ISKRA

Κυριακή29 Μάρ 2015
Text size
  • Μεγένθυση μεγέθους font
  • Κανονικό μέγεθος font
  • Σμύκρινση μεγέθους font
Home ΔΙΕΘΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

E-mail Εκτύπωση PDF
Αυτό το Σαββατοκύριακο ιδρύεται στη Γερμανία το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (Alternative fuer Deutschland, AfD) που τάσσεται κατά του ευρώ. Το ενδιαφέρον για το νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα τις Γερμανίας συνεχώς αυξάνεται ωστόσο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δύσκολα θα μπορέσει να κερδίσει έδρες στο κοινοβούλιο στις επερχόμενες εκλογέ.

Εκ των ιδρυτών και επικεφαλής του κόμματος είναι ο 50χρονος Μπερντ Λούκε. Το AfD έχει ήδη προκαλέσει αναταραχές στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας με τον επικεφαλής του συνδέσμου Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για τη μεσαία τάξη Γιόζεφ Σλάρμαν να καταλογίζει ευθύνες στην ηγεσία του κόμματός του για την αποξένωση των ψηφοφόρων του, οι οποίοι φαίνεται να στηρίζουν σήμερα τον νέο σχηματισμό.

 

«Η AfD απευθύνεται σε πολλούς από τους παραδοσιακούς υποστηρικτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), οι οποίοι απομακρύνθηκαν λόγω του πνεύματος εκσυγχρονισμού του κόμματος», υποστηρίζει ο Σλάρμαν σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus» και καταλογίζει ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος, η οποία, όπως λέει, «έπρεπε να είχε αντιδράσει ήδη από καιρό».

Προειδοποιεί μάλιστα για τον κίνδυνο το νέο κόμμα να στερήσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου «καθοριστικές ψήφους». Την άποψη του Σλάρμαν εκφράζουν και άλλα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ και δεν αποκλείουν το AfD να οδηγήσει τελικά στην εξουσία του Σοσιαλδημοκράτες ανατρέποντας τη μέχρι τώρα κατάσταση.

Βασική θέση του AfD είναι η «ομαλή διάλυση της ευρωζώνης» και η επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο. Όπως αναφέρει το Spiegel ο επικεφαλής του AfD χαρακτηρίζει αυτό το δρόμο ως «μια επιλογή». Η επίσημη διακήρυξη του κόμματος δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα ωστόσο οι ιδρυτές του έχουν ταχθεί υπέρ των δημοψηφισμάτων και του «εξορθολογισμού της φορολογικής νομοθεσίας». Ωστόσο το βασικό τους σύνθημα είναι «Όχι στο ευρώ».

«Το ευρώ διχάζει την Ευρώπη» δηλώνει ο Λούκε που είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Αμβούργου. «Αν θέλουμε ειρηνική ενότητα στην Ευρώπη τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει ενιαίο νόμισμα», αναφέρει.

Το νέο κόμμα ουσιαστικά έρχεται να αντιπαρατεθεί σε αυτό που επανειλημμένα έχει υποστηρίξει η καγκελάριος της Γερμανίας ότι δηλαδή «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Σύμφωνα με το Spiegel, οι υποστηρικτές του νέου κόμματος είναι κυρίως όσοι διαφωνούν με τα «πακέτα διάσωσης» και εκτιμούν πως υπάρχει μια διαφορετική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο στελέχη του νέου κόμματος, αναφέρει πως ήδη έχει προσελκύσει 7.000 μέλη και σταδιακά σχηματίζει τοπικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Στο πρώτο συνέδριο του κόμματος την Κυριακή θα παρευρεθούν πάνω από 1.300 άτομα γεμίζοντας τον χώρο που έχει επιλεγεί για την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης.

Σύμφωνα με το Spiegel το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έχει ήδη πρόβλημα με τον έλεγχο των μελών του. Στη Γερμανία τα κόμματα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά κάθε μέλος ώστε να επιβεβαιώσουν πως δεν έχει ή είχε στο παρελθόν σχέση με ακροδεξιές οργανώσεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του νέου κόμματος και ήδη έχουν σταλεί προς όλους τους συμμετέχοντες στο συνέδριο πως η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει και δεν επιθυμεί να προσελκύσει λαϊκιστές δεξιούς ή ακροδεξιούς που απλά ασκούν κριτική στο ευρώ.

Ωστόσο στη σελίδα του κόμματος στο Facebook έχουν αναρτηθεί σχόλια με φράσεις που παραπέμπουν σε ακροδεξιούς – νεοναζί, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Εξάλλου το ίδιο το NPD, το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας, έχει εκφραστεί θετικά για την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» υποστηρίζοντας πως «η ίδρυσή του και η παρουσία του θα είναι σημαντική και θα εξυπηρετήσει τους νεοναζί καθώς θα βοηθήσει να «σπάσει ο πάγος» και να «ανοίξουν οι πόρτες» για την κριτική του NPD ενάντια στο ευρώ και την ΕΕ».

«Το χειροκρότημα προέρχεται από τη λάθος πλευρά» δήλωσε ο Λούκε για τη θέση που εξέφρασε το NPD και τονίζει πως σε καμία περίπτωση «δεν υπάρχουν κοινές θέσεις» με το νεοναζιστικό κόμμα.

Ο Μπερντ Λούκε ήταν μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ μέχρι το 2011 όταν και αποχώρησε ύστερα από 33 χρόνια. Είναι ένας από τους πολλούς δυσαρεστημένους των Χριστιανοδημοκρατών που αντιτίθενται στη θέση της ηγεσίας του κόμματος σχετικά με την αναγκαιότητα της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα περισσότερα στελέχη του νέου κόμματος είναι πρώην απογοητευμένοι Χριστιανοδημοκράτες ή πρώην στελέχη των Φιλελευθέρων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Δεξιού Συνασπισμού της Γερμανίας.

Το Spiegel σχολιάζει πως παρατηρώντας τη λίστα με τα μέλη του νέου κόμματος μοιάζει περισσότερο με Πανεπιστήμιο καθώς οι περισσότεροι είναι καθηγητές και γιατροί. Τα στελέχη του νέου κόμματος φαίνονται ικανά να πάρουν ψηφοφόρους από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Επισήμως οι ηγεσίες των δυο κομμάτων υποστηρίζουν πως δεν ανησυχούν και επικαλούνται τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ασήμαντα ποσοστά για την «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Ωστόσο, σημειώνει το Spiegel, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ίδρυση του νέου κόμματος και ήδη υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις από τα παραδοσιακά κόμματα της Γερμανίας σχετικά με την επικίνδυνη «συνθηματολογία του AfD». «Με ευχαριστεί όταν ανησυχούν για την παρουσία μας», τονίζει ο Λούκε.

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

 

Σχόλια  

 
0 #1 George 14-04-2013 06:56
Το ευρώ θα φέρει πόλεμο ή απέραντη φτώχεια για πολλές χώρες. Πρέπει να διαλυθεί και οι χώρες να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ο «Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Έρευνας» (ΜΑΧΩΜΕ), σας προσκαλεί στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:  

«ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»  

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, στις 7.00 μμ,

στα γραφεία του ΜΑΧΩΜΕ

(οδός Αγ. Κωνσταντίνου & Γερανίου 47, 1ος όροφος, Ομόνοια)  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

  • «Γερμανικές επανορθώσεις και το Ολοκαύτωμα του Διστόμου», Γιάννης Σταθάς, βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ

  • «Τεκμηρίωση των αξιώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας έναντι της Γερμανίας», Σαράντος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας (ΕΣΔΟΓΕ)

  • «Εκτιμήσεις για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο», Γιώργος Παπαλεξίου, οικονομολόγος, μέλος της Πρωτοβουλίας «Διαγραφή του Χρέους Τώρα!»

  • «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, γερμανικές αποζημιώσεις και το γερμανοελληνικό ταμείο για το "μέλλον", Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

  •   Συντονίστρια εκδήλωσης: Βασιλική Λάζου, ιστορικός, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
10841463_874492109250962_1737608452_n

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΕ ΗΧΟ ΠΛΑΓΙΟ

basileiou-grammofwno

ΓΡΑΦΕΙ Ο "ΑΤΑΞΙΚΟΣ"

*************************************************************

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ''ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ''

 

Σημεία από την ομιλία του Παν. Λαφαζάνη σε αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους φορέων στο ''Κοβεντάρειο'' στην (Κοζάνη 24/3)             

***************************************************

«ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ»

Απάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενεργείας Π. Λαφαζάνη στην επίκαιρη ερώτηση του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ (26/3)

***************************************************

Β. ΠΡΙΜΙΚΗΡΗΣ: ''TO XΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''

ΗΜΕΡΙΔΑ "ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ"

(Κλικ στην εικόνα για να δείτε όλες τις τοποθετήσεις)


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)


******************************************************************************************

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ (εφημερίδα "ΠΡΙΝ" - 28/10/12)

"ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ"


*****************************************************************************

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΙΚΑ
"Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

*****************************************************************************************************

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ - ΟΙ ΖΕΥΓΑΔΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ

***********************************************************************************************


Συνέντευξη του Γ. Τόλιου στο ρ/σ “Παραπολιτικά” και το Ν. Ευαγγελάτο για το χρέος, την ευρωζώνη και την εναλλακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (25/9/14)