ISKRA

Πέμπτη02 Απρ 2015
Text size
  • Μεγένθυση μεγέθους font
  • Κανονικό μέγεθος font
  • Σμύκρινση μεγέθους font
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ!

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ!

E-mail Εκτύπωση PDF
Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΥΖΑΝΗ

Eίναι επιτακτική ανάγκη να απαλλαγούν κατά 50% τουλάχιστον τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν δανειοδοτηθεί είτε για αγορά ακινήτου, είτε έχουν λάβει καταναλωτικά δάνεια μέσω καρτών, να παγώσουν οι δόσεις για τους ανέργους καθώς και να διαγραφούν τα παλιά δάνεια .Αυτή η θέση μας αποδεικνύεται από τα εξής:

 

1. Την τελευταία διετία οι περικοπές των εισοδημάτων (μισθωτών-συνταξιούχων) ανήλθαν σε 30-40% μέχρι στιγμής και αλυσιδωτά το ίδιο ποσοστό μείωσης εισοδήματος, επήλθε και στα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα.

Αποτέλεσμα αυτών των περικοπών-μειώσεων είναι ότι μειώθηκε αντίστοιχα η αγοραστική δύναμη και η επίσημη ανεργία διπλασιάσθηκε φθάνοντας στο 16,8% με τάση ανόδου και με την ανεπίσημη(ανεργία) στο 30% . Κάποιοι εξ αυτών λαμβάνουν επίδομα ανεργίας , αλλά οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν και βρίσκονται στην απόλυτη φτώχεια. Το χειρότερο ακόμη είναι ότι λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης δεν έχουν καμία προοπτική να εργασθούν στο μέλλον. Την ίδια κατάσταση βιώνουν και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που βλέπουν καθημερινά την καθίζηση της Αγοράς και τα λουκέτα στην πόρτα τους.

΄Αρα έχουμε μια κατηγορία ανέργων χωρίς εισοδήματα, μια δεύτερη με εισόδημα 450 ευρώ από το Ταμείο Ανεργίας, μια τρίτη κατηγορία εργαζομένων ή συντ/χων, που έχουν εισόδημα μειωμένο κατά 30-40%,και μια τέταρτη με τα λουκέτα προ των πυλών. Ο μέσος όρος αυτών των κατηγοριών εκτιμάτε ότι έχουν το 50%-60% μείωσης των εισοδημάτων τους.(τα στοιχεία είναι κατά προσέγγιση εκτιμήσεων).

2. Από τα στοιχεία που έχουμε (Τράπεζα Ελλάδος), δύο στα τρία νοικοκυριά οφείλουν καταναλωτικά δάνεια, μέσω καρτών συνήθως, με υψηλά επιτόκια 300% πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό ,χωρίς να υπολογίζουμε τα πανωτόκια για τα παλιά δάνεια. Το παράδοξο όμως είναι ότι, όταν ελήφθησαν αυτά τα δάνεια είχαν σχεδιασθεί και πραγματοποιηθεί με εισοδήματα, που είχαν την δυνατότητα αποπληρωμής, αφού κατά μέσο όρο ήταν διπλάσια των σημερινών . Επίσης δύο στα τρία νοικοκυριά αγόρασαν ακίνητα για κατοικία .Το ακίνητο, πριν ένα ή δύο χρόνια , είχε τόσο αξία όση το δάνειο που ελήφθη. Σήμερα όμως η τιμή του ακινήτου έχει πέσει κάτω του 50% . Αν π.χ. κάποιος αγόρασε ακίνητο, αξίας 100.000 ευρώ με δάνειο τράπεζας, σήμερα η αξία του ακινήτου, λόγω της ύφεσης, της μείωσης των εισοδημάτων, και κατ, επέκταση λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης έχει πέσει στα 50.000 ευρώ περίπου . Η μηνιαία δόση του δανείου είναι ίδια όση ήταν στην αρχή ,περίπου . 500-600 ευρώ, ανάλογα με την διάρκεια εξόφλησης.

3. Βλέπουμε ότι την τελευταία διετία ήλθαν στην χώρα μας τα «πάνω-κάτω». ΄Εχουμε και μείωση των εισοδημάτων κατά 50%-60% περίπου, αλλά ταυτόχρονα και μείωση των ακινήτων κατά 50% περίπου.
 

Έχουμε επίσης τέσσερις διαπιστώσεις, που δεν αμφισβητούνται:
 

α) Αν κάποιος είχε εισόδημα 1.000 ευρώ, σήμερα έχει 500-600 ευρώ . ΄Αρα αν συνεχίζει να πληρώνει την δόση του δανείου , δεν του περισσεύει ούτε ένα ευρώ για να ζήσει.
 

β) Δεν έχει κανένα όφελος να συνεχίζει να πληρώνει τις δόσεις του δανείου του, αφού η αξία του ακινήτου του δεν αντιστοιχεί με το κεφάλαιο του δανείου του και

γ) Αναγκάζεται να σταματήσει την εξόφληση του δανείου του και να ενοικιάσει για να καλύψει τις ανάγκες στέγης της οικογένειας του κάποιο άλλο ακίνητο αντίστοιχο με τα μισά χρήματα της μηνιαίας δόσης, (λόγω πτώσης των ενοικίων), για να περισσεύουν και κάποια ποσά για να ζήσει.

δ) Ότι το 1/3 περίπου των ελληνικών νοικοκυριών, δεν έχουν καθόλου εισόδημα και ζουν στην απόλυτη φτώχεια.

4. Με αυτά τα πραγματικά δεδομένα, έχουμε μια κυβέρνηση «ανάλγητη» που κάνει πως δεν βλέπει, δεν ακούει , δεν καταλαβαίνει, γιατί είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ των τοκογλύφων-τραπεζιτών.

Μέχρι σήμερα έχει δώσει είτε «ζεστό» χρήμα, είτε εγγυήσεις στις τράπεζες περίπου130 δις ευρώ, για να στηρίξει την κερδοσκοπία τους, εις βάρος όλων αυτών των νοικοκυριών. Το 1/3 εξ αυτών των χρημάτων, αρκούν για να μειώσει και να απαλλάξει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, κατά 50%-60% των χρεών τους και να διαγράψει πλήρως τα παλιά χρέη των δανείων .Βεβαίως για τους ανέργους η αυτοί που έβαλαν λουκετο στις επιχειρήσεις τους επιπλέον του κουρέματος να παγώσουν και οι δόσεις μέχρι να αποκτήσουν ξανά εισόδημα. Αυτή η «μερική σεισάχθεια η ολική σεισάχθεια» (για να θυμηθούμε και τον Σόλωνα, θα είχε θετικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις τράπεζες, αφού τώρα κινδυνεύουν από μια μαζική στάση πληρωμής των δόσεων από τους δανειολήπτες, λόγω αδυναμίας ή λόγω συμφέροντος από την αντιστοιχία του κεφαλαίου δανειοδοτήσεως και της αξίας ακινήτων.

Για τα δάνεια σε συνάλλαγμα που το νόμισμα ανατιμήθηκε (όπως τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο )χρειάζεται επιπλέον κούρεμα 25 έως 30%, δηλαδή το συνολικό κούρεμα αυτών των δανείων να φθάνει το 75-80%.

Συνοψίζοντας:

α) Σε ένα μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών, που έχουν εξοφλήσει σχεδόν το χρέος των δανείων (αθροιστικά κεφάλαιο και τόκοι),πρέπει να διαγραφεί άμεσα.

β) Ένα άλλο ποσοστό των νέων δανειοληπτών , που έχουν χάσει το εισόδημά τους κατά 30-40% , θα έπρεπε να διαγραφεί το χρέος τους ανάλογα, αλλά όμως επειδή έχουμε ταυτόχρονα και πτώση των τιμών των ακινήτων κατά 40-60% το τελικό κούρεμα πρέπει τουλάχιστον να είναι 50-60%.

γ) Μια τρίτη περίπτωση είναι για εκείνους, που έχουν μεν νέα δάνεια, άρα η μείωση πρέπει να είναι 50-60% , αλλά επειδή επιπλέον είναι άνεργοι , πρέπει να παγώσουν οι δόσεις του μέχρι να αποκτήσουν ξανά εισόδημα.

δ) Μια τέταρτη περίπτωση όσα δάνεια είναι σε ξένο συνάλλαγμα, που ανατιμήθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια , όπως το ελβετικό φράγκο, το κούρεμα πρέπει να ανέρχεται σε 75-80%.

Αν η κυβέρνηση και οι τράπεζες δεν προχωρήσουν σε αυτήν το αναγκαία διαγραφή η κούρεμα (την ολική η μερική σεισάχθεια) , για να απαλλάξουν τα ελληνικά νοικοκυριά από το βραχνά και το άγχος των πλειστηριασμών και των εξώσεων , τότε αποδεικνύεται περίτρανα ότι συνειδητά ξεγέλασαν τον ελληνικό λαό. .Για να προασπίσουν τα κέρδη των τραπεζιτών-δανειστών-τοκογλύφων, χορήγησαν πρώτα με ευκολία δάνεια στα ελληνικά νοικοκυριά και μετά έφεραν δυσμενείς συνθήκες αδυναμίας αποπληρωμής με τις περίφημες περικοπές μισθών-συντάξεων και με τον διπλασιασμό της ανεργίας
Είναι σίγουρο ότι καμία κυβέρνηση, είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ, δεν έχει την πολιτική βούληση να τολμήσει κάτι τέτοιο, αφού υπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζών και τα κέρδη τους. Δεν έχουν λοιπόν τίποτα να περιμένουν τα ελληνικά νοικοκυριά, από τις δύο αυτές εναλλασσόμενες κυβερνήσεις. Τότε τι απομένει; Σε τι μπορούν να ελπίζουν;

5. Μόνο μια νέα κυβέρνηση Πατριωτική-Σοσιαλιστική που θα προέλθει από ένα μέτωπο ενότητας όλων των δυνάμεων της Αριστεράς (ένα νέο ΕΑΜ), βάζοντας ως «πρωταρχικό στόχο» την επιβίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας και θέτοντας τον Άνθρωπο πάνω από τα κέρδη των τραπεζών-δανειστών και Αγορών.

Σήμερα παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία στο λαό μας να διώξει αυτούς που τον εξαθλιώνουν και τον εξευτελίζουν και να πάρει ο ίδιος την τύχη στα χέρια του.

Ας κατανοήσουμε όλοι λοιπόν ότι: δεν πάει άλλο αυτή η εξαθλίωση.

Ας ξεκινήσουμε ένα αγώνα διαρκείας μέχρι να φύγουν και να φέρουμε επιτέλους την πραγματική αλλαγή, με μια νέα κυβέρνηση που θα υπηρετεί τον Άνθρωπο και όχι τα κέρδη των τραπεζιτών -τοκογλύφων.

*Ο Νίκος Μπουζάνης είναι Φοροτεχνικός, Γραμματέας του Π.Σ. του ΔΗΚΚΙ- Σοσιαλιστική Αριστερά και Μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ 

Σχόλια  

 
+3 #1 jane 16-02-2012 12:48
Βρήκα επιτέλους ποιον θα ψηφίσω.Ενα πραγματικό πρόβλημα που κανένας δεν τολμά να θίξει!!!!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων


---------------0000000afisa1000April3

********************************************************

------------------0000syspeirosi_afisa

**********************************************************

kabania-afisa


10841463_874492109250962_1737608452_n

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΕ ΗΧΟ ΠΛΑΓΙΟ

basileiou-grammofwno

ΓΡΑΦΕΙ Ο "ΑΤΑΞΙΚΟΣ"

*************************************************************

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ''ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ''

 

Σημεία από την ομιλία του Παν. Λαφαζάνη σε αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους φορέων στο ''Κοβεντάρειο'' στην (Κοζάνη 24/3)             

***************************************************

«ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ»

Απάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενεργείας Π. Λαφαζάνη στην επίκαιρη ερώτηση του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ (26/3)

***************************************************

Β. ΠΡΙΜΙΚΗΡΗΣ: ''TO XΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''

ΗΜΕΡΙΔΑ "ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ"

(Κλικ στην εικόνα για να δείτε όλες τις τοποθετήσεις)


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)


******************************************************************************************

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ (εφημερίδα "ΠΡΙΝ" - 28/10/12)

"ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ"


*****************************************************************************

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΙΚΑ
"Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

*****************************************************************************************************

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ - ΟΙ ΖΕΥΓΑΔΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ

***********************************************************************************************


Συνέντευξη του Γ. Τόλιου στο ρ/σ “Παραπολιτικά” και το Ν. Ευαγγελάτο για το χρέος, την ευρωζώνη και την εναλλακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (25/9/14)