμα έξω από την είσοδο του θεάτρου ΑΚΑΔΗΜΟΣ απαγορεύοντας την προσέγγιση όχι μόνο των διαδηλωτών αλλά και δεκάδων παριστάμενων δημοσιογράφων, που δεν τους επέτρεψαν να κάνουν την δουλειά τους.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ συμμετείχε με μεγάλο μπλοκ διαδηλωτών στην κινητοποίηση που οργανώθηκε από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών έξω από το θέατρο ΑΚΑΔΗΜΟΣ.
Στο μπλοκ της ΛΑ.Ε συμμετείχε πλήθος μελών και στελεχών της με επικεφαλής τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της Δ. Στρατούλη, Στ. Λεουτσάκο, Δ. Σπανού, Μ. Μπόλαρη και Δ. Κοντό και τα μέλη του Π.Σ. της Τ. Μαυρόπουλο, Β. Πριμικήρη, Μ. Μπαρσέφσκι και Δ. Φλαμιάτο.
Μετά την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης, λόγω έλλειψης απαρτίας, ο Δ. Στρατούλης έκανε στους παριστάμενους δημοσιογράφους την εξής δήλωση:

Δήλωση Δ. Στρατούλη

«Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών είχε σήμερα μια μεγάλη νίκη. Ο αγώνας του κατά της αρπαγής πρώτων κατοικιών και όσων περιουσιακών στοιχείων έχουν απομείνει στα λαϊκά νοικοκυριά και στους κατεστραμμένους μικρομεσαίους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, θα συνεχιστεί. Και ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, παρά τη συκοφάντηση και τις προβοκάτσιες που δέχεται από το μνημονιακό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και παρά τους μηχανισμούς ποινικοποίησης και καταστολής, που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Επίσης, ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί και μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβολαιογράφων, που δεν θέλει να εμπλακεί στα βρώμικα σχέδια τρόικας, κυβέρνησης, τραπεζιτών και όλου του μνημονιακού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου για αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.
Η αρπαγή της λαϊκής περιουσίας δεν θα περάσει και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα μείνουν στα χαρτιά».

Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης η ενωτική πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών διένειμε στους συμβολαιογράφους την εξής ανακοίνωση:

ΠΟΙΑΝΟΥ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ;

Τρόικα, δανειστές, κυβέρνηση, τράπεζες, funds, κοράκια ετοιμάζονται να πέσουν ως ακρίδες στη λαϊκή περιουσία. Μέσα στους επόμενους μήνες σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από τα λαϊκά στρώματα στο κεφάλαιο μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Από τη μια νέα κέρδη, από την άλλη δυστυχία, ξεσπίτωμα, χάσιμο των κόπων μιας ζωής. Στο αμείλικτο αυτό δίλημμα η θέση μας πρέπει να είναι δεδομένη. Κανένα σπίτι, καμιά δουλειά στα ληστρικά χέρια των τραπεζιτών και του κεφαλαίου.
Για την χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων δεν  ευθύνονται οι λαϊκές οικογένειες που πήραν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και μικροεπιχειρηματίες που έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων το 2008 ανερχόταν μόλις στο 5% του συνόλου τους (11,9 δις ευρώ). Ευθύνεται από τη μια μεριά η τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών και η νεοφιλελεύθερη πιστωτική επέκταση που αποκόμισε τεράστια κέρδη στις τράπεζες και τα golden boys και από την άλλη η πολιτική των μνημονίων που στραγγάλισε με την ύφεση κάθε δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων. Το δημόσιο χρέος που διογκώθηκε για να σωθούν οι τράπεζες με τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις (τράπεζες που σκανδαλωδώς πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές σε ξένα κεφάλαια) εξακολουθεί και φορτώνεται στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων με τη φοροεπιδρομή μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων, τη μετατροπή των ασφαλιστικών εισφορών σε χαράτσια χωρίς αντίκρυσμα, τη διόγκωση του κόστους παροχής υπηρεσιών από τις ΔΕΚΟ,  τη λιτότητα και την ανεργία.
Μέσα σε όλους αυτούς που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και ξεζουμίζονται από τις τράπεζες και το κράτος –ιδίως μέσω των ασφαλιστικών εισφορών- είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές και συμβολαιογράφοι.
Η θέση του συμβολαιογραφικού κλάδου δεν μπορεί να είναι με τις τράπεζες, αλλά δίπλα στον πολίτη. Δεν μπορεί να υπερασπίζεται την απώλεια της περιουσίας με ένα κλικ. Δεν μπορεί να υπερασπίζεται σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για την κατασκευή μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ξεκληρίσει την λαϊκή περιουσία, την περιουσία των ίδιων των συμβολαιογράφων και των πελατών τους. Πώς είναι δυνατόν να υποστηριχθεί ότι ένα ΝΠΔΔ, όπως οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι, η περιουσία των οποίων έχει αποκτηθεί από κρατήσεις στις αμοιβές για τα συμβόλαια με την επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος, να αναθέσουν ένα έργο που υποτίθεται ότι διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον (ας θυμηθούμε ότι με αυτό το σκεπτικό ανατέθηκε στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους η διαχείριση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς) χωρίς να τηρηθούν οι κανόνες του δημόσιου λογιστικού για την προστασία του δημοσίου χρήματος; Έτσι θα διασφαλισθεί η παρουσία του συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού; Το αντίθετο, έτσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την διενέργεια των πλειστηριασμών από τις ίδιες τις τράπεζες.
Πολλώ δε μάλλον, ως συμβολαιογράφοι ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμιά αποτελεσματική προστασία της λαϊκής περιουσίας. Σε αντίθεση με ότι ίσχυε στο παρελθόν καμία μα καμία διάταξη δεν απαγορεύει τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Για να εξαιρεθεί μια πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό πρέπει ο οφειλέτης να προσφύγει στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη με τις πολύ περιοριστικές προϋποθέσεις και να αποδείξει ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσει μέχρι λήξεως του χρόνου του δανείου τους το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο και που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από την αξία που θα πετύχαινε το ακίνητο κατόπιν πλειστηριασμού. Αλλιώς η αίτησή του θα απορριφθεί, όπως και συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Όσο δε για τους εμπόρους που εξαιρούνται από τον νόμο Κατσέλη, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν ούτε στην πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αφού αυτή αφορά μόνο όσους τα τελευταία τρία χρόνια εμφάνισαν καθαρό αποτέλεσμα σε μια έστω χρήση. Και αυτές δεν είναι άλλες από μεγάλες επιχειρήσεις (θυγατρικές πολυεθνικών μεταξύ άλλων) που επηρεάστηκαν λιγότερο από την κρίση ή εκμεταλλεύθηκαν την εσωτερική υποτίμηση, την πτώση των μισθών, για να εμφανίσουν περισσότερα έσοδα από έξοδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων ή έχουν ήδη διακόψει τις εργασίες τους τα τελευταία χρόνια ή συσσωρεύουν χρέη χρόνο με το χρόνο.
Με αυτό τον τρόπο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, αλλά τα κόκκινα δάνεια μετατρέπονται σε ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τις ιδιωτικοποιημένες τράπεζες: είτε με την χορήγηση νέων δανείων σε εταιρίες που θα χτυπήσουν τα ακίνητα στον πλειστηριασμό, είτε με την μεταβίβασή τους στις εταιρίες διαχείρισης δανείων και real estates που έχουν ήδη συγκροτήσει οι τράπεζες από κοινού με ξένα funds,  είτε με την τιτλοποίηση των απαιτήσεων από τα δάνεια.
Και σε αντίθεση με όσα λέγονται, οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα οδηγήσουν σε συντριπτική πτώση της αξίας της κτηματαγοράς, άρα και της αξίας των ακινήτων που έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο τους (είτε ως κυριότητα, είτε ως εγγυήσεις για δάνεια που έχουν χορηγήσει) με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε 4η ανακεφαλαιοποίηση
Εμείς καλούμε τους συμβολαιογράφους να συνταχθούν με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους μαγαζάτορες και επαγγελματίες που καταστρέφονται από την ύφεση να συστρατευθούν και να γιγαντώσουν το κίνημα κατά των πλειστηριασμών που έχει αποτρέψει κάθε εκποίηση λαϊκής περιουσίας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

    dav dav sdr WP_20171123_13_03_22_Pro WP_20171123_13_03_56_Pro WP_20171123_13_04_48_Pro WP_20171123_13_09_12_Pro WP_20171123_13_09_28_Pro WP_20171123_13_13_16_Pro WP_20171123_13_16_08_Pro WP_20171123_13_17_51_Pro WP_20171123_13_18_00_Pro WP_20171123_13_19_09_Prodavdavdavdav

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας