Κυπριακό: Πρόταση κοροϊδία των ΗΠΑ για διαιώνιση εγγυήσεων και Τουρκικών στρατευμάτων

2953
Κύπρος
Η τραγωδία είναι ότι την πρόταση συζητά όχι μόνο η Λευκωσία αλλά και η Αθήνα.
Το «ναι» της Αθήνας και της Λευκωσίας, σε ”συμβιβαστικήφόρμουλα  εμπαιγμό που θα διαιωνίζει το σύστημα εγγυήσεων και την παραμονή των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, αναμένουν οι Αμερικανοί προκειμένου να οριστικοποιηθεί με δική τους διαμεσολαβητική πρωτοβουλία «συνάντηση κορυφής» ΕλλάδαςΤουρκίας για το Κυπριακό. Κι αυτό, καθώς ο Ερντογάν είναι ανένδοτος όσον αφορά το κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας προκειμένου να συναινέσει σε τελική λύση.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», η Ουάσινγκτον μαζί με τη Βρετανία (και με άτυπη σύμπραξη των Ηνωμένων Εθνών) έχουν επεξεργασθεί συγκεκριμένη φόρμουλακοροϊδία, την οποία διαβίβασε η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ. Και την οποία η ίδια χαρακτήρισε «σωσίβιο» για την ενόψει Διάσκεψη στη Γενεύη. Σύμφωνα με αυτή:
1. Θα διαμορφωθεί πρόνοια για «περιορισμένου χρόνου και έκτασης» εγγυοδοσία, σε σχέση μόνο με το τουρκικό σκέλος του διζωνικού κρατικού μορφώματος (!) που θα προκύψει ως διζωνικός ομοσπονδιακός συμβιβασμός.
2. Η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας θα συνεχιστεί, μόνο που θα εμφανισθεί περιορισμένη.
3. Το σύνολο σχέδιο της εγγυοδοσίας και οι λειτουργικές του παράμετροι θα συναρτηθούν προς «ουσιαστική επιτήρηση» από μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών ή ενδεχομένως και νατοϊκών.
Να σημειωθεί εν προκειμένω ότι η τουρκική πλευρά (διά του κατοχικού ηγέτη των Τουρκοκυπρίων) εμμένει σε σύστημα εγγυήσεων, «σε βάθος 15ετίας» με πρόνοια «επαναξιολόγησής τους» αναλόγως της λειτουργικής δοκιμασίας της λύσης που θα προκύψει. Και της οποίας η εφαρμογή θα αρχίσει άμεσα.
Η τραγωδία είναι ότι όχι μόνο η Λευκωσία αλλά και η Αθήνα συζητά σοβαρά την αποδοχή μιας τέτοιας απαράδεκτης φόρμουλας.
 Κ.Μ.

1 σχόλιο

  1. Δηλαδή μια από τα ίδια με το σχέδιο Ανάν.Είναι αδύνατον πάντως να μην ακολουθήσει δημοψήφισμα,με το αποτέλεσμα να είναι από τώρα γνωστό,ένα μεγάλο Όχι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας