Λάρισα: Κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν αγρότες. Θα έχουν επετειακό ή ενωτικό αγωνιστικό χαρακτήρα;

1587
λάρισα

Συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με πανελλαδικό συντονισμό ανακοίνωσαν αγρότες του νομού Λάρισας, που συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ στον Τύρναβο, στο πλαίσιο κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα.
Όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, η σημερινή αγροτική κινητοποίηση «έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση πως θα μας βρει απέναντί της».
Όπως είπε, τα προβλήματα είναι πολλά και τα οξύνει η πολιτική της κυβέρνησης, για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις.
Σχετικά με τις διεκδικήσεις των αγροτών ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας είπε πως δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των περσινών κινητοποιήσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων στα ζητήματα της φορολογίας των αγροτών, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής κ.ά. Επίσης σημείωσε πως στην πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα αύριο Κυριακή θα καθοριστεί και το συνολικό πλαίσιο των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων.
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στο τέλος Ιανουαρίου αποφάσισαν οι αγρότες
Απόφαση για κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, σε όλες τις μορφές και με ανοιχτό το ενδεχόμενο των μπλόκων των εθνικών οδών, ανακοίνωσαν οι αγρότες που συμμετείχαν σήμερα στη πανελλαδική σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων στη Λάρισα.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από 13 Ομοσπονδίες και από δεκάδες αγροτικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ενώ την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μπούτας τόνισε μεταξύ άλλων πως τα προβλήματα «ξεκληρίζουν τους αγρότες και κάνουν τους βιομηχάνους και τους εμπόρους πλουσιότερους γι αυτό θα συνεχίσουμε τους αγώνες ενάντια σε αυτή τη πολιτική».
Σχετικά με την συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις ο κ. Μπούτας είπε πως η συμμετοχή είναι καλή «παρά την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και όλων αυτών που εχθρεύονται το αγροτικό κίνημα».
Σημειώνεται πάντως πως το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων θα ανακοινωθεί αναλυτικά σε νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στα μέσα Ιανουαρίου.
Όσον αφορά στα αιτήματα, οι αγρότες που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων διεκδικούν, μεταξύ άλλων να υπάρξει φορολογία για κάθε πραγματικό εισόδημα, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων.
Επίσης ζητούν την κατάργηση του νόμου που αφορά το ασφαλιστικό των αγροτών και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
Σχετικά με την υπόθεση του ΕΛΓΑ οι αγρότες που συσπειρώνονται στην πανελλαδική επιτροπή των Μπλόκων διεκδικούν να γίνει κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει το 100% τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική και ζωική παραγωγή.
Οι αγρότες ζητούν να υπάρχουν κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Διεκδικούν επίσης την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, να μη υπάρξει καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, καθώς και να υπάρξουν έργα υποδομής για την εξασφάλιση της άρδευσης.

Ανάγκη νέου προσανατολισμού στο αγροτικό κίνημα

Το μείζον ζήτημα που ανακύπτει με τις ενδεχόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις είναι να μην πάρουν ένα είδος επετειακού χαρακτήρα, όπως συνήθως γίνεται τέτοια εποχή κάθε χρόνο, και κυρίως να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Οι νέες αγωνιστικές αγροτικές κινητοποιήσεις θα πρέπει να προσλάβουν βαθιά ενωτικό προσανατολισμό με άμεσα ριζοσπαστικά αλλά και ρεαλιστικά αιτήματα και να προχωρήσουν μέχρι τέλους και όχι στην κρισιμότερη φάση τους να διαλύονται και να αποσυντίθενται.
Για να επιτευχθούν αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εγκαταλειφθούν οι στενές δογματικές κομματικές περιχαρακώσεις και οι διαιρέσεις σε τοπικούς φεουδάρχες αγροτοπατέρες, οι οποίοι φέρνουν σε πρώτο πλάνο τις ιδιοτελείς επιδιώξεις τους, μετρώντας και την διαπραγματευτική τους δύναμη με τα τρακτέρ που ”κουβαλάνε”!
Τίποτα, όμως, από τα παραπάνω δεν μπορεί να γίνει πράξη, αν οι ίδιοι οι απλοί αγρότες και ιδιαίτερα οι πιο νέοι, οι πιο πρωτοπόροι και οι πιο δυναμικοί, δεν μπουν στην πρώτη γραμμή και δεν μπορέσουν να επιβάλλουν σταδιακά μια νέα κινηματική αντίληψη και νοοτροπία για μια σύγχρονη, ποιοτική, τεχνολογικά προηγμένη και παραγωγική αγροτική και πρωτογενή παραγωγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας