ISKRA

Κυριακή23 Οκτ 2016
Text size
  • Μεγένθυση μεγέθους font
  • Κανονικό μέγεθος font
  • Σμύκρινση μεγέθους font
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΑΡΟΧΕΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΔΙΣ. ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΑΡΟΧΕΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΔΙΣ. ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

E-mail Εκτύπωση PDF

ΣΚΑΝΔΑΛΟ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΕΠΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΗ ΒΟΥΛΗ!

Μετά το Πάσχα και μέχρι τις 20 Απριλίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ η βουλή θα έχει διαλυθεί και η χώρα θα κινείται σε προεκλογική τροχιά!

Η πρωτοφανής αντιδημοκρατική μεθόδευση έχει σαν στόχο να προκαταβάλει την επόμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο που θα έχει ορίσει η σημερινή, καταργώντας, ουσιαστικά, δια της πλαγίας οδού την λαϊκή ετυμηγορία! Η παραπάνω μεθόδευση θα γίνει, πραξικοπηματικά, με πράξη του υπουργικού συμβουλίου. Ουσιαστικά δηλαδή, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα διαχειριστεί αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα!

Σήμερα το απόγευμα (11/4) αναμένεται να παρουσιαστούν οι τεχνικές λεπτομέριες του σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Εκεί, θα συζητηθεί και το αίτημα των τραπεζιτών για την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα νέα ομόλογα που κατέχουν. Αν το EFSF εγγυηθεί τα νέα ομόλογα, αυτά θα ανακτήσουν μέρος της αξίας που έχασαν λόγω της αποτίμησης (ξεκίνησαν από τις 100 μονάδες βάσης για να διαπραγματεύονται στις 20 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες μέρες!). Αυτή η ανατίμηση των νέων ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες θα οδηγήσει σε μείωση των κεφαλαιακών αναγκών και έτσι, οι τραπεζίτες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις με ακόμη χαμηλότερα ποσά!

Παράλληλα, κυβέρνηση, τρόικα και τραπεζίτες έχουν συμφωνήσει από κοινού ότι οι ζημιές που θα εγγραφούν στις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών θα είναι στην ονομαστική μείωση (53,5% από το "κούρεμα" του PSI). Επίσης προβλέπουν τον επιμερισμό αυτών ζημιών σε βάθος χρόνου καθώς και ο συμψηφισμός τους στο μέλλον με μέρος των κερδών! Η εγγραφή των ζημιών στην ονομαστική αξία και ο επιμερισμός τους θα επιτρέψει (με έναν καθαρά λογιστικό χειρισμό) να εμφανιστούν μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες και άρα μικρότερη συμμετοχή των μετόχων (υφιστάμενων και νέων). Ουσιαστικά δηλαδή οι τράπεζες δεν θα κρατικοποιηθούν, ενώ το δημόσιο ταμείο (δηλαδή οι φορολογούμενοι) θα φορτωθούν τα τεράστια χρέη που οι τραπεζίτες δημιούργησαν!

Σημειώνεται ότι θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση και για την αποφυγή της άμεσης κρατικοποίησης ελάχιστη συμμετοχή 10% η οποία δεν θα είναι ίδια για όλες τις τράπεζες. Εφόσον εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας από το ΤΧΣ στην σχεδιαζόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση που θα περιλαμβάνονται και κοινές μετοχές θα καθορίζεται μια ελάχιστη συμμετοχή 10% ώστε οι κοινές μετοχές να είναι με αναστολή ψήφου. Αν επιτευχθεί συμμετοχή αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό, οι κοινές μετοχές θα είναι με δικαίωμα ψήφου.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ!

Ανεξαρτήτως της δομής των ζημιών από ομόλογα και Blackrock θα ακολουθηθεί ενιαία στρατηγική και μορφές ανακεφαλαιοποίησης για όλες τις τράπεζες. Προτεραιότητα θα έχουν πάντως οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες (Εθνική, Αlpha, Eurobank και Πειραιώς).

Η κυβέρνηση και η Τρόικα θα προσφέρουν κίνητρα στους παλαιούς μετόχους με την μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς (call options). Αυτά τα "κίνητρα", στην ουσία, είναι η προνομιακή μεταχείριση των μετόχων που θα συνεισφέρουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με την μορφή χαμηλότερων τιμών από τις χρηματιστηριακές για τις νέες μετοχές που θα θελήσουν να αγοράσουν στο μέλλον.

Τα CoCos -μια καινοφανής μορφή άντλησης κεφαλαίων- θα καθοριστούν από την Τράπεζα της Ελλάδας. Τα CoCos είναι επί της ουσίας ομόλογα τα οποία (στο μέλλον και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές με ή χωρίς δικαίωμα ψήφου (αναλόγως της συμφωνίας). Το πιθανότερο είναι να συμμετάσχουν, τέτοιου είδους χρηματοοικονομικά εργαλεία, σε ποσοστό 10% με 15% στο σύνολο της ανακεφαλαιοποίησης.

Ειδικά για την Αγροτική Τράπεζα, θα υιοθετηθεί η λύση του διαχωρισμού της σε «good» και «bad bank» ενώ για τις μικρές τράπεζες αν δεν καταφέρουν να απορροφηθούν από άλλες μεγαλύτερες, θα ανακεφαλαιοποιηθούν σε επόμενη φάση εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ζητήσει η Τρόικα. Με αυτό τον τρόπο μεθοδεύουν την δημιουργία ενός καρτέλ μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες πέρα από τα πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης θα ενισχυθούν και από το υγειές χαρτοφυλάκιο των μικρότερων ανταγωνιστών. Ζοφερό θα είναι το μέλλον όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους στις υπό απορρόφηση ή εκκαθάριση τράπεζες.


Επικαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη για την πραξικοπηματική προώθηση των όρων επανακεφαλαιποίησης των τραπεζών

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Αθήνα 10.4.12

ΘΕΜΑ: Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται σε προεκλογική περίοδο με κλειστή τη Βουλή να προωθήσει τους όρους επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει μέχρι τις 20 Απριλίου τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίοι θα καταγραφούν με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Επειδή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνιστά μείζον θέμα, πολύ περισσότερο που θα κοστίσει δεκάδες δις ευρώ στους έλληνες πολίτες
Επειδή ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί από μία υπηρεσιακή στην ουσία κυβέρνηση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με κλειστή τη Βουλή
Επειδή η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα να προβεί σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τη λαϊκή ετυμηγορία

Ερωτάται ο Υπουργός: 

  1. Γιατί η κυβέρνηση προχωρά εσπευσμένα στη διαμόρφωση των όρων επανακεφαλαιοποίησης της τραπεζών όταν η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο; 
  2. Γιατί η κυβέρνηση σπεύδει άρον -άρον να ευνοήσει το τραπεζικό κεφάλαιο λίγο πριν τη λαϊκή ετυμηγορία η οποία θα κρίνει και την πολιτική ανακεφαλαιοποίησης; 
  3. Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση με κλειστή τη Βουλή, επιχειρεί να δεσμεύσει την επόμενη που θα προκύψει μετά τις εκλογές;
  4. Σκοπεύει η κυβέρνηση να σεβαστεί στοιχειώδεις δημοκρατικούς κανόνες και να παραπέμψει στην επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές και σε λίγες εβδομάδες, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης;

Ο ερωτών βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης

 Τρίτη  10 Απριλίου 2012.

 

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

ΠΙΘΑΝΟΝ, ΕΝΤΟΣ 10 ΗΜΕΡΩΝ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Σε όλες τις τράπεζες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι ο μεγαλύτερος ή ο πλειοψηφών μέτοχος. Η παραδοχή αυτή αποτελεί την βάση του πλαισίου που θα διέπει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Με βάση έγκυρες πληροφορίες το πνεύμα του πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών  το οποίο θα ανακοινωθεί ή την Μεγάλη Πέμπτη ή  έως τις 17-20 Απριλίου περιλαμβάνει έξι βασικούς  άξονες.

Να σημειωθεί ότι στο σημερινό υπουργικό το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης είναι το πρώτο στην ατζέντα αλλά δεν είναι σαφές αν θα υπάρξουν σήμερα ανακοινώσεις.

Ωστόσο πρέπει να τονιστεί με σαφή τρόπο ότι τα βασικά ζητήματα είναι: α)το ύψος των πραγματικών κεφαλαιακών απαιτήσεων β) η συμμετοχή άλλων μορφών κεφαλαίων πλην κοινών μετοχών στις αποτιμητικές ζημίες δηλαδή αυτές που θα προέλθουν από την Blackrock και την δραματική απομείωση των νέων ομολόγων που διαπραγματεύονται στις 20 μονάδες βάσης.

Αξιόπιστη τραπεζική πηγή μας επιβεβαίωσε χθες την αποκλειστική πληροφορία που μεταδώσαμε ότι οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει τα νέα ομόλογα να φέρουν εγγύηση του EFSF ώστε να αυξηθεί σημαντικά η αξία τους και έτσι να χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια από αυτά που αρχικώς είχαν εκτιμηθεί.

Να σημειωθεί ότι το haircut στο χρέος είναι 53,5% αλλά θα φθάσει στο 74% γιατί θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και τις νέες ζημίες των νέων ομολόγων αγγλικού δικαίου λόγω αποτίμησης. Ξεκίνησαν από τις 100 μονάδες βάσης για να διαπραγματεύονται στις 20 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες μέρες!!!

Τραπεζίτης ανέφερε στο www.bankingnews.gr ότι εξετάζονται 10 εναλλακτικά σενάρια και ένα εξ αυτών είναι και το θέμα των εγγυήσεων του EFSF στα νέα ομόλογα.

Οι 6 άξονες της ανακεφαλαιοποίησης

1)Ποιες τράπεζες μπορούν να προσφύγουν στο ΤΧΣ, ποια κριτήρια πρέπει να πληρούνται

2) Θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση και για την αποφυγή της άμεσης κρατικοποίησης ελάχιστη συμμετοχή 10% η οποία δεν θα είναι ίδια για όλες τις τράπεζες

3)Ανεξαρτήτως της δομής των ζημιών από ομόλογα και Blackrock θα ακολουθηθεί ενιαία στρατηγική και μορφές ανακεφαλαιοποίησης για όλες τις τράπεζες.

4)Το δημόσιο και η Τρόικα θα προσφέρουν κίνητρα στους παλαιούς μετόχους call options ή warrants

5)Τα CoCos μια εναλλακτική μορφή άντλησης κεφαλαίων θα καθοριστεί από την ΤτΕ. Το εύρος που έχει δοθεί είναι 30% που ζητούν οι τραπεζίτες έως 10% με 15% που ίσως να είναι και το ρεαλιστικότερο κατά πληροφορίες από κύκλους της Τρόικα.

6)Ενεργή εμπλοκή στην επανάκτηση του ελέγχου των μετοχών από το ΤΧΣ που θα είναι ο βασικός μέτοχος θα έχουν και οι ίδιες οι τράπεζες.

Ποιες τράπεζες μπορούν να προσφύγουν;

Θεωρητικά όλες αλλά πρακτικά θα προηγηθούν οι λεγόμενες συστημικές δηλαδή η Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.

Για την ΑΤΕ θα υιοθετηθεί η λύση του διαχωρισμού της σε good και bad bank ενώ για τις μικρές τράπεζες αν δεν καταφέρουν να απορροφηθούν από άλλες τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν σε επόμενη φάση εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ζητήσει η Τρόικα.

Θα ισχύσει η ελάχιστη συμμετοχή 10% για τους παλαιούς μετόχους;

Εφόσον εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας από το ΤΧΣ στην σχεδιαζόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση που θα περιλαμβάνονται και κοινές μετοχές θα καθορίζεται μια ελάχιστη συμμετοχή 10% ως βασική προϋπόθεση ώστε οι κοινές μετοχές να είναι με αναστολή ψήφου.

Αν μια τράπεζα δεν πετύχει να καλύψει το 10% τότε η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί με κοινές μετοχές μετά ψήφου.

Βασική επιδίωξη των τραπεζιτών και παλαιών βασικών μετόχων είναι η συμμετοχή τους να είναι όσο το δυνατό μικρότερη.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δύο τρόπους ή θα μειωθεί το ύψος της κεφαλαιακής απαίτησης ή θα μειωθεί η συμμετοχή των κοινών μετοχών και θα αυξηθούν άλλες μορφές ανακεφαλαιοποίησης όπως τα CoCos ή άλλα προϊόντα.

Κοινή γραμμή για όλους ανεξαρτήτως προέλευσης ζημιών;

Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι το μοντέλο θα είναι κοινό για τις τράπεζες.

Ωστόσο σύσσωμο το τραπεζικό σύστημα έχει ζητήσει ένα απλό αλλά ξεκάθαρο διαχωρισμό.

Οι αποτιμητικές ζημίες δηλαδή οι ζημίες που προέρχονται από την Blackrock και τα νέα ομόλογα αγγλικού δικαίου λόγω αποτίμησης να καλυφθούν με ανακεφαλαιοποίηση χωρίς κοινές μετοχές δηλαδή με CoCos ή άλλες εκδόσεις.

Οι ζημίες από τα ομόλογα και τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο κράτος να ανακεφαλαιοποιηθούν με κοινές μετοχές με αναστολή ψήφου.

Ο διαχωρισμός αυτός είναι ρεαλιστικός και μάλλον θα γίνει αποδεκτός σε μεγάλο βαθμό.

Τελικά πόσα θα είναι τα warrants;

Τα call options θα είναι 3 ή 4. Έχουν εξεταστεί τα 7 ή ακόμη και τα 9 αλλά το πιθανότερο σενάριο θα είναι 3 ή 4. Η τελευταία πρόταση των τραπεζών είναι τα warrants να είναι 5. 

Οι τιμές εξάσκησης των call options ή γενικώς warrants – πρακτικά άλλο τα call options και άλλο τα warrants – θα είναι η τιμή της αμκ συν μια προσαύξηση με μια ετήσια απόδοση 5%.

Π.χ. αν η αμκ υλοποιηθεί στην τιμή του 1 ευρώ μετά τον πρώτο χρόνο και εφόσον εξασκηθούν τα call options ο μέτοχος για να αποκτήσει τις επιπλέον 3  ή 4 μετοχές θα πληρώσει 1,05 ευρώ για κάθε μια μετοχή.

Να σημειωθεί ότι δεν θα εκδοθούν νέες μετοχές απλά το ΤΧΣ ως κάτοχος των κοινών μετοχών μετά ψήφου θα τις μεταβιβάζει στους μετόχους με βάση τις τιμές του παραδείγματος μας.

Ο βασικός κορμός της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι οι κοινές μετοχές με αναστολή ψήφου με τιμές αμκ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Πόση θα είναι η συμμετοχή των CoCos;

Τα Cocos θα είναι 10 ή 15% και δύσκολα 30% της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης.

Οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει οι αποτιμητικές ζημίες δηλαδή οι ζημίες που προέρχονται από την Blackrock και τα νέα ομόλογα αγγλικού δικαίου λόγω αποτίμησης να καλυφθούν με ανακεφαλαιοποίηση χωρίς κοινές μετοχές δηλαδή με CoCos ή άλλες εκδόσεις. Η πρόταση αυτή είναι ρεαλιστική και πρέπει να περάσει.

Οι τράπεζες, πέραν των μετόχων,  θα μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης;

Ναι φαίνεται ότι αυτό θα είναι πιθανό και προφανώς θα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη.

Οι προτάσεις που απορρίφθηκαν

1)Υπήρξε σύμβουλος τράπεζας που πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών, το ΤΧΣ και την Τρόικα πέραν από warrants ή κατά το ορθότερο call options να δοθούν και put options.

Δηλαδή να δίδεται το δικαίωμα στους μετόχους που θα κάλυπταν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής αν η μετοχή της τράπεζας  κατρακυλούσε στο ΧΑ να δεσμευόταν το ΤΧΣ να επαναγοράσει τις μετοχές σε μια συγκεκριμένη τιμή. Π.χ. αν σε μια αμκ είχε καθοριστεί η τιμή της αύξησης στο 1 ευρώ και το put options ήταν 0,75 ευρώ  και η μετοχή κατρακυλούσε στα 0,50 ή 0,30 ευρώ οι μέτοχοι θα μπορούσαν να πωλήσουν τις μετοχές που απέκτησαν δηλαδή το 10% πίσω στο ΤΧΣ στα 0,75 ευρώ.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε για ένα και μόνο λόγο γιατί υπήρχε η ανησυχία ότι οι διοικήσεις και οι μέτοχοι λόγω των put  options ίσως να μην έδειχναν τον ίδιο ζήλο  λόγω της δικλείδας ασφαλείας που θα είχαν προς τα κάτω στην χρηματιστηριακή τιμή και λάμβαναν αποφάσεις υψηλού ρίσκου για το ΤΧΣ.

2)Μια άλλη πρόταση που υπέβαλλε σύμβουλος τράπεζας είναι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου στην οποία θα συμμετείχε το ΤΧΣ να ήταν διπλάσια της τιμής που θα συμμετείχε ο ιδιώτης μέτοχος.

Π.χ. αν ο ιδιώτης συμμετείχε σε αμκ στα 0,50 ευρώ, το ΤΧΣ να συμμετάσχει στο 1 ευρώ.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε ως μη ρεαλιστική.

3)Υπήρξε πρόταση συμβούλου ο οποίος έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα χρηματικής αποζημίωσης στους μετόχους από το ΤΧΣ; Και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

4)Υπήρξε σύμβουλος που πρότεινε όχι 7 αλλά 9 warrants ή call options. Προφανώς και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

Πέτρος Λεωτσάκος

Πηγή: www.bankingnews.gr (10/4/2012)

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Ημερολόγιο

---000_maxometaksideytiss

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι εκδόσεις «Ταξιδευτής» και η «Λαϊκή Ενότητα» Μεγάρων , σας προσκαλούν τη Παρασκευή 21 Οκτώβρη 2016 και ώρα 19,00 μ.μ., στην αίθουσα «ΘΕΟΓΝΙΣ», Κεντρική πλατεία Μεγάρων, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Τόλιου με θέμα:

«Η Μετάβαση στο ‘Εθνικό Νόμισμα’, αφετηρία εξόδου από την κρίση»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Τρύφωνας Κωστόπουλος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Βασίλης Πριμικήρης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ

Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ οικονομικών, συγγραφέας του βιβλίου

Τη εκδήλωση συντονίζει ο Βασίλης Πολυχρόνης, συντονιστής Π.Ε. της ΛΑΕ Μεγάρων

Θα ακολουθήσει συζήτηση

************************

---000_parastasikaterinakast

************************

---000_diethnessinedriorproject

************************

---000_ekdilosineasmirnioktovri16

************************

------00000patelis

***********************

---000_LORDON

*******************

---000_Stathis_Antifasistika

*******************

---000_pirogapagkpolem

*******************

---000_giannistoliosvivlioneo

**********************


(Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα)

********************

---000logo_gia_ISKRA

Στρατής Γατελούζος

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε,. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

ΣΤΟ BLUE SKY ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ - 20/1/2016

*****************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ART CHANNEL & ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΡΤΗΡΙΑ» ΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΣ ΣΑΒΒΟΡΓΙΝΑΚΗ – 6/9/2016

*******************************************

Ο ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ", ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΑΝΑΛΙ "VMEDIA"

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ MeNeL@o (25/5/2016)

*******************************************

Ο ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΥ

"KONTRA 24(KONTRA CHANNEL) 22/06/2016

ΓΙΑ BREXITΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΛΑ.Ε

********************************************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ VORTAL.TV ΚΑΙ ΣΤΟΝ Κ. ΚΟΥΡΟ ΣΤΙΣ 28/6/2016

*****************

Ο ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗ «ΓΙΑΦΚΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟ (ALPHA 9,89 FM, 04/07/16)

*****************


---000logo_gia_ISKRA

******************

---000_Travlos-Tzanetatos_vivlio

************

---000_eg_Althusser____cover

************

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

 ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

---------------------------------------------------------000000000000000000000000alogo

************************************************************

10841463_874492109250962_1737608452_n

E-mail ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

iskranews@gmail.com

*******************************************

ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΟΠΙΠΕΡΑΤΑ" ΤΗΣ Iskra

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


*******************************************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟ

(KONTRA CHANNEL 11/10/2016)

         

*******************************************

ΧΟΥΝΤΗΣ ΣΕ MOSCOVICI

“ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ”  

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ν.ΧΟΥΝΤΗ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΛΑ.Ε.

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

   

*******************************************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΗΣ ΛΑ.Ε.  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ 

         

******************************************

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΑ.Ε.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ 'Η ΑΠΕΜΠΟΛΙΣΗ

ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ NOVUS – ΤΕΤΑΡΤΗ 5/10

(1ο ΜΕΡΟΣ)

(2ο ΜΕΡΟΣ)

(3ο ΜΕΡΟΣ)

******************************************

Παλαιότερα videos

********************

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΧΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 

Cretetv - 8/6/16

********************

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ:''ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΚΛΑΒΙΑ!''

**********************

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΑΘΗΝΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ 14, ΣΤΟΑ ΦΕΞΗ, 8ος ΟΡΟΦΟΣ 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 210-3800067, FAX: 210-3800015

 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ:
e-mail organotiko.laikienotita@gmail.com 

ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ :
e-mail grafeiotypou@laiki-enotita.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΓΝΑΤΙΑΣ 75, 4ος ΟΡΟΦΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - FAX: 2310-271321

********************************************************

 ΦΑΚΕΛΟΣ: ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)

------------------------------------------------------00000000000000000aaaaaaaaaeikona


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)


******************************************************************************************

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ (εφημερίδα "ΠΡΙΝ" - 28/10/12)

"ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ"


*****************************************************************************

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΥΣ:
9 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟ
(22/9/2014)

(Κλικ στην εικόνα)

*****************************************************************************

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΙΚΑ
"Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

*****************************************************************************************************

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ - ΟΙ ΖΕΥΓΑΔΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ

***********************************************************************************************


Συνέντευξη του Γ. Τόλιου στο ρ/σ “Παραπολιτικά” και το Ν. Ευαγγελάτο για το χρέος, την ευρωζώνη και την εναλλακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (25/9/14)