Πανικόβλητος ο Τσίπρας ψάχνει "ανάσα" στο "κοινωνικό μέρισμα"

14929
περικοπές

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για διάθεση “κοινωνικού” μερίσματος, από το ματωμένο από τη λεηλασία του λαού πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους και για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που δέχονται προσφυγική πίεση, αποτελούν πρώτα απ’ όλα κίνηση πανικού του λόγω της κοινωνικής κατάρρευσης της κυβέρνησής του.

Επίσης προσπάθεια αναζήτησης από την κυβέρνηση κοινωνικών ερεισμάτων ενόψει των νέων αντιλαϊκών μέτρων, που έχει συμφωνήσει στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης και του νέου 4ου μνημονίου. Έχει δηλαδή στόχο να αποσπάσει την ανοχή του λαού στη συνέχιση ενός μνημονιακού δρόμου, που τα επόμενα χρόνια θα γεννήσει περισσότερους φτωχούς και πάμφτωχους.

Ο Πρωθυπουργός, αφού πρώτα η κυβέρνησή του με το 3ο μνημόνιο, ολοκλήρωσε την ακραία φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων που ξεκίνησαν με το 1ο και 2ο μνημόνιο οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων με την περικοπή του ΕΚΑΣ, και λίγο πριν προωθήσει το 4ο μνημόνιο, ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα γι’ αυτούς που οι πολιτικές του έκαναν παμφτωχούς, θυμίζοντας τη λαϊκή παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω λάδι».

Είχε μάλιστα ο Πρωθυπουργός το πολιτικό θράσος να συγκρίνει το εφ’ άπαξ ποσό που ανακοίνωσε για τους χαμησυνταξιούχους με την εξαγγελία του τότε ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2015 για χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, η οποία, όμως δεν θα δινόταν μία φορά ως φιλανθρωπία αλλά για κάθε χρόνο και ήταν πολύ μεγαλύτερη (700 ευρώ) και την οποία αναίρεσε με την υπογραφή του 3ου μνημονίου.

Ακόμα, όμως, και αυτά τα ψίχουλα, τα οποία δεν μπορούν να συγκριθούν με το μέγεθος της μνημονιακής λεηλασίας που προηγήθηκε ή αυτής που έρχεται, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, αφορούν ένα πολύ μικρό μέρος από τα 6,3 εκατομμύρια των συμπολιτών μας, που, λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών, είτε ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας είτε κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν κάτω από αυτά.

Οι συνταξιούχοι ο λαός και η νεολαία διεκδικούν ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση και εργασία, αξιοπρεπείς συντάξεις, αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, γενναίες κοινωνικές πολιτικές, στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, και όχι ψίχουλα κρατικής φιλανθρωπίας, ως μπαλώματα και άλλοθι των εφαρμοζόμενων ανθρωποκτόνων μνημονιακών πολιτικών.

Για να διασφαλιστούν, όμως όλα αυτά, απαιτείται να ακυρωθούν τα μνημόνια και να ανατραπούν όσοι τα εφαρμόζουν ή τα στηρίζουν. Χρειάζεται δηλαδή να υπάρξει αντιμνημονιακή ανατροπή και να προωθηθεί μία εναλλακτική στα μνημόνια της λιτότητας πολιτική ρήξης με την ευρωζώνη, επανάκτησης νομισματικής κυριαρχίας με την έκδοση εθνικού νομίσματος, διαγραφής του δημοσίου χρέους, γενναίας σεισάχθειας (διαγραφής) στα χρέη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, εθνικοποίησης των τραπεζών, παραγωγικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της οικονομίας και κοινωνίας. Και πρώτα απ΄ όλα απαιτείται η συγκρότηση ευρύτατου πολιτικού και εκλογικού μετώπου όλων των αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, που με τους αγώνες και τη στήριξη του λαού θα προωθήσει αυτό τον ελπιδοφόρο στόχο.

ΜΑΡΙΑ ΗΛΙΑΔΗ

Συνταξιούχοι IKA, OAEE για εξαγγελίες Τσίπρα: «Δεν μας ξεγελάνε – Ψίχουλα, μπροστά σε όσα χάνουμε»

«Στάχτη στα μάτια, την ώρα που μας κόβουν το ΕΚΑΣ» λένε οι μεγαλύτερες ενώσεις συνταξιούχων
Για «ψίχουλα και για στάχτη» στα μάτια κάνουν λόγο οι μεγαλύτερες ενώσεις των συνταξιούχων της χώρας σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την παροχή μιας σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους που αφορά περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα σε σύνολο παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων.
Συγκεκριμένα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ & Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών Δήμος Κουμπούρης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση με τις διακηρύξεις της προσπαθεί δίνοντας ψίχουλα να μας ρίξει στάχτη στα μάτια όπως έκαναν και οι άλλες κυβερνήσεις, καθώς αυτά που θα δοθούν είναι από αυτά που αφαιρέθηκαν από τις λεηλατημένες συντάξεις μας κύριες και επικουρικές, την ίδια ώρα μάλιστα που καταργούν το ΕΚΑΣ και μειώνουν τις ασφαλιστικές δαπάνες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Παντελή Τάτση ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν καλύπτουν όσα μας πήραν όλα αυτά τα χρόνια, είναι ψίχουλα μπροστά στις απώλειες που είχαμε από το 2010-2014 που έφτασαν τα 38 δισ. ευρώ και θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ. Δεν μας ξεγελάνε και είναι ντροπή να μιλάνε για 13η Σύνταξη με ένα επίδομα από χρήματα που τα έχουμε πληρώσει με τον ιδρώτα μας».
Πιο θετικά βλέπει τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα ο πρόεδρος Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων(ΕΝΔΙΣΥ) που εκπροσωπεί πανελλαδικά συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης Νίκος Χατζόπουλος, χωρίς ωστόσο να αναιρεί την άμεση απαίτηση των συνταξιούχων για επιστροφή όσων έχουν χάσει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «διεκδικούμε την επιστροφή των κλεμμένων από τις συντάξεις μας από τον Αύγουστο του 2010. Σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού είναι μια εφάπαξ παροχή ανακούφισης για τους απόλυτα φτωχοποιημένους συνταξιούχους».
Κάλεσμα απευθύνουν οι Ομοσπονδίες στους συνταξιούχους από όλες τις γωνιές της Ελλάδας για τις 15 Δεκεμβρίου στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 5 το απόγευμα και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να δηλώσουν δυναμικά το δικαίωμα τους στη ζωή.

Δημ. Στρατούλης: Οι φτωχοποιημένοι συνταξιούχοι δεν ξεγελιούνται από το «κοινωνικό μέρισμα»-κοροϊδία

Η ΛΑΕ στηρίζει την Πανελλαδική συγκέντρωσή τους στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη

Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία συλλόγων συνταξιούχων. Μετά την συνάντηση έκανε την εξής δήλωση:

«Το «κοινωνικό μέρισμα», που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους, είναι στην ουσία ψίχουλα ελεημοσύνης σε σχέση με την μνημονιακή λεηλασία των συνάξεών τους από τα δύο μνημόνια που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε σχέση με αυτή που συντελείται με βάση το τρίτο μνημόνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και η οποία θα φτάσει μέχρι το 2019 στα 8,2 δισ ευρώ. Επίσης, αυτές οι εξαγγελίες αφορούν ένα μόνο μέρος των συνταξιούχων και κυρίως ένα πολύ μικρό μέρος από τα 6,3 εκατομμύρια φτωχούς, που δημιούργησαν οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές εδώ και 7 περίπου χρόνια.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού δεν έχει καμία σχέση με την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 για χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δε θα δίνονταν μόνο μία φορά και εφάπαξ, αλλά για κάθε χρόνο και την οποία έτσι κι αλλιώς ακύρωσε με την υπογραφή του 3ου μνημονίου.

Η εξαγγελία αυτή για όσους χαμηλοσυνταξιούχους οι μνημονιακές πολιτικές και της σημερινής κυβέρνησης έστειλαν στην φτώχια, την περίοδο μάλιστα που καταργείται το ΕΚΑΣ και έχουν σφαγιαστεί οι επικουρικές συντάξεις, έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση της ανοχής των ίδιων και όλου του λαού για τη συνέχιση των μνημονίων, και κυρίως του 4ου που τώρα προετοιμάζεται και θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερους φτωχούς τα επόμενα χρόνια.

Οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους δεν βολεύονται και δεν ξεγελιόνται με πολιτικές φιλανθρωπίας. Αγωνίζονται για την υπεράσπιση και την αναβάθμιση των συντάξεων, των μισθών και των κοινωνικών πολιτικών, και κατά συνέπεια για την αντιμνημονιακή ανατροπή, που θα βάλει τέλος στις πολιτικές της λιτότητας, της φτωχοποίησης και της ταπεινωτικής εξάρτησης και υποτέλειας.

Η ΛΑΕ στηρίζει την αγωνιστική κινητοποίηση των συνταξιούχων, ως πρώτη απάντηση τους στις εξαγγελίες-κοροϊδία του πρωθυπουργού, με πανελλαδική τους συγκέντρωση την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου στις 5 το απόγευμα και την πορεία τους προς το μέγαρο Μαξίμου».

10 Σχόλια

  1. ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΚΑΝΑ ΨΙΧΟΥΛΟ,ΟΧΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ!!!

  2. Δεν έχετε το σθένος να παραδεχθείτε μια σωστή κίνηση του πρωθυπουργού.
    Έστω και αν είναι η ελάχιστη, έστω και αν είναι καθυστερημένη, έστω…. έστω…. είναι όμως σωστή
    Αντ’ αυτού μια μικρόνοη ανάλυση περί πανικόβλητου πρωθυπουργού, όπως η παραπάνω.
    Διαβάστε την ανάλυση της Κα Λειβαδάρη στο TVXS μπας και καταλάβετε τι συμβαίνει.
    Σταματήστε να μένετε κλεισμένοι στο καβούκι σας, ωσάν οι κατέχοντες την απόλυτη αλήθεια. Έχουμε ΚΚΕ, δεν θέλουμε άλλο

    • «Το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες. Σ’ αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Σ’ αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, στα ψυχιατρεία και στα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και οι πεινασμένες μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων».
      Ποιος τα έχει πει αυτά;;; Μα ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν πριν από δυόμιση περίπου χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μοίραζε το αντίστοιχο «κοινωνικό μέρισμα» λόγω «πρωτογενούς πλεονάσματος», ως «καθρεφτάκι για τους ιθαγενείς», με προφανή σκοπό να μειώσει την έκταση της διαφαινόμενης βαριάς εκλογικής της ήττας. Ήταν Μάρτιος του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη ήταν ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και αξιωματική αντιπολίτευση και ο λόγος του Αλ. Τσίπρα ήταν «πύρινος» απέναντι στην υποκρισία της κυβέρνησης που έφερε και ψήφισε το 2ο Μνημόνιο. Τι έχει αλλάξει από τότε;;; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχθηκε ιδεολογτικά και πολιτικά σε ένα νεομνημονιακό σοσιαλφιλελεύθερο μόρφωμα, υπέγραψε το 3ο Μνημόνιο και σήμερα επαναλαμβάνει ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια λόγια και τις ίδιες τακτικές με αυτές τις κυβερνήσεις, τις οποίες κατηγορούσε για υποκρισία στο πολύ πρόσφατο παρελθόν…
      Δεν χρειάζεται να διαβάσουμε (αν και το κάναμε) κανένα ρεπορτάζ καμιάς Κας Λειβαδάρη (της οποίας την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα γνωρίζουμε άριστα). Δεν μας λέει απολύτως τίποτα κανένα «ρεπορτάζ» ξεπλύματος της κυβερνητικής υποκρισίας… Τέλος, εάν ψάχνετε για ΚΚΕ, ψάξτε το στον Περισσό και όχι στην Πατησίων…

      • Την αυτοκριτική σας ούτε την ακούσαμε ούτε και τη διαβάσαμε πουθενά
        Γιατί ήσασταν εκεί που ήσασταν και γιατί φύγατε; και πώς έγινε αυτή η μετάλλαξη που αναφέρετε; εν μία νυχτί; δεν πήρατε καμία μυρωδιά εσείς μέχρι το καλοκαίρι του 2015;
        Επιπλέον, έχετε καταλάβει τι μεσολάβησε τότε, μέχρι το κλείσιμο των τραπεζών; Τι πιέσεις και εκβιασμοί ασκήθηκαν;
        Το εύκολο είναι να πεις ”σηκώνομαι και φεύγω από το ευρώ”. Όταν θα πρέπει να γίνει πράξη αυτό να δούμε ”πόσα απίδια βάνει ο σάκος”
        Όσον αφορά τα προαναφερθέν άρθρο – ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης του δημοσιογράφου – πατάει σε κάποιες λογικές βάσεις. Έχει μια στοιχειώση ανάλυση της κατάστασης και όχι αφορισμούς.
        Λυπάμαι πολύ. Ευχαριστώ όμως για το βήμα

        • “Άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε…” τώρα αγαπητέ κύριε ή κυρία HORXE !
          Η ουσία όμως της άποψής σας νομίζω ότι συνοψίζεται καλά στη φράση σας: “Το εύκολο είναι να πεις ”σηκώνομαι και φεύγω από το ευρώ”. Όταν θα πρέπει να γίνει πράξη αυτό να δούμε ”πόσα απίδια βάνει ο σάκος” .
          Αφού λοιπόν έχετε ξεκαθαρισμένη άποψη για τα πράγματα και για τη πολιτική της κυβέρνησης και θέλετε να την υποστηρίζετε και δημόσια (και καλά κάνετε), θα πρέπει εκτός από την κριτική που κάνετε στους άλλους, να μας λέτε και τη γνώμη σας για τα μεγάλα θέματα που πρέπει να απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες όπως είναι η ευρωζώνη και το ευρώ. Να μας πείτε δηλαδή τί πιστεύεται ότι είναι το ευρωζώνη για την χώρα μας. Φυλακή, από την οποία θα πρέπει να βρούμε κάποιο τρόπο να “αποδράσουμε”, Παράδεισος όπου μπορούμε να “προκόψουμε” ή συμφωνείτε και εσείς με την άποψη της “κυβερνώσας αριστεράς” ότι είναι όλα αυτά μαζί, οπότε “μας βιάζουν που μας βιάζουν κάθε μέρα, ας το απολαύσουμε τώρα και βλέπουμε”;

  3. Πολύ ωραία παρατήρηση και εύστοχο ερώτημα. Ναι, φυλακή είναι, κάτεργο. Αλλά η “απόδραση” έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, το 2010. Τότε ήταν εφικτό και είχε νόημα. Τώρα που μας έδεσαν για τα καλά πρέπει να αλλάξει η στρατηγική μας αλλιώς θα έχουμε θύματα. Αυτό πιστεύω… δεν ξέρω αν η τωρινή ηγεσία είναι κατάλληλη, ελπίζω να είναι

  4. Ας συμφωνήσουμε επιπλέον ότι το άρθρο της Iskra ήταν κακό και εμπαθές.
    Δυστυχώς η αριστερά συνεχίζει ακόμη να περνάει τις παιδικές της ασθένειες

    • Το άρθρο εμπεριέχει πολιτική κριτική. Εάν εσείς μπερδεύετε την πολιτική κριτική με την εμπάθεια, αυτό είναι κάτι που πρέπει ν’ απασχολεί εσάς και όχι την σύνταξη της Iskra.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας