ISKRA

Τρίτη25 Οκτ 2016
Text size
  • Μεγένθυση μεγέθους font
  • Κανονικό μέγεθος font
  • Σμύκρινση μεγέθους font
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΛΗΣΤΡΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΛΗΣΤΡΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

E-mail Εκτύπωση PDF
(Τετ.9/4/14, Παρ. 11/4/14 - 00:05)

ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΩΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ-ΓΚΕΪΤ

ΓΡΑΦΕΙ Ο "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ"

H κυβέρνηση σχεδίαζε, έτσι κι αλλιώς, ενόψει των εκλογών του Μαΐου, για λόγους επικοινωνιακής προπαγάνδας, την έξοδο της χώρας για δανεισμό στις αγορές. Με δύο λόγια δανεισμό για πρώτη φορά, μετά από τέσσερα περίπου χρόνια, όχι από την τρόικα, αλλά από τις διεθνείς τράπεζες και τα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια, που κατ’ευφημισμόν ονομάζονται στην τρέχουσα οικονομική φιλολογία αγορές!

ΑΡΟΝ - ΑΡΟΝ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιδίωκε, με τη μεσολάβηση «φιλικών» τραπεζών και φυσικά με το αζημίωτο γι’ αυτές, να προβεί σε ένα «μικρό» συμβολικό δανεισμό γύρω στα 2 δις.από τις αγορές και να χρησιμοποιήσει αυτό το δανεισμό από το διεθνές τραπεζικό και κερδοσκοπικό κεφάλαιο ως βαρύ επικοινωνιακό «πυροβολικό» και ως δήθεν απόδειξη ότι η χώρα έχει τεθεί σε μια πορεία εξόδου από την κρίση και εύρωστης οικονομικής πορείας.

Μάλιστα ο δανεισμός αυτός ελέχθη ότι θα πραγματοποιηθεί, όπως και έγινε, όχι στο ελληνικό δίκαιο στο οποίο εκδίδοντο μέχρι την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο τα ελληνικά ομόλογα αλλά στο επαχθές για τους δανειζόμενους Αγγλικό δίκαιο. Είναι πρωτοφανές, ιδιαίτερα για χώρα της ευρωζώνης, να μην δανείζεται στο δικό της δίκαιο αλλά σε ξένο και δη στο Αγγλικό. Η διαφορά δεν είναι καθόλου επουσιώδης. Τα ομόλογα στο ελληνικό δίκαιο μπορούν ανά πάσα στιγμή να "κουρευτούν" με απόφαση της Βουλής, ενώ όταν υπόκεινται στο Αγγλικό δίκαιο οι δανειστές υπερπροστατεύονται από τις "αταξίες" των δανειζομένων.

Σήμερα, μετά το βαρύτατο πλήγμα που υπέστη η κυβέρνηση με την υπόθεση Π. Μπαλτάκου, το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου στις αγορές, έτσι κι αλλιώς βεβιασμένο, πάει να πάρει το χαρακτήρα άρον-αρον εξόδου «αστραπής».

Η κυβέρνηση, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου το Σαββατοκύριακο, φέρεται διατεθειμένη και προετοιμάζεται ταχύτατα για μια «ηρωική» δανειακή έξοδο στις αγορές μέσα στη βδομάδα που έρχεται, αν είναι δυνατόν και τη Δευτέρα!

Η δανειακή έξοδος στις αγορές θεωρείται από τον Α. Σαμαρά ως ιδανικός, τάχα, αντιπερισπασμός στην υπόθεση Μπαλτάκου, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα και οδήγησε ακόμα και τον οίκο Moody’s να αναβάλλει την οικονομική έκθεση του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καταστάσεις που δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για την έξοδο στις αγορές, μιας και τινάζουν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού.

Και όμως, Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας, για μια σαθρή και στην ουσία ανύπαρκτη οικονομική "επιτυχία" και για ένα ευτελή και αναποτελεσματικό αντιπερισπασμό, είναι έτοιμοι να επιβαρύνουν μέσα στην κρίση το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή τους βαριά φορολογούμενους πολίτες, με ληστρικά επιτόκια δανεισμού, τα οποία θα γίνουν ακόμα πιο υψηλά εξαιτίας της κυβερνητικής βεβιασμένης απόπειρας να αξιοποιήσει το δανεισμό, εν μέσω δυσμενών πολιτικών συνθηκών, για να «καλύψει» επικοινωνιακά την υπόθεση Μπαλτάκου.

Τι να πει κανείς, όμως, όταν η κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να επιδιώκει, ήδη το πράττει μέσω του Ε. Βενιζέλου, να αξιοποιήσει την επίσκεψη της απεχθούς στον ελληνικό λαό καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ ως επιβεβαίωση, τάχα, των επιτυχιών της και της αμετάθετης, πλέον, παραμονής της χώρας στο ευρώ.

ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ - ΑΔΙΕΞΟΔΑ

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η άρον - άρον δανειοδοτική έξοδος στις αγορές συναντά, παρά τις διακαείς κυβερνητικές επιθυμίες, μεγάλα εμπόδια, που μπορεί να αποδειχτούν ανυπέρβλητα. Οι πρώτες απόπειρες και επαφές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου για έξοδο στις αγορές μέσα στην βδομάδα συνάντησαν αρνητικές αντιδράσεις, αφού τραπεζικοί κύκλοι που βολιδοσκόπησαν την αγορά, έκαναν λόγο για εξωφρενικά επιτόκια ή και κλειστές πόρτες.

Μέσα σ΄ αυτές τις συνθήκες το Υπ. Οικονομικών έσπευσε τη Δευτέρα (7/4) να εκδώσει ανακοίνωση και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μιλώντας για έξοδο στις αγορές το α'  εξάμηνο (!), θεωρώντας πως ότι άλλο λέγεται είναι "προφητεία", παρά το γεγονός ότι αυτές οι "προφητείες" διακινούνται από πηγές του ίδιου του Υπ. Οικονομικών.

Ολα δείχνουν, πάντως, ότι μια κυβέρνηση με πολλαπλά αδιέξοδα, ψάχνει να πιαστεί από οτιδήποτε, προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή, ενώ όλα τα ενδεχόμενα τόσο με την έξοδο στις αγορές όσο και με τις πολιτικές εξελίξεις είναι πολύ ρευστά.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΟΡΓΙΟ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (10/4)

Τελικά, η δανειοδοτική έξοδος στις αγορές πραγματοποιήθηκε, μέσα σε έναν ορυμαγδό επικοινωνιακής πυροτεχνουργίας την Πέμπτη (10/4), όπου το δημόσιο άντλησε με τη διάθεση ομολόγων στο Αγγλικό Δίκαιο, ποσό ύψους 3 δις. ευρώ με ονομαστικό επιτόκιο ληστρικού ύψους 4,95% και πραγματικό επιτόκιο 6,44% ( βλ. ανάλυση εδώ).

Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα καταβάλλει ετησίως για τόκους περίπου 150 εκατ. ευρώ επί πέντε χρόνια, πέραν του ποσού που κατέβαλε στους αναδόχους της έκδοσης.

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η χώρα, σύμφωνα και με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, έχει καλύψει με τις τροϊκανές χρηματοδοτήσεις τις δανειακές ανάγκες της το επόμενο δωδεκάμηνο. Άλλωστε, χωρίς αυτή την κάλυψη είναι απαγορευτική η δανειοδότηση του ΔΝΤ, το οποίο συμμετέχει στην τρέχουσα τροϊκανή δόση.

Επομένως, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, δεν μπορεί να εξηγηθεί, παρά μόνο με εκλογικές σκοπιμότητες η σπουδή της κυβέρνησης να χρεώσει με δυσβάσταχτους τόκους, τουλάχιστον ενός χρόνου, τον ελληνικό λαό, όταν, μάλιστα, η ίδια διατείνεται πως αναμένει με την πάροδο του χρόνου τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και επομένως της μείωση των επιτοκίων.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Πέραν αυτών, τι αντιπροσωπεύει ο δανεισμός από τις αγορές για τον οποίο τόσο κόπτεται η κυβέρνηση και τον θεωρεί δείγμα εξόδου από το τούνελ;

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η απρόσκοπτη και με χαμηλό επιτόκιο δανειοδότηση μιας χώρας από τις αγορές, με δυο λόγια από τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες και τα διεθνή επενδυτικά ταμεία, έχει ως προϋπόθεση η χώρα αυτή να έχει χαμηλό σχετικά χρέος,να εφαρμόζει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και κυρίως να ακολουθεί πιστά τις συνταγές της λιτότητας και των πιο "ορθόδοξων" νεοφιλελεύθερων δογμάτων.

Η προσφυγή για δανεισμό στις αγορές αντιπροσωπεύει στην πράξη και προϋποθέτει την άτυπη επιβολή ενός νεοφιλελεύθερου δημοσιονομικού μνημονίου με αιχμή τις πολιτικές λιτότητας,χωρίς τις οποίες η συνέχιση της δανειοδότησης με σχετικά χαμηλά επιτόκια κλονίζεται και σε δεύτερο στάδιο σταματάει. Όταν λένε ότι μια χώρα έχει την εμπιστοσύνη των αγορών, σημαίνει ότι εφαρμόζει πιστά το άτυπο νεοφιλελεύθερο μονεταριστικό μνημόνιο των τελευταίων.

Με δυο λόγια, αν η Ελλάδα γίνει δυνατό να βγει στις αγορές, όπως μανιωδώς προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση,δεν σημαίνει ότι μπαίνει κατ'ανάγκη σε ένα δρόμο οικονομικής απογείωσης αλλά ότι μπορεί σταδιακά να εισαχθεί σε μια πιο χαλαρή αλλά όχι λιγότερο ουσιαστική, επιτήρηση για τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία, άλλωστε, θα συνοδεύεται και από την επιτήρηση του "υπερμνημονίου" που έχει θεσμοθετήσει η ΕΕ.

Και λέμε σταδιακά διότι σε περίπτωση δανειοδότησης από τις αγορές, η άτυπη μνημονιακή επιτήρησή τους θα συνοδεύεται για τη χώρα μας σε πρώτη φάση από τη συνέχιση της γνωστής σκληρής μνημονιακής κηδεμονίας της τρόικα,η οποία δεν πρόκειται,βάση του υπάρχοντος μνημονιακού προγράματος, να τελειώσει πριν το 2016,ενώ μπορεί και να συνεχιστεί περαιτέρω, αν η χώρα δεν "πιάσει" τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και η οικονομία δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

ΑΣΥΜΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΛΗΣΤΡΙΚΟΣ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Πέραν αυτών, η αντικατάσταση της τροϊκανής μνημονιακής χρηματοδότησης με τη σταδιακή άτυπα μνημονιακή χρηματοδότηση των αγορών δεν αντιπροσωπεύει κατ'ανάγκη μια ουσιαστική βελτίωση της οικονομικής πορείας της χώρας, και σίγουρα καθόλου δεν σημαίνει της οικονομικοκοινωνικής θέσης της μισθωτής εργασίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων, πολύ περισσότερο αν η χρηματοδότηση από τις αγορές πραγματοποιείται με υψηλά έως ληστρικά επιτόκια.

Και δυστυχώς αυτό το τελευταίο θα συμβεί με την Ελλάδα που αρχίζει να κερδίζει,υποτίθεται, την εμπιστοσύνη των αγορών. Το επιτόκιο του ενδεχόμενου επικείμενου μικρού (έως 2 δις) δανεισμού της χώρας από την αγορά, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, θα κινείται γύρω στο 5-6%. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για να ισχυριστούμε ότι ο δανεισμός με τέτοιο επιτόκιο, μπορεί να εξυπηρετεί τα επικοινωνιακά κυβερνητικά τεχνάσματα αλλά είναι ένας δανεισμός εντελώς ασύμφορος έως ληστρικός, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία,που πνίγονται κυριολεκτικά από τη μακροχρόνια ύφεση και την πρωτοφανή ανεργία.

Αν σκεφτούμε,μάλιστα, ότι την ίδια ώρα η Γερμανία δανείζεται με επιτόκια γύρω στο 1%, αντιλαμβανόμεθα ότι η ευρωζώνη συνιστά τον πιο κυνικό και απροκάλυπτο μηχανισμό συνεχούς δεύρυνσης των αποκλίσεων και των ανισοτήτων.

Εντός αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα δεν πρόκειται σχεδόν ποτέ όσο και αν "στύβει" τον ελληνικό λαό να δει μια καλύτερη και πιο ασφαλή πορεία.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΛΗΣΤΡΙΚΟΣ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώνονται πλήρως και από τον κυριολεκτικά ληστρικό δανεισμό με τον οποίο δοκιμάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και μάλιστα οι πιο εύρωστες,μεγάλες και κερδοφόρες απ'αυτές,διότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν συζητάμε καν για δυνατότητες χρηματοδότησης.

Τα επιτόκια δανεισμού, ακόμα και για όσες μεγάλες και "υγιείς" επιχειρήσεις μπορούν να δανειστούν,είναι εξουθενωτικά και προσεγγίζουν συχνά το 10%.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

O ΟΤΕ δανείστηκε 700 εκατ ευρώ με επιτόκιο 7,9%, τα Ελληνικά Πετρέλαια 500 εκατ ευρώ με 8% , ο Τιτανας «πήρε» από τις αγορές 200 εκατ ευρω με επιτόκιο 8,75% , η Emma Delta (που εξαγόρασε τον ΟΠΑΠ) 250 έκ ευρω με επιτόκιο 8,5% η Fofrograss «σήκωσε» 250 εκ με κόστος 8,25%, η Ιντραλότ 325 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75% , η S&B 275 εκ με κόστος 9,25%, ενώ η ΔΕΗ σκοπεύει να δανειστεί 2,2 δις με 6,5%!

Είναι εντυπωσιακό ότι η Coca Cola στη χώρα μας δανείστηκε 800 εκ. με 2,38% πράγμα που δείχνει τη διαφορά αντιμετώπισης εκείνων των επιχειρήσεων που είναι θυγατρικές πολυεθνικών κολοσσών με ισχυρή βάση.

Να σημειώσουμε ότι αντίστοιχες μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις,για παράδειγμα της Γερμανίας,διαθέτουν απεριόριστη ρευστότητα με επιτόκια κάτω του 1% που δεν ξεπερνούν τα επιτόκια του Γερμανικού bond.

Για ποιόν ισότιμο ανταγωνισμό,λοιπόν, γίνεται λόγος εντός της ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ; Αστεία πράγματα!

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εύλογα,μάλλον, προκύπτει το ερώτημα: και τι προτείνει η Αριστερά; Την απόρριψη κάθε ίχνους χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές;

Η Αριστερά αμφισβητεί σφόδρα όλο το σύστημα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης στο οποίο κυριαρχούν οι αγορές και στην ουσία οι μεγάλοι διεθνείς χρηματιστικοί παίκτες,γιατί διευρύνει ακατάπαυστα τις ανισότητες και την εκμετάλλευση.

Ωστόσο, για μια ικανή περίοδο μετάβασης η προσφυγή και μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στη δανειοδότηση των αγορών δεν μπορεί μάλλον να αποφευχθεί. Η προσφυγή, όμως, αυτή μπορεί να είναι απολύτως περιορισμένη και να αντικαθίσταται σταδιακά,έως τη διαμόρφωση νέων διεθνών συσχετισμών,από άλλες μη εξαρτησιογόνες πηγές δανεισμού. Για παράδειγμα η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να καταφεύγει όλο και περισσότερο σε δανεισμό από τις εγχώριες εθνικοποιημένες τράπεζες,στην έκδοση ομολόγων εσωτερικής αγοράς, στον κρατικό δανεισμό από σχετικά φιλικές χώρες,ενώ, αν χρειαστεί, θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσφύγει και στο εθνικό νόμισμα,προκειμένου να αξιοποιεί τη δανειοδότηση από την Εθνική Κεντρική Τράπεζα ακόμα και με μηδενικά επιτόκια.

ΤΟΥ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ"

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

 

Σχόλια  

 
0 #4 Tarrega 12-04-2014 14:58
Εδώ συμβαινει κάτι το παράδοξο. Έχουμε μία οικονομία που έχει διαλυθεί. 60.0000 επιχειρήσεις βάλαν λουκέτο, η ανεργία έχει έφτασε το 27% και στους νέους το 50%. Το δημοσιονομικό χρέος από 120% στην αρχή της κρίσης έφτασε το 170% του ΑΕΠ. Σε ένα οποιοδήποτε βιβλίο των πρωτοετών φοιτητών οικονομίας (έστω της καπιταλιστικής) θα διάβαζες ότι αυτή η χώρα πάει για "φούντο". Τα επιτόκια δανεισμού του δημοσιου θα έπρεπε να είναι στο 200%. Κιόμως δανειζόμαστε (το δημόσιο) με ένα λογικό επιτόκιο. Γιατί?
Η απάντηση δεν είναι δύσκολο να βρεθεί. Οι αγορές (διάβαζε νταβαντζήδες, τοκογλύφοι) δεν τους απασχολεί εάν η οικονομία έστω και με καπιταλιστικούς όρους πάει μπροστά. Τους ενδιαφέρει εάν μπορούν να λεηλατήσουν τη χώρα. Η πρόθυμη εθελόδουλη κυβέρνηση είναι μια εγγύηση. Οι δανειστές έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση δε θα διστάσει να πουλήσει και την Ακρόπολη.
Αν ψηφιστί ο ΣΥΡΙΖΑ ως η κυβέρνηση τα επιτόκια θα ανέβουν στα ύψη. Θα είναι μια βολιδισκόπηση των τοκογλύφων μέχρι που μπορεί να το τραβήξει. Όμως από μας εξαρτώνται τα πάντα. Να χρησιμοποιήσω μία έκφραση του Μαο. Είναι γίγαντες με πίλινα πόδια.
Παράθεση
 
 
-1 #3 Βοστινιώτης Π. 11-04-2014 16:24
Πριν 2.5 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2011 γράφαμε για τους (τριτο)εγγυητές :

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει μερικοί, είναι ότι για την Διεθνή των Τοκογλύφων, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, γενικά τα εκατομμύρια των λαών της Ευρωζώνης (θα μπορούσαμε άνετα να προσθέσουμε κι άλλους λαούς), οτι είναι οι (τρίτο)εγγυητές όλων των δανείων που έχουν συνάψει αυτοί οι τοκογλύφοι με το Α ή Β κράτος-μέλος της ΕΕ (για να περιοριστούμε μόνο σ αυτά τα κράτη).
Προχωρώντας ακόμη πιο πέρα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτά τα εκατομμύρια είναι και ο κύριος στόχος τους. Έτσι βρισκόμαστε στο πιο περίεργο φαινόμενο, όχι μόνο να μην έχουν καν ερωτηθεί οι λαοί που πήραν τα δάνεια (π.χ ο Ελληνικός), αλλά ούτε και οι (τρίτο)εγγυητές , τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων (Αμερικανών κλπ). Σιγά μη δεν είχαν υπολογίσει οι κύριοι αυτοί εκ των προτέρων ότι π.χ οι Έλληνες είναι αδύνατον να επιστρέψουν τα δάνεια (αυτό και μια νοικοκυρά θα μπορούσε να το είχε προβλέψει), αλλά ήταν σίγουροι ότι θα τα πληρώσουν οι (τρίτο)εγγυητές . Σε αυτήν ακριβώς τη φάση βρισκόμαστε τώρα. Τώρα ξεκινάει η τελική τους επίθεση, ενάντια σ'αυτά τα εκατομμύρια!(Ση μ. τωρινή: Δεν δανείζουν την Ελλάδα , ληστεύουν τους ιδιους τους λαούς τους)
Ένα από τα όπλα τους (υπάρχουν πάρα πολλά) είναι, όσον αφορά εμάς, και ο ανθελληνισμός. Αν είναι δυνατόν οι λαοί της Ευρώπης, της Υφηλίου, να πιστέψουν ότι ο Ελληνικός λαός ήταν ο κερδισμένος, όταν εν αγνοία του, έπαιρνε τα δάνεια! Οι τελευταίες κινητοποιήσεις σε 83 πρωτεύουσες του κόσμου, δείχνουν ότι κάτι αρχίζουν να υποψιάζονται τα εκατομμύρια των αγανακτισμένων όπου γης, και δεν αποκλείεται (για έρθουμε στα δικά μας), ο ανθελληνισμός να μετατραπεί σε φιλελληνισμό, ή για να το πάμε πιο μακριά, να συντελέσει στην δημιουργία μιας (χ,ψ και γιατί όχι μιας Πέμπτης) Διεθνούς (των αγανακτισμένων; ), που μπροστά της η Διεθνής των Τοκογλύφων θα βαρέσει άτακτη οπισθοχώρηση!. .
Παράθεση
 
 
0 #2 Πανος Λάρισα 11-04-2014 10:23
Επιτυχία θα ήταν να μην χρειαζόμαστε συνέχεια δάνεια και όχι να παίρναμε τρελά δισεκατομύρια αυξάνοντας το χρέος.Δεν είναι επιτυχία το οτι βρήκαμε περισσοτερους απο έναν τοκογλύφους ενώ πριν είχαμε μόνο έναν.
Για ποιά αναπτυξη μιλάνε? Βγήκε κανείς απο αυτούς στην πραγματική αγορά να δει τι κατασταση επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις? Βγήκε κανείς να δει τι γίνετε την αγορά εργασίας? Με τέτοια ανεργία , με τέτοιους μισθούς και με μια στοιβα λογαριασμών απο χαράτσια και φόρους απο που θα έρθει η αναπτυξη?
Αφού έχουν πλεόνασμα γιατί δεν αποσύρουν το χαράστι που γονάτισε και ξεζούμισε τους περισσότερους έλληνες??
Για να υπάρξει αναπτυξη και παραγωγικότητα πρέπει κάποιος να αγοράσει και αυτά που θα παράγονται. Οι εξαγωγές πεφτουν, η εσωτερική καταναλωση συνεχώς συρικνώνεται.
Μονο μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτω ν που μας ζαλίζουν καθε μερα με τις διαφημίσεις τους στα κανάλια θα μείνουν όρθια και ολα τα άλλα θα βάλουν λουκέτο.
Μας λένε να μην διαμαρτυρόμαστε και μας έριξαν τη φόλα του --όλοι μαζί μπορούμε--!!
Εαν είμαστε λιγο λογικοί έπρεπε να εφαρμόσουμε το --όλοι μαζι μπορούμε-- για να του στείλουμε απο εκεί που ήρθαν.
Εγώ λέω οτι αν δεν ηταν οι πενιχρές συντάξεις των γερόντων και η όποια οικογενιακη βοήθεια για να καλυπτει λογαριασμούς και έξοδα και διαμονη σίγουρα μια μεγαλη μερίδα θα έπαιρνε τα βουνά --όπως μας προτρέπουν και απο την τηλεόραση.
Η Ελλάδα μπορέι να βγήκε στην αγορά αλλά δυστυχώς όχι οι έλληνες.
Παράθεση
 
 
+2 #1 ΓΜΜ 11-04-2014 09:31
Μην πανηγυρίζουν. Ο Φαήλος είπε στον Κασιδιάρη να πει στον Μπαλτάκο να πει στον Σαμαρά να πει στον Στουρνάρα να πει στον Σόιμπλε να πει στη Μέρκελ να πει στον Σόρος να αγοράσει ελληνικά ομόλογα με 4,95% για να ξεχάσουμε τον Μπαλτάκο. Είναι απλό.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Ημερολόγιο

************************

---000_diethnessinedriorproject

************************

---000_ekdilosineasmirnioktovri16

************************

------00000patelis

***********************

---000_LORDON

*******************

---000_Stathis_Antifasistika

*******************

---000_pirogapagkpolem

*******************

---000_giannistoliosvivlioneo

**********************


(Για να διαβάσετε περισσότερα κλικ στην εικόνα)

********************

---000logo_gia_ISKRA

Στρατής Γατελούζος

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε,. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

ΣΤΟ BLUE SKY ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ - 20/1/2016

*****************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ART CHANNEL & ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΡΤΗΡΙΑ» ΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΣ ΣΑΒΒΟΡΓΙΝΑΚΗ – 6/9/2016

*******************************************

Ο ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ", ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΑΝΑΛΙ "VMEDIA"

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ MeNeL@o (25/5/2016)

*******************************************

Ο ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΥ

"KONTRA 24(KONTRA CHANNEL) 22/06/2016

ΓΙΑ BREXITΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΛΑ.Ε

********************************************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ VORTAL.TV ΚΑΙ ΣΤΟΝ Κ. ΚΟΥΡΟ ΣΤΙΣ 28/6/2016

*****************

Ο ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗ «ΓΙΑΦΚΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟ (ALPHA 9,89 FM, 04/07/16)

*****************


---000logo_gia_ISKRA

******************

---000_Travlos-Tzanetatos_vivlio

************

---000_eg_Althusser____cover

************

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

 ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

---------------------------------------------------------000000000000000000000000alogo

************************************************************

10841463_874492109250962_1737608452_n

E-mail ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

iskranews@gmail.com

************************

ΟΛΟΙ/ΕΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26/10  

ΣΤΙΣ 3ΜΜ  

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ  

ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ  

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ  

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ  

ΚΑΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ  

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ  

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

*******************************************

ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΟΠΙΠΕΡΑΤΑ" ΤΗΣ Iskra

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


*******************************************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟ

(KONTRA CHANNEL 11/10/2016)

         

*******************************************

ΧΟΥΝΤΗΣ ΣΕ MOSCOVICI

“ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ”  

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ν.ΧΟΥΝΤΗ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΛΑ.Ε.

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

   

*******************************************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΗΣ ΛΑ.Ε.  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ 

         

******************************************

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΑ.Ε.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ 'Η ΑΠΕΜΠΟΛΙΣΗ

ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ NOVUS – ΤΕΤΑΡΤΗ 5/10

(1ο ΜΕΡΟΣ)

(2ο ΜΕΡΟΣ)

(3ο ΜΕΡΟΣ)

******************************************

Παλαιότερα videos

********************

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΧΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 

Cretetv - 8/6/16

********************

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ:''ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΚΛΑΒΙΑ!''

**********************

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΑΘΗΝΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ 14, ΣΤΟΑ ΦΕΞΗ, 8ος ΟΡΟΦΟΣ 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 210-3800067, FAX: 210-3800015

 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ:
e-mail organotiko.laikienotita@gmail.com 

ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ :
e-mail grafeiotypou@laiki-enotita.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΓΝΑΤΙΑΣ 75, 4ος ΟΡΟΦΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - FAX: 2310-271321

********************************************************

 ΦΑΚΕΛΟΣ: ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)

------------------------------------------------------00000000000000000aaaaaaaaaeikona


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)


******************************************************************************************

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ (εφημερίδα "ΠΡΙΝ" - 28/10/12)

"ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ"


*****************************************************************************

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΥΣ:
9 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟ
(22/9/2014)

(Κλικ στην εικόνα)

*****************************************************************************

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΙΚΑ
"Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

*****************************************************************************************************

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ - ΟΙ ΖΕΥΓΑΔΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ

***********************************************************************************************


Συνέντευξη του Γ. Τόλιου στο ρ/σ “Παραπολιτικά” και το Ν. Ευαγγελάτο για το χρέος, την ευρωζώνη και την εναλλακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (25/9/14)