ISKRA

Δευτέρα06 Ιούλ 2015
Text size
  • Μεγένθυση μεγέθους font
  • Κανονικό μέγεθος font
  • Σμύκρινση μεγέθους font
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΕΚΤ ΜΕΙΩΣΕ ΣΕ ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΟΚΙΟ (0,5%)!

Η ΕΚΤ ΜΕΙΩΣΕ ΣΕ ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΟΚΙΟ (0,5%)!

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ΥΦΕΣΗ ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑ ΤΟΝ "ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ" ΤΩΝ ΕΥΡΩ-ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ!

ΑΣΦΑΙΡΑ ΤΑ "ΠΥΡΑ" ΝΤΡΑΓΚΙ-ΚΑΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο -νέο- ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,50%, ανακοίνωσε την Πέμπτη(2/5/13) το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως αναμενόταν ευρέως από τις αγορές.

Παράλληλα, διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 0% και μείωσε το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1% από 1,5%.

Η ΕΚΤ έσπευσε να «χαλαρώσει» κι άλλο τη νομισματική της πολιτική  , αλλά οι αναλυτές δεν περιμένουν και πολλά στην πραγματική οικονομία.

Χαρακτηριστικά, συρρίκνωση για 21 διαδοχικούς μήνες κατέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης, καταδεικνύοντας την ύφεση διαρκείας που απλώνεται από το Νότο έως το Βορρά σε όλη την ευρωζώνη. Η κατρακύλα της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα "φρέναρε" κάπως διότι βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στα τάρταρα.

H επιδείνωση της ευρω-οικονομίας οδήγησε την ΕΚΤ να πάρει απόφαση για μείωση του βασικού της επιτοκίου σε ιστορικά χαμηλά (0,5% από 0,75%)... και τα χρηματιστήρια να ονειρεύονται νέες φούσκες από το φθηνό χρήμα, αλλά με λίγα αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία όπως προειδοποιούν αναλυτές στο Bloomberg.

Ο σχετικός δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε στις 46,7 μονάδες τον Απρίλιο από 46,8 μονάδες τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας μία βαθύτερη μείωση της παραγωγής.

Η παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε για πρώτη φορά μέσα στο 2013, ακολουθώντας την πτωτική τάση των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συρρικνώθηκε τον Απρίλιο με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εταιρείας Markit, η οποία έδειξε επίσης μείωση της μεταποιητικής παραγωγής και στις 8 χώρες της Ευρωζώνης που διεξάγεται η έρευνα.

Ο δείκτης PMI, ο οποίος αντανακλά την εξέλιξη του μεταποιητικού τομέα, διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στις 45 μονάδες από 42,1 μονάδες τον Μάρτιο (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση). Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή 21 μηνών.

Η μείωση των θέσεων απασχόλησης έφθασε σε υψηλό επίπεδο - ρεκόρ στην Ευρωζώνη, καθώς η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο στη Γερμανία και την Αυστρία ήταν βραχύβια.

Όλοι οι εθνικοί δείκτες PMI σηματοδοτούν μείωση της παραγωγής τον Απρίλιο. Την υψηλότερη τιμή PMI κατέγραψαν η Ολλανδία (48,2 μονάδες) και η Γερμανία (48,1 μονάδες), ενώ ο δείκτης της Ελλάδας ήταν υψηλότερος από αυτόν της Ισπανίας (44,7 μονάδες) και της Γαλλίας (44,4 μονάδες).

Ο οικονομολόγος της Markit Φιλ Σμιθ έκανε την ακόλουθη δήλωση για την έρευνα του ελληνικού δείκτη PMI:

«Ο κύριος δείκτης PMI ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2011, ως αποτέλεσμα του βραδύτερου ρυθμού μείωσης της παραγωγής και νέων εργασιών, παρέχοντας ενδείξεις ότι η ύφεση στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα επιβραδύνεται στο ξεκίνημα του δευτέρου τριμήνου του 2013. Δεν υπήρξαν επίσης ενδείξεις για άμεσα αρνητικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν με ρυθμό σχεδόν αμετάβλητο από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε το Μάρτιο.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα μεγέθη εξακολουθούν να υποδεικνύουν έντονους ρυθμούς συρρίκνωσης, καθώς ο ελληνικός τομέας προβλέπεται να συνεχίσει να επιβαρύνει την ευρύτερη οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του περαιτέρω περιορισμού των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια. Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού παραμένουν, καθώς οι ελλείψεις στα αποθέματα και οι απαιτήσεις για καταβολή μετρητών οδηγούν σε βραδύτερους ρυθμούς παράδοσης προμηθειών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρεμποδίζουν τη διαδικασία παραγωγής. Η μείωση του κόστους εισροών παρείχε τουλάχιστον κάποια ανακούφιση στους κατασκευαστές, παρότι απαιτείται πιο ουσιαστική μείωση προκειμένου να σταματήσουν να ασκούνται πιέσεις στα περιθώρια κέρδους».

ΑΣΦΑΙΡΑ ΤΑ ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν.

«Συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης και αργής ή ανεπαρκούς εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να πλήξουν την εμπιστοσύνη και να καθυστερήσουν την ανάπτυξη» εξήγησε.

Ο ιταλός τραπεζίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υλοποίησης δημοσιονομικών προσαρμογών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Υπό την πίεση της κρίσης, αρκετές χώρες ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο της αύξησης φόρων σε ένα περιβάλλον ήδη υψηλής φορολόγησης» σημείωσε.

Κάλεσε επίσης τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης να μην «καταστρέψουν την πρόοδο που έχουν πετύχει».

Έσπευσε, πάντως, να ξεκαθαρίσει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από τις κυβερνήσεις των χωρών.

Τέλος, ο Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δανείζει τις τράπεζες όσα κεφάλαια χρειάζονται έως την 8η Ιουλίου 2014 με βάση τη διαδικασία των δημοπρασιών με σταθερό επιτόκιο.

Σημείωσε ακόμα ότι η ΕΚΤ έχει αρχίσει διαβουλεύσεις με «ευρωπαϊκούς θεσμούς για πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν μία λειτουργική αγορά για τιτλοποιημένα ομόλογα που θα έχουν ως ενέχυρο δάνεια σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις».

Πέμπτη 2 Μαίου 2013 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

----------------------------------------------000000000000000000000ergtromokratia

 Κλικ στην εικόνα για τα τηλέφωνα των περιφερειακών γραφείων του ΣΕΠΕ

*********

Πρόσκληση για συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: 

«Η λογική της ιστορίας: θεωρητικές, μεθοδολογικές και πρακτικές πτυχές της σύγχρονης κοινωνικής επιστήμης»

Αθήνα, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 3-4 Ιουλίου 2015

Διοργανωτές:

Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ερευνητικής Σχολής «Η Λογική της Ιστορίας»,

Σεμινάριο «Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα», με υπεύθυνο τον καθ. Δ. Καλτσώνη και

οι εκδόσεις Κ.Ψ.Μ.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ

 

 

10841463_874492109250962_1737608452_n

 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ISKRA

Kαταγγέλουμε την επίθεση χακερς και των σκοτεινών κέντρων που τους κατευθύνουν, εναντίον της Iskra, που είχε σαν αποτέλεσμα να «πέσει» η ιστοσελίδα τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Η οργανωμένη αυτή επίθεση έχει στόχο να φιμώσει πολιτικά την Iskra, πράγμα που επιβεβαιώνεται με τα φτηνά συνθήματα και τις παραπλανητικές εικονογραφήσεις που οι εντεταλμένοι προβοκάτορες τοποθέτησαν πάνω στην ιστοσελίδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η βρώμικη και προβοκατόρικη επίθεση εναντίον της Iskra έγινε μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΟΧΙ σε όλη την Ελλάδα, μόλις μια ημέρα πριν το δημοψηφισμα και σε μια περίοδο που η αναγνωσιμότητα της ιστοσελίδας έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή ύψη.

Η Iskra ενοχλεί βαθύτατα το πολιτκό κατεστημένο και όσους μηχανεύονται να υπονομεύσουν την ομαλή δημοκρατική πορεία της χώρας με την ψήφο και τους αγώνες του λαού. Το νέο παρακράτος και οι δυνάμεις της ανωμαλίας δεν πρόκειται να πετύχουν τους αθλιους αντιδημοκρατικούς στόχους τους.
Καλούμε τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες της Iskra , τον αριστερό προοδευτικό κόσμο και όλους τους δημοκράτες και τις δημοκράτισσες να στηρίξουν τη μαχόμενη ιστοσελίδα και το ΟΧΙ την Κυριακή.

Οι υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκληματος οφείλουν να ενεργήσουν τάχιστα για να αποκαλυφθούν και τιμωρηθούν παραδειγματικά τα σκοτεινα κέντρα που οργάνωσαν την επίθεση στην Ιskra.

Η Συντακτική Ομάδα της Iskra

*****************

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

-------------------------------------------aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatelesigrafo

Κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε ολόκληρη την τελεσιγραφική πρόταση των "θεσμών''.

****************************

Η Χριστίνα Σουλτανίδου, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη για το ΟΧΙ


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)


******************************************************************************************

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ (εφημερίδα "ΠΡΙΝ" - 28/10/12)

"ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ"


*****************************************************************************

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΙΚΑ
"Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

*****************************************************************************************************

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ - ΟΙ ΖΕΥΓΑΔΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ

***********************************************************************************************


Συνέντευξη του Γ. Τόλιου στο ρ/σ “Παραπολιτικά” και το Ν. Ευαγγελάτο για το χρέος, την ευρωζώνη και την εναλλακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (25/9/14)