ISKRA

Πέμπτη27 Οκτ 2016
Text size
  • Μεγένθυση μεγέθους font
  • Κανονικό μέγεθος font
  • Σμύκρινση μεγέθους font
Home ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ…Ο «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ»!!!

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ…Ο «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ»!!!

E-mail Εκτύπωση PDF

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ Ή ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ;

Πολλοί και από πολλές πλευρές επιχειρούν να διακωμωδήσουν την επιμονή μας για έξοδο από το ευρώ και περίπου μας κατηγορούν πως παρουσιάζουμε αυτή την έξοδο ότι, τάχα, ανοίγει το δρόμο για το… σοσιαλισμό - αν δεν τον εγκαθιδρύει κιόλας!

Φυσικά, η παραποίηση και διαστρέβλωση είναι κάτι παραπάνω από χονδροειδής και μάλλον υποτιμά αυτούς που την επιχειρούν.

 Δεν είναι δυνατόν να ισχυρισθεί κανένας με στοιχειώδη κοινή λογική ότι αν βγει η Ελλάδα, για παράδειγμα, από το ευρώ, τότε αυτόματα θα βαδίσει πλησίστια νέους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους.

Άλλωστε, ο πλανήτης είναι γεμάτος από χώρες με εθνικά νομίσματα, στις οποίες «ανθεί» ο καπιταλισμός και μάλιστα, σε πολλές, στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή του!

Ακόμα και στην ίδια την ΕΕ, όλες οι χώρες – μέλη της που είναι εκτός ευρωζώνης, έχουν νεοφιλελεύθερα καπιταλιστικά συστήματα.

Οφείλουμε, όμως, να πούμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις καπιταλιστικές χώρες – μέλη της ΕΕ που είναι εκτός Ευρωζώνης, αν και υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των περιοριστικών πολιτικών λιτότητας, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους, δεν ζουν τον εφιάλτη των κατεδαφίσεων που γνωρίζουν χώρες και λαοί της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα της περιφέρειας της!

Επομένως, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι καθόλου ταυτόσημη με νέους, προοδευτικούς δρόμους, ενώ θεωρητικά – και λέμε θεωρητικά, γιατί στην πράξη μάλλον δεν υφίσταται τέτοια πιθανότητα – υπέρ της εξόδου από το ευρώ θα μπορούσαν να ταχθούν ισχυρές μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου και του αστικού πολιτικού κόσμου, οι οποίες θα αναζητούσαν για τον ελληνικό καπιταλισμό δρόμους διεξόδου από την κρίση και μιας πιο ανεξάρτητης πορείας.

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Αν όμως η έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει αυτόματα και προοδευτικές αλλαγές, τότε γιατί η «Iskra» επιμένει τόσο πολύ και προτάσσει την ανάγκη εξόδου από το ευρώ;

Ο λόγος είναι απλός.

Διότι μπορεί μεν η έξοδος από το ευρώ να μην σηματοδοτεί έτσι κι αλλιώς προοδευτικούς δρόμους, αλλά χωρίς αυτήν την έξοδο δεν μπορεί να γίνει ούτε ένα πραγματικό βήμα προς τα εμπρός.

Με δύο λόγια, όσο η Ελλάδα είναι εντός του ευρώ, με το νόμισμα της κλειδωμένο εντός μιας ενιαίας «απελευθερωμένης» ευρωπαϊκής αγοράς και με τη νομισματική χρηματοδοτική πολιτική της να καθορίζεται με γερμανικά μονεταριστικά κριτήρια, είναι αδύνατη μια θετική προσπάθεια διεξόδου από την κρίση - και πολύ περισσότερο οποιοιδήποτε προοδευτικοί μετασχηματισμοί - αφού το Δημόσιο είναι αφοπλισμένο από κάθε μορφής χρηματοδοτικά εργαλεία και από κάθε είδους μέσα στοχειώδους προστασίας και ενίσχυσης μιας αδύναμης οικονομίας και παραγωγικής βάσης.

Άρα, η έξοδος από το ευρώ, παρά τα προβλήματα που θα προκαλέσει, είναι απαραίτητη προϋπόθεση στα χέρια μιας προοδευτικής κυβέρνησης, για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αποτελεσματικά η τελευταία μια πολιτική διεξόδου από την κρίση και προοδευτικών μετασχηματισμών!

Από εδώ και η δική μας επιμονή για να φύγουμε από αυτή την ιδιόμορφη νομισματική «φυλακή» της ευρωζώνης, το οποίο θα είναι το πρώτο, μεγάλο, αναγκαίο και τολμηρό βήμα μιας νέας προοδευτικής και ελπιδοφόρας περιπέτειας!

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΑΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ;

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται από στιγμή σε στιγμή στην Ελλάδα και στην ΕΕ, είναι δυνατόν να προκύψει είτε, εκ των πραγμάτων, από μια ανεξέλεγκτη πτώχευση της χώρας είτε – και κυρίως – από μια διάλυση της Ευρωζώνης, λόγω και των ιταλικών εξελίξεων, η έξοδος από το ευρώ.

Μια τέτοια έξοδο είναι πιθανό, ίσως το πιθανότερο αν δεν έχουν ανατραπεί οι συσχετισμοί, να τη διαχειριστεί μια αστική κυβέρνηση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ασφαλώς, δεν πρέπει να περιμένουμε ελπιδοφόρες εξελίξεις· αντίθετα μπορεί να αντιμετωπίσουμε επώδυνες και περίπλοκες καταστάσεις, αφού ο αστικός κόσμος θα προσπαθεί, πάνω από όλα, να διατηρήσει την επικυριαρχία του κεφαλαίου και των αγορών στη χώρα.

Η μόνη περίπτωση η έξοδος από το ευρώ να σηματοδοτήσει σίγουρα θετικές εξελίξεις είναι αν γίνει από μια προοδευτική κυβέρνηση, ως πρώτο βήμα για προοδευτικούς μετασχηματισμούς!

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΕΕ;

Τίθενται συχνά τα ερωτήματα «η έξοδος από το ευρώ θα σηματοδοτήσει στη συνέχεια και έξοδο από την ΕΕ;» και «γιατί διαχωρίζουμε το ευρώ από την ΕΕ;».

Ο διαχωρισμός γίνεται διότι η θέσπιση του ευρώ σφράγισε αρνητικά κάθε δυνατότητα ανεξάρτητης οικονομικής πορείας.

Το ευρώ είναι το μέγα εμπόδιο, προκειμένου μια προοδευτική κυβέρνηση να αποκτήσει, σε μια χώρα, μέσα άσκησης πολιτικής διεξόδου και προοδευτικών μέτρων! Επομένως, ο «γόρδιος δεσμός» του ευρώ πρέπει να κοπεί πρώτος και είναι καθοριστικός.

Φυσικά, η έξοδος από το ευρώ μιας χώρας ή ομάδας χωρών για προοδευτικές αλλαγές, μπορεί να ανατρέψει συνολικά την ΕΕ – πράγμα πιθανότερο – και να επιφέρει σε αυτήν διαλυτικές εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, αν μια χώρα ή μια μικρή ομάδα χωρών μένει εκτός ευρώ, με όρθια την υπόλοιπη ΕΕ και βαθαίνει τους προοδευτικούς μετασχηματισμούς, τότε η σύγκρουση αυτής της χώρας ή της ομάδας χωρών με την ίδια την ΕΕ και η έξοδος τους από αυτήν θα γίνει, σχεδόν, αναπόφευκτη!

Αυτή, ίσως, σε γενικές γραμμές και εξαιρετικά συνοπτικά, μπορεί να είναι η διαλεκτική ανέλιξη προοδευτικών και σοσιαλιστικών μετατροπών σε μια χώρα της Ευρωζώνης και η σχέση της με την ΕΕ.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011.

16:30

 

Σχόλια  

 
0 #17 Ηράκλειτος 20-03-2015 18:47
Παραθέτοντας G Chat:
Σύντροφε Βαγγέλη ζ, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Προσωπικά πάντως θεωρώ ότι:
α) Δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποια τσιτάτα,
β) Δεν είμαι γκρινιάρης, μικρόψυχος και κακοπροαίρετος και
γ) Ο μαρξισμός είναι αυτός που είναι και όχι αυτός που θέλουμε να είναι. Έτσι λοιπόν οι μαρξιστές θεωρούν ότι στόχος της επαναστατικής πάλης της εργατικής τάξης είναι η κατάληψη της εξουσίας, το τσάκισμα της αστιικής τάξης και ο επαναστατικός μετασχηματισμός της κοινωνίας. Η εργατική τάξη για να πετύχει αυτούς τους στόχους της οργανώνεται από το κομμουνιστικό κόμμα. Στόχος επομένως του κομμουνιστικού κόμματος είναι η οργάνωση της εργατικής τάξης για την κατάληψη της εξουσίας και φυσικά πολιτικές που με οποιοδήποτε τρόπο εξωραίζουν ή προσπαθούν να εξωραίσουν τον καπιταλισμό, δεν έχουν καμμία σχέση με τον αγώνα των εργατών και τον μαρξισμό.
Ποιον αγώνα; ποιων εργατών; Είδες κάτι πουθενά;
Παράθεση
 
 
-1 #16 Ηράκλειτος 20-03-2015 18:44
Παραθέτοντας SAT:
Πολλή συζήτηση γίνεται για το χρέος και το σοσιαλισμό. Όλοι όμως κρύβουν κάτι πολύ απλό. Αν υποθέσουμε αν λέω αν ότι ευρωκρατικοποιο ύνται οι τράπεζες της Ευρώπης τότε το χρέος παύει να υπάρχει. Το πολύ να μείνει ένα μέρος χρέους προς στις ΗΠΑ. Αντί λοιπόν να βάλλουμε αίτημα να κρατικοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες από μια ελληνική αριστερή κυβέρνηση γιατί να μην βάλλουμε ζήτημα να ευρωκρατικοποιη θουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε ένα περιβάλλον όπου τα σημερινά θέσφατα και θεσμοί δεν θα υπάρχουν; Με εξαίρεση το χρέος προς τα κράτη όσο αφορά την Ελλάδα το χρέος προς τις τράπεζες δεν θα πάψη να υπάρχει; Μια ερώτηση είναι μόνο.

Σωστά! Αν ευρωκρατικοποιη θούν οι τράπεζες κάποτε, θα είναι η ώρα που ο Μαρξ προείδε: ο σοσιαλισμός μόνο στις πιο προηγμένες χώρες θα προκόψει!
Παράθεση
 
 
-8 #15 Α. ΔΕΝΙΟΖΟΣ 27-07-2012 16:48
Συγνώμη αλλα αυτα εμένα δεν με πείθουν. Είναι ρηχά.Εξηγούμαι.Δεν ειμαι φετιχιστής με το ευρώ και την ευρωζώνη.Η Αριστερά με το πρώτο πραγμα που πρέπει να ασχοληθεί είναι με σχεδιασμούς της παραγωγής και του κράτους σε προοδευτική κατεύθυνση ενώ συγχρόνως μελημα της πρέπει ναναι η χειραφέτηση των πολιτων που την στηρίζουν και θα πρέπει να τη στηρίξουν σε μελλοντική διακυβέρνηση..Η σύγκρουση με τον αστισμό πρέπει να τη βρεί καλα στεριωμένη στα πόδια της.Αυτό δεν προυποθέτει την εξοδο εδώ και τωρα απο το ευρώ.Η διαλεκτική ανέλιξη γίνεται και μέσα στην Ευρώπη
Παράθεση
 
 
-8 #14 Σωκιανος 11-02-2012 13:35
Η Ελλάδα μπορεί να κάνει στάση εξυπηρέτησης των δανείων παραμένοντας στην Ευρωζώνη. Γιατί επιμένετε σε έξοδο αυτόματη και επιστροφή στην δραχμή; Kαι εσείς την στείρα συνθηματολογία ορισμένων ίδιοτελών Γερμανών και Ολλανδων. Όχι κύριοι, στο Ευρώ μέσα και στάση αποπληρωμής
Διαβάστε τον Βαρουφακη στο www.protagon.gr που έχει μελέτησει και ανάπτυξει το θέμα με σενάρια και συνδυασμούς.
H νεα δραχμη, οπως και το καθε εθνικο νομισμα εχει την αξια τηs ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗς που του δινουν οι ΑΛΛΟΙ λαοι και οι αλλοι πολιτες, που zουν με αλλο νομισμα.
Αντανακλα και την πολιτικη ΚΑΙ οικονομικη ισχυ σε βαθος χρονου.
Με τα δεδομενα της Ελλαδος η Δραχμη θα εχανε την οποια αξια θα οριζοταν καθε μιση ωρα. Δισεκατομυριουχ οι θα γινουμε.
ΟΧΙ κυριοι, κανετε μεγαλο λαθος με την δραχμη.
Μιληστε πρωτα για παραγωγη και για βιοτεχνια, για αναπτυξη ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ και για αξιοπρεπη εργασια δημιουργικη.
Παράθεση
 
 
-14 #13 SAT 21-11-2011 16:20
Πολλή συζήτηση γίνεται για το χρέος και το σοσιαλισμό. Όλοι όμως κρύβουν κάτι πολύ απλό. Αν υποθέσουμε αν λέω αν ότι ευρωκρατικοποιο ύνται οι τράπεζες της Ευρώπης τότε το χρέος παύει να υπάρχει. Το πολύ να μείνει ένα μέρος χρέους προς στις ΗΠΑ. Αντί λοιπόν να βάλλουμε αίτημα να κρατικοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες από μια ελληνική αριστερή κυβέρνηση γιατί να μην βάλλουμε ζήτημα να ευρωκρατικοποιη θουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε ένα περιβάλλον όπου τα σημερινά θέσφατα και θεσμοί δεν θα υπάρχουν; Με εξαίρεση το χρέος προς τα κράτη όσο αφορά την Ελλάδα το χρέος προς τις τράπεζες δεν θα πάψη να υπάρχει; Μια ερώτηση είναι μόνο.
Παράθεση
 
 
-16 #12 βαγγέλης ζ. 17-11-2011 18:01
Σύντροφε G CHAT τσιτάτο ήταν όταν είπες πως ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλός καπιταλισμός,απ αντώντας τάχα σε μένα.Μου θύμισες φοιτητικό αμφιθέατρο που "τα παιδιά της ΚΝΕ" μας βγάζαν πασόκους επειδή λέγαμε κάτω η κυβέρνηση καραμανλή!Ο Λένιν έλεγε ότι οι κομμουνιστές δεν σνομπάρουν καμία κατάκτηση στο έδαφος του καπιταλισμού,όσ ο μικρή και αν φαίνεται πόσο μάλλον το να ανατρέψουμε την εδώ και δεκαετίες κυρίαρχη στρατηγική του αστισμού δηλ τον ευρωπαϊσμό με το κοινωνικό πολιτικό μπλοκ που μέσα από το αναγκαίο αριστερό μέτωπο θα εκκινήσει τους μετασχηματισμού ς που αναφέρω στα πρώτα σημειώματα.Σταμάτα επιτέλους να διαγωνίζεσαι με το αριστερόμετρο με ανθρώπους που δεν ξέρεις ούτε στην όψη απλά από 2 αράδες που γράφουν στο internet,ή τουλάχιστον κάντο με όσα όντως λένε και όχι όσα θα σε συνέφερε να λένε...
Παράθεση
 
 
+7 #11 G Chat 17-11-2011 14:06
Σύντροφε Βαγγέλη ζ, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Προσωπικά πάντως θεωρώ ότι:
α) Δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποια τσιτάτα,
β) Δεν είμαι γκρινιάρης, μικρόψυχος και κακοπροαίρετος και
γ) Ο μαρξισμός είναι αυτός που είναι και όχι αυτός που θέλουμε να είναι. Έτσι λοιπόν οι μαρξιστές θεωρούν ότι στόχος της επαναστατικής πάλης της εργατικής τάξης είναι η κατάληψη της εξουσίας, το τσάκισμα της αστιικής τάξης και ο επαναστατικός μετασχηματισμός της κοινωνίας. Η εργατική τάξη για να πετύχει αυτούς τους στόχους της οργανώνεται από το κομμουνιστικό κόμμα. Στόχος επομένως του κομμουνιστικού κόμματος είναι η οργάνωση της εργατικής τάξης για την κατάληψη της εξουσίας και φυσικά πολιτικές που με οποιοδήποτε τρόπο εξωραίζουν ή προσπαθούν να εξωραίσουν τον καπιταλισμό, δεν έχουν καμμία σχέση με τον αγώνα των εργατών και τον μαρξισμό.
Παράθεση
 
 
-18 #10 βαγγέλης ζ. 17-11-2011 13:35
Σύντροφε G CHAT η μεγαλύτερη αυταπάτη είναι ότι μπορεί να ρθει ο σοσιαλισμός με αγωνιστές γκρεινιάρηδες μικρόψυχους και κακοπροαίρετους ακόμα και σε μια και σε μια ανώνυμη κουβέντα στο internet.Ο σοσιαλιστικός παράδεισος δεν είναι ειρωνεία για τον σοσιαλισμό αλλά για τον μαρξισμό που πρεσβευεις,έναν μαρξισμό σωτηριολογικού τύπου, στην αναμονή της δευτέρας παρουσίας.Κομμουνισμός για μένα είναι το πραγματικό κίνημα που ανατρέπει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων,από σήμερα και όχι όταν ωριμάσουν τα πράγματα,και όχι 5 τσιτάτα , άξια μόνο για αντιπαράθεση φοιτητικών αμφιθεάτρων στα χειρότερα τους και ίσως ούτε και για εκεί!
Παράθεση
 
 
-13 #9 SAT 17-11-2011 13:16
Πολλή συζήτηση γίνεται για το χρέος. Όλοι όμως κρύβουν κάτι πολύ απλό. Αν υποθέσουμε αν λέω αν ότι ευρωκρατικοποιο ύνται οι τράπεζες της Ευρώπης τότε το χρέος παύει να υπάρχει. Το πολύ να μείνει ένα μέρος χρέους προς τριτους. Αντί λοιπόν να βάλλουμε αίτημα να κρατικοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες από μια ελληνική αριστερή κυβέρνηση γιατί να μην βάλλουμε ζήτημα να ευρωκρατικοποιη θουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε ένα περιβάλλον όπου τα σημερινά θέσφατα και θεσμοί δεν θα υπάρχουν; Τρελούτσικο ε;;
Παράθεση
 
 
+12 #8 G Chat 17-11-2011 10:27
Σύντροφε Βαγγέλη ζ, η μεγαλύτερη αυταπάτη είναι ότι μπορεί να υπάρξει καλός καπιταλισμός, με τον κόσμο της εργασίας στο τιμόνι. Αν ο "σοσιαλιστικός παράδεισος" όπως λες (γιατί αλήθεια ειρωνεύεσαι τον σοσιαλισμό;) απαιτεί χρόνο, κόπο και κυρίως μεγάλους αγώνες καθημερινά για να γίνει πραγματικότητα, ο καλός καπιταλισμός δεν θα έρθει ποτέ, είναι τελείως ανέφικτος. Αν πάντως στόχος είναι μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού, η ΙΣΚΡΑ πρέπει να μας το πει και να μην αρθρογραφεί για τον σοσιαλισμό. Προσωπικά θεωρώ ότι ο ρόλος της αριστεράς είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και όχι ο εξωραισμός του. Τέλος η καπιταλιστική Ελλάδα, θα κάνει για το χρέος αυτό που συμφέρει τους Έλληνες και ξένους καπιταλιστές. Είναι απλό, οι καπιταλιστές έχουν την εξουσία, αυτό που είναι συμφέρον για αυτούς θα κάνουν.
Παράθεση
 
 
-7 #7 SAT 16-11-2011 20:27
Το πρόβλημα είναι ότι αφήνετε οι ίδιοι να εννοηθεί ότι έξοδος από τη δραχμή σημαίνει κα σοσιαλισμός. Αυτό το κάνετε γιατί αν πείτε έξοδο από το ευρώ μόνο είναι καθαρό ότι καταρρέει όλη η πολιτική σας περί δραχμής. Τι θα πείτε δηλ ότι δεν μας αρέσει να μας εκμεταλλεύονται οι ξένοι αλλά οι δικοί μας; Το βασικό ζήτημα όμως είναι ότι το ευρώ όπως και κάθε νόμισμα δεν είναι μόνο νόμισμα. Πίσω του κρύβονται σχέσεις κοινωνικές. Γι αυτές δεν μιλάτε καθόλου. Εκεί είναι το πρόβλημα σας και όσο και να προσπαθείτε δεν πρόκειται να το λύσετε με αυτή την αντίληψη που έχετε.
Παράθεση
 
 
-13 #6 βαγγέλης ζ. 16-11-2011 17:55
Σύντροφε G CHAT τα ερωτήματα μπορούν να τεθούν εξίσου πιεστικά και σε σένα.Συμφωνείς με την διακοπή αποπληρωμής του χρέους από την καπιταλιστική Ελλάδα?Κάτι τέτοιο μας οδηγεί (προφανώς με προϋποθέσεις)στ ην υιοθέτηση εθνικού νομίσματος και στη ρήξη με την ΕΕ και σε ένα διαφορετικό κοινωνικό οικονομικό και πολιτικό μοντέλο με τον κόσμο της εργασίας στο τιμόνι .Αν θεωρείς την επαναστατική αλλαγή προϋπόθεση για την διαγραφή του χρέους παραπέμπεις τα πάντα στις καλένδες του σοσιαλιστικού παραδείσου...
Παράθεση
 
 
+15 #5 G Chat 16-11-2011 14:46
Το σχεδόν αναπόφευκτη σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν, αλλά ΙΣΩΣ και να μην γίνει. Εντέλει για να βγούμε από την ΕΕ, περιμένουμε ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ διάλυσή της; Αυτή είναι τελικά η θέση της ΙΣΚΡΑ;
Παράθεση
 
 
-12 #4 Μιχάλης 16-11-2011 14:14
Το κείμενο δεν λέει “ίσως” αλλά “σχεδόν”. Υπογραμμίζει ότι η έξοδος από την ΕΕ είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Η διαφορά είναι τεράστια και το σχεδόν κολλάει περισσότερο σε μια ενδεχόμενη διάλυση της ΕΕ, πριν την έξοδο από αυτήν μιας χώρας που πραγματοποιεί βαθείς προοδευτικούς μετασχηματισμού ς!
Παράθεση
 
 
-12 #3 βαγγέλης ζ. 15-11-2011 16:37
Το εύλογο ερώτημα είναι πως μπορεί αυτή η λογική να καταγράψει κάποιο πραγματικά βήματα , και εδώ μπαίνει η σημασία ενός πλατιού αριστερού μετώπου στο οποίο να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή λαική ενότητα πάνω στο αναγκαίο περιεχόμενο της ταξικής ανασυγκρότησης και ανεξαρτησίας του εργατικού κινήματος, του βαθέματος των τάσεων ανυπακοής και αυτοοργάνωσης και της πλατιάς προβολής(και περαιτέρω επεξεργασίας των γνωστών(πια) μεταβατικών στόχων για χρέος -ευρώ- εε κτλ. Αυτοί οι στόχοι δε πρέπει να μπαίνουν σαν ξερά μπούλετ αλλά στα πλαίσια αλλαγής υποδείγματος της κοινωνίας στην κατεύθυνση του κοινωνικού μισθού και της συλλογικής ευημερίας,στο σάρωμα του πολιτικού συστήματος της χρεοκρατίας-ευρωκρατίας από την πιο πλατιά λαική δημοκρατία,στην παραγωγική ανασυγκρότηση σε σοσιαλιστική κατεύθυνση.Το μπαλάκι είναι σε ανταρσύα αρ του συν και μαα για πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση...
Παράθεση
 
 
-6 #2 βαγγέλης ζ. 14-11-2011 16:46
η έξοδος από την ευρωζώνη είναι η αναγκαία αλλά όχι και ικανή από μόνη της συνθήκη για την ανάκτηση των εργαλείων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ούτως ώστε να ανακοπεί η πορεία αποπτώχευσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.Ένα από τα μέτρα που την καθιστούν ικανή είναι ο έλεγχος της κίνησης της κυκλοφορίας κεφαλαίων για μια σειρά λόγους, που σημαίνει αμφισβήτηση βασικής ελευθερίας του μάαστριχτ άρα αντικειμενικά μια πορεία ρήξης με την εε.Ο λόγος που η θέση πρέπει να διατυπώνεται σαν έξοδος από την ευρωζώνη/ρήξη με την εε είναι ότι η αναγκαιότητα υιοθέτησης εθνικού νομίσματος απορρέει από την μονομερή διαγραφή του χρέους.Με έναν τρόπο είναι η αντιστροφή και ολοκλήρωση της λογικής του κκε "λαϊκή εξουσία-οικονομία που θα διαγράψει το χρέος",δηλ συγκρότηση εκείνου του κοινωνικοπολιτι κού μπλοκ που θα διαγράψει το χρέος και θα ανοίξει μια πορεία μετασχηματισμών προς την λαϊκή εξουσία οικονομία.
Παράθεση
 
 
+16 #1 G Chat 14-11-2011 09:46
Η ανάλυση σας δεν μας ξεδιάλυνε το ζήτημα με την ΕΕ. Είστε υπέρ της παραμονής σε αυτήν ή κατά; Το ίσως να γίνει αναπόφευκτη η έξοδος από την ΕΕ δεν είναι θέση. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή του καπιταλισμού και σοσιαλιστική πολιτική εντός της ΕΕ ή η έξοδος από αυτήν είναι απαραίτητη προυπόθεση για μια τέτοια πολιτική; Γιατί έξοδος από την ευρωζώνη και παραμονή στην ΕΕ σημαίνει ότι όλες οι δεσμεύσεις που υπάρχουν (Μάαστριχτ κλπ.) παραμένουν και επομένως κάθε ριζοσπαστική πολιτική ανατροπής είναι ανέφικτη.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Ημερολόγιο

************************

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι εκδόσεις «Ταξιδευτής» και το «ΜΑΧΩΜΕ» (Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Έρευνας), σας προσκαλούν την Δευτέρα 31η Οκτώβρη ’16, στις 7.00’ μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (πρώην Νομαρχειακό), στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Τόλιου με θέμα:

«Η Μετάβαση στο Εθνικό Νόμισμα, αφετηρία εξόδου από την κρίση»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, εκπαιδευτικός - συγγραφέας

Δημήτρης Πέττας, αντιπρόεδρος διοίκησης Περιφερειακού Τμήματος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ιονίων Νήσων

Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ οικονομικών, συγγραφέας του βιβλίου

Συντονίστρια εκδήλωσης, Αγγελική Γάσπαρη, νομικός- συμβολαιογράφος

Θα ακολουθήσει συζήτηση

************************

---000_diethnessinedriorproject

************************

---000_ekdilosineasmirnioktovri16

************************

------00000patelis

***********************

---000_LORDON

*******************

---000_Stathis_Antifasistika

*******************

---000_pirogapagkpolem

*******************

---000_giannistoliosvivlioneo

**********************


(Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα)

********************

---000logo_gia_ISKRA

Στρατής Γατελούζος

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε,. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

ΣΤΟ BLUE SKY ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ - 20/1/2016

*****************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ART CHANNEL & ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΡΤΗΡΙΑ» ΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΣ ΣΑΒΒΟΡΓΙΝΑΚΗ – 6/9/2016

*******************************************

Ο ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ", ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΑΝΑΛΙ "VMEDIA"

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ MeNeL@o (25/5/2016)

*******************************************

Ο ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΥ

"KONTRA 24(KONTRA CHANNEL) 22/06/2016

ΓΙΑ BREXITΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΛΑ.Ε

********************************************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ VORTAL.TV ΚΑΙ ΣΤΟΝ Κ. ΚΟΥΡΟ ΣΤΙΣ 28/6/2016

*****************

Ο ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗ «ΓΙΑΦΚΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟ (ALPHA 9,89 FM, 04/07/16)

*****************


---000logo_gia_ISKRA

******************

---000_Travlos-Tzanetatos_vivlio

************

---000_eg_Althusser____cover

************

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

 ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

---------------------------------------------------------000000000000000000000000alogo

************************************************************

10841463_874492109250962_1737608452_n

E-mail ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

iskranews@gmail.com

************************

----000028hokt

*******************************************

ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΟΠΙΠΕΡΑΤΑ" ΤΗΣ Iskra

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


*******************************************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟ

(KONTRA CHANNEL 11/10/2016)

         

*******************************************

ΧΟΥΝΤΗΣ ΣΕ MOSCOVICI

“ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ”  

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ν.ΧΟΥΝΤΗ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΛΑ.Ε.

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

   

*******************************************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΗΣ ΛΑ.Ε.  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ 

         

******************************************

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΑ.Ε.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ 'Η ΑΠΕΜΠΟΛΙΣΗ

ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ NOVUS – ΤΕΤΑΡΤΗ 5/10

(1ο ΜΕΡΟΣ)

(2ο ΜΕΡΟΣ)

(3ο ΜΕΡΟΣ)

******************************************

Παλαιότερα videos

********************

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΧΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 

Cretetv - 8/6/16

********************

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ:''ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΚΛΑΒΙΑ!''

**********************

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΑΘΗΝΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ 14, ΣΤΟΑ ΦΕΞΗ, 8ος ΟΡΟΦΟΣ 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 210-3800067, FAX: 210-3800015

 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ:
e-mail organotiko.laikienotita@gmail.com 

ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ :
e-mail grafeiotypou@laiki-enotita.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΓΝΑΤΙΑΣ 75, 4ος ΟΡΟΦΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - FAX: 2310-271321

********************************************************

 ΦΑΚΕΛΟΣ: ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)

------------------------------------------------------00000000000000000aaaaaaaaaeikona


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)


******************************************************************************************

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ (εφημερίδα "ΠΡΙΝ" - 28/10/12)

"ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ"


*****************************************************************************

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΥΣ:
9 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟ
(22/9/2014)

(Κλικ στην εικόνα)

*****************************************************************************

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΙΚΑ
"Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

*****************************************************************************************************

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ - ΟΙ ΖΕΥΓΑΔΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ

***********************************************************************************************


Συνέντευξη του Γ. Τόλιου στο ρ/σ “Παραπολιτικά” και το Ν. Ευαγγελάτο για το χρέος, την ευρωζώνη και την εναλλακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (25/9/14)