ISKRA

Τετάρτη01 Απρ 2015
Text size
  • Μεγένθυση μεγέθους font
  • Κανονικό μέγεθος font
  • Σμύκρινση μεγέθους font
Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝ

ΤΟ "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝ

E-mail Εκτύπωση PDF

Η «Ισκρα» προς σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, κείμενο του Λάμπρου Σταυρόπουλου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κυριακάτικο Βήμα, (που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 25/03), και το οποίο αφορά το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ.


Το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο "Κυριακάτικο Βήμα", έχει ως εξής:

 

ΕΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ!

του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Ο κ. Λαφαζάνης και ένα τμήμα του Αριστερού Ρεύματος αναζητούν τον «σύγχρονο μπολσεβικισμό» και πρωτοστατούν στην προσπάθεια για ριζική «αριστερή στροφή»

  

Η άλλοτε κραταιά «τάση» του Αριστερού Ρεύματος που συγκροτήθηκε το 1992 επί π ρ οεδρίας της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη (με προεξάρχοντες τους κκ. Λαφαζάνη, Ι. Δραγασάκη, Ν. Χουντή και Στ. Λεουτσάκο) και συστέγασε τόσο τις κομμουνιστογενείς δυνάμεις του ΣΥΝ όσο και στελέχη που προέρχονταν από την αριστερή πτέρυγα του πάλαι ποτέ ΚΚΕ εσωτερικού (όπως οι κκ. Ν. Βούτσης, Αλ. Φλαμπουράρης κ.ά.) καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πολυκύμαντη πορεία του χώρου, αποτελώντας την κρίσιμη εκείνη πλειοψηφία που προσδιόριζε τις εξελίξεις. Ακόμη και ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος εξελέγη το 1993 πρόεδρος του κόμματος «κόντρα» στον υποψήφιο τότε του Αριστερού Ρεύματος κ. Αλ. Αλαβάνο, αναγκάστηκε στη συνέχεια να συμμαχήσει με την ισχυρή «τάση» η οποία του διασφάλισε την επανεκλογή.

  Αλλά και ο νυν πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρας προέρχεται από το Αριστερό Ρεύμα, το  οποίο σ τ ήριξε την εκλογή του. Ωστόσο οι συσχετισμοί δυνάμεων ανατράπηκαν στο τελευταίο έκτακτο συνέδριο του περασμένου Ιουνίου, όπου η ισχυρή εσωκομματική πτέρυγα διασπάστηκε. Η «πρωτοβουλία των 30», της οποίας ηγήθηκε ο κ. Λαφαζάνης μαζί με τους κκ. Χουντή, Λεουτσάκο, Δ.Στρατούλη , Αλ. Καλύβη, Ι. Τόλιο κ.ά., διαχώρισε τη θέση της ως προς τις επιλογές του κ. Τσίπρα και της νέας περί αυτόν ηγετικής ομάδας, την οποία συνθέτουν ένα τμήμα του Αριστερού Ρεύματος (μεταξύ των οποίων οι κκ. Δ. Βίτσας, Βούτσης, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Π. Σκουρλέτης, Τ. Κορωνάκης κ.ά.) αλλά και πρώην στελέχη των «προεδρικών» ή των «ανανεωτικών», όπως οι κκ. Δ. Παπαδημούλης, Γ. Μπαλάφας, η κυρία Νατάσα Θεοδωρακοπούλου κ.ά. Η νέα πλειοψηφία που διαμορφώθηκε υπό τον κ. Τσίπρα (έλαβε 52% στο συνέδριο έναντι 30% του Αριστερού Ρεύματος) διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον εσωκομματικό μικρόκοσμο του ΣΥΝ και πυροδότησε αντιπαραθέσεις σε σειρά κομβικών θεμάτων, όπως η προσέγγιση που επιχειρήθηκε με τον σοσιαλιστικό χώρο του ΠαΣοΚ στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές. Ο κ. Λαφαζάνης πάντως δεν πτοείται και δηλώνει: «Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πλειοψηφία στον χώρο του ΣΥΝ και θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να αλλάξει το τοπίο σε όλη την Αριστερά». Πριν από καιρό το Αριστερό Ρεύμα ανήρτησε στο Διαδίκτυο τη δική του ιστοσελίδα, η οποία φιλοδοξεί να υπηρετήσει την υπόθεση αυτή. Το όνομά της «Ισκρα» («Σπίθα»), όπως η εφημερίδα του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος που ίδρυσε ο Λένιν στις αρχές του 20ού αιώνα, ο οποίος «αντιλαμβανόταν την "Ισκρα" ως τον οργανωτή της πρώτης μαγιάς ενός επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος», όπως αναφέρεται στην ταυτότητα της ιστοσελίδας όπου φιλοξενούνται σχετικά θεωρητικά κείμενα,  αλλά και άρθρα παραγόντων της Αριστεράς που κινούνται από την εξωκοινοβουλευτική ΑΝΤΑΡΣΥΑ έως το «Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης τ ης Αριστεράς», το οποίο η πλευρά Λαφαζάνη βλέπει ως μια «ελπιδοφόρα πρωτοβουλία».

Οπως δηλώνει εξάλλου ο ίδιος, «στόχος μας είναι να πάμε σε μια ευρεία, κοινή δράση και συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων, από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ έως και το ΚΚΕ». Ωστόσο ο Περισσός δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να συμπράξει σε τέτοιου είδους συγκλίσεις και συνευρέσεις, όπως άλλωστε το έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, πολύ περισσότερο δε σε ό,τι αφορά τους άλλοτε «ανανεωτικούς» που οδήγησαν το ΚΚΕ στη διάσπαση του 1991, μεταξύ των οποίων κ αι ο κ. Λαφαζάνης.

Στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου η αριστερή «φράξια» του ΣΥΝ επιχειρεί να βρει ξανά τον «επαναστατικό βηματισμό» της, αναζητώντας «έναν νέο, σύγχρονο μπολσεβικισμό, ένα σύγχρονο επαναστατικό συλλογικό υποκείμενο», ενώ αποσκοπεί στο «να επαναπροσανατολίσει τον ΣΥΝ για να κερδίσει σε αξιοπιστία, φερεγγυότητα, ριζοσπαστική αριστερή σταθερότητα και συνέπεια», όπως αναφέρεται στην «πλατφόρμα» του Αριστερού Ρεύματος διατυπώνοντας αιχμές για την ακολουθούμενη «γραμμή». Επίσης, προτείνει «να υπάρξει αξιόπιστη επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ» (εντός του οποίου βλέπει και το «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης» του κ. Αλαβάνου), ώστε να προωθηθούν άμεσα «διεργασίες κοινής δράσης, διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ», αλλά και για να ανοίξουν «νέοι ελπιδοφόροι ενωτικοί δρόμοι ευρύτερης κοινής δράσης της Αριστεράς», συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή που ο κ.Λαφαζάνης επιστρέφει στην «κοιτίδα» του μπολσεβικισμού,ο κ.Αλαβάνος συνεχίζει τον μοναχικό δρόμο του αναπολώντας τη «χαμένη τιμή» της Αριστεράς.«Ποτέ,μα ποτέ,όσες δεκαετίες γνωρίζω την Αριστερά,η ηγεμονία των ιδεών της δεν βρισκόταν σε τόσο απελπιστικά χαμηλό σημείο» γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον«Δρόμο της Αριστεράς» . Πάντως το «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης» του οποίου ηγείται ελπίζει ότι «δεν θα αργήσει η ημέρα που το μέγεθος της οργής του λαού,και ιδιαίτερα της νέας γενιάς,θα βρει την αντίστοιχη μορφή έκφρασης και πάλης,όχι φευγαλέα,αλλά την επιμονή και παραμονή μέχρι τη νίκη,σημαίνοντας έτσι την αρχή του τέλους της κυβέρνησης της υποτέλειας».

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε προέτρεπε προσφάτως όσους διαδηλώνουν κατά του μνημονίου και της κυβέρνησης να αντιληφθούν ότι«στο Κάιρο υπάρχει η πλατεία Ταχρίρ και στην Αθήνα το Σύνταγμα». Αποψη που διαδίδει εσχάτως η «Πρωτοβουλία 23 Φλεβάρη»,η οποία με επιστολή της προς τη ΓΣΕΕ,την ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ,το ΚΚΕ,τον ΣΥΡΙΖΑ,την ΑΝΤΑΡΣΥΑ,το «Μέτωπο» του κ.Αλαβάνου,τους Οικολόγους Πράσινους κ.ά. προτείνει «ο προορισμός όλων των πολιτών που συμμετέχουν στην κάθε πορεία, στην κάθε διαδήλωση να είναι η πλατεία Συντάγματος».

 


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων


---------------0000000afisa1000April3

********************************************************

------------------0000syspeirosi_afisa

**********************************************************

kabania-afisa


10841463_874492109250962_1737608452_n

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΕ ΗΧΟ ΠΛΑΓΙΟ

basileiou-grammofwno

ΓΡΑΦΕΙ Ο "ΑΤΑΞΙΚΟΣ"

*************************************************************

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ''ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ''

 

Σημεία από την ομιλία του Παν. Λαφαζάνη σε αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους φορέων στο ''Κοβεντάρειο'' στην (Κοζάνη 24/3)             

***************************************************

«ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ»

Απάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενεργείας Π. Λαφαζάνη στην επίκαιρη ερώτηση του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ (26/3)

***************************************************

Β. ΠΡΙΜΙΚΗΡΗΣ: ''TO XΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''

ΗΜΕΡΙΔΑ "ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ"

(Κλικ στην εικόνα για να δείτε όλες τις τοποθετήσεις)


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)


******************************************************************************************

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ (εφημερίδα "ΠΡΙΝ" - 28/10/12)

"ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ"


*****************************************************************************

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΙΚΑ
"Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

*****************************************************************************************************

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ - ΟΙ ΖΕΥΓΑΔΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ

***********************************************************************************************


Συνέντευξη του Γ. Τόλιου στο ρ/σ “Παραπολιτικά” και το Ν. Ευαγγελάτο για το χρέος, την ευρωζώνη και την εναλλακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (25/9/14)