ISKRA

Κυριακή29 Μάρ 2015
Text size
  • Μεγένθυση μεγέθους font
  • Κανονικό μέγεθος font
  • Σμύκρινση μεγέθους font
Home ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΑ ΓΟΥΝΑΡΑΔΙΚΑ»

«ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΑ ΓΟΥΝΑΡΑΔΙΚΑ»

E-mail Εκτύπωση PDF

(Πεμ.26/12/13-16:05)

ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΠΠΟΥ

Καλή αντάμωση στα γουναράδικα”. Mια φράση του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ όπου από το 1945 μέχρι και σήμερα (και μάλλον για αρκετά χρόνια ακόμη), θα συνεχίσει να προκαλεί ενστάσεις και αντιφάσεις.

Αποτέλεσμα δήθεν διχασμού για την μια πλευρά, γνώση και μάλλον καλύτερα επίγνωση του αποτελέσματος ενός αγώνα που κατέληξε στο τραγικό αποτέλεσμα της Συμφωνίας της Βάρκιζας. Πόσο αυτή η φράση ταιριάζει σήμερα για την πλευρά της Αριστεράς στην πραγματικότητα, ας το αφήσουμε να φανεί από τις συνθήκες……

Ο Άρης Βελουχιώτης ένας άνθρωπος-κομμουνιστής που μπορούσε να καταλάβει πέρα απ΄την εποχή του, είχε δει το τέλος της πορείας τόσο των συναγωνιστών του, όσο και της συνέχειας της παρέμβασης των Άγγλο-Αμερικάνων στα ελληνικά πράγματα θεωρώντας προδοτικό το σταμάτημα του αγώνα και την παράδοση των όπλων.

Σημαντικότερη ίσως απόδειξη των προλεγομένων το ντοκιμαντέρ-ταινία «Το Δίλημμα» του Φώτου Λαμπρινού το οποίο υπάρχει διαθέσιμο και στο YouTube όπου ο Καπετάν Περικλής (Γιώργος Χουλιάρας) ένας από τους βασικότερους συναγωνιστές του Αρη Βελουχιώτη εξηγεί την θέση του αρχηγού του μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας.

Η συνάντηση του Αρη με τους άλλους καπεταναίους στην Μπρούφλιανη της Φθιώτιδας και η ενημέρωση του για το σημείωμα από το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, έδωσε την δυνατότητα για κουβέντα για τα τεκταινόμενα και την πορεία του αγώνα μετά την συμφωνία της Βάρκιζας μεταξύ των Μαυροσκούφηδων.

«Μπρος σπαθί και πίσω ρέμα», είπε ο Καπετάν Πελοπίδας στον Καπετάν Περικλή. «Εμείς που θα ακολουθήσουμε τον ΄Αρη κακό χερόβολο και εσείς κακό δεμάτι. Εσύ Περικλή καλύτερα να φύγεις. Καλή αντάμωση στα γουναράδικα», ολοκλήρωσε ο Καπετάν Πελοπίδας.

Ένας μαυροσκούφης που βρίσκονταν πολύ κοντά στον Άρη αλλά και στους υπόλοιπους καπεταναίους και σε πολλές περιπτώσεις αντέγραφε τον γενικότερο και ειδικότερο τρόπο σκέψης τους.

Αντιγράφουμε την παρατήρηση του ιστορικού συγγραφέα και μελετητή του Άρη Βελουχιώτη αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα: «Έβλεπε με σκεπτικισμό από ένα σημείο και μετά την τροπή της Αντίστασης. Εννοούσε πως οι αντάρτες του ΕΛΑΣ θα απελευθερώσουν την Ελλάδα και για ανταμοιβή θα τους γδάρουν το τομάρι, όπως συνέβαινε με τους λύκους και τις αλεπούδες στα βυρσοδεψεία της εποχής. Δεν ήταν λόγια επιθετικά, ούτε δείγμα αυταπάρνησης, ήταν μια απαισιόδοξη στάση. Ο Βελουχιώτης άλλωστε ήταν άνθρωπος πεισιθανάτιος», καταλήγει.

Μια ιστορική φράση που δείχνει που μπορεί να οδηγήσουν οι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις σε κάθε εποχή. Όταν υπάρχει ένα γενικότερο αδιέξοδο στο κίνημα, κάτι το οποίο υποδήλωνε και η φράση του Βελουχιώτη, τότε αναμφίβολα θα ζήσουμε και σε πολλές μάλιστα εκφάνσεις τα ίδια ίσως και χειρότερα…

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013.

 

Σχόλια  

 
-3 #4 Παναγιώτης Πολίτης 02-01-2014 18:29
Παραθέτοντας Γιωργος Διλιντας:
επι του παροντος η περι τον Τσιπρα ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ ανταμωνεται με το ιδρυμα Λεβι εκτος και αν αυτα που εγραψε εχθες ο Μεντρεκας στον Ριζοσπαστη ειναι ανυποστατα


Μήπως μπορείς να γίνεις ποιο συγκεκριμένος.
Παράθεση
 
 
-6 #3 Γ.Πάλος 30-12-2013 12:24
Υπάρχει μια διαφορά όμως Θανάση Κάππο.
Η υποχώρηση, που ο ήχος της έγινε ακουστός απ΄ όλους με τη Βάρκιζα, έγινε ΑΦΟΥ
ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ο ένοπλος αγώνας, αφού χύθηκε το αίμα του λαού με την κολοσσιαία
εκπλήρωση του καθήκοντος του, όπως αυτή εκφράστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από
την Αριστερά. [Άσχετα από τα του εμφυλίου μετέπειτα]
Εδώ όμως γίνεται ένα κακό από την ίδια πηγή, με διαφορετική βέβαια μεθοδολογία, σιωπηρά
αιματηρή έστω και πολύ λιγότερο, αλλά ουσιαστικά με πιο επικίνδυνα αποτελέσματα, και
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΚΑΝ ΜΑΧΗ !!
Εδώ ούτε "ΕΑΜ" υπάρχει, ούτε "ΕΛΑΣ" υπάρχει, και ούτε και καμιά πρόθεση για κάποιο είδος
ανάλογα με τις ιδιομορφίες της εποχής, αντίστασης.
Τάβαλα σε εισαγωγικά, γιατί τα εννοώ υπό άλλη μορφή στο σήμερα.
Εδώ η Αριστερά είναι εμφανής, μόνο στις κλαψιάρικες διαπιστώσεις, στα "πολεμοχαρή"
ανακοινωθέντα, στα ανιαρά τσιτάτα και τις διαλεκτικές.
Και μη μου πει κανείς τώρα για τις γενικές απεργίες της μιας μέρας.
Γι' αυτό λοιπόν, αν δεν ξυπνήσουμε, αν δεν αντισταθούμε, ο οδοστρωτήρας των γεγονότων
θα περάσει πάνω από το τραγικά αδρανές κορμί μας, και το χειρότερο απ' όλα είναι πως
κανείς δεν θα του δώσει ένα χέρι να σηκωθεί όταν θα το χρειάζεται.
Μέ ανησυχία μεγάλη διαπιστώνει κανείς, το..." Μήπως είναι αργά;; ".....
Και ακόμα χειρότερο είναι, ότι αυτοί που πρέπει να τα ξέρουν όλα αυτά, ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ.-
Αυτοί που "δεν τα ξέρουν" δεν έχουν την παραμικρή αληθινή σχέση με την Αριστερά.
Παράθεση
 
 
0 #2 Γιωργος Διλιντας 30-12-2013 08:47
επι του παροντος η περι τον Τσιπρα ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ ανταμωνεται με το ιδρυμα Λεβι εκτος και αν αυτα που εγραψε εχθες ο Μεντρεκας στον Ριζοσπαστη ειναι ανυποστατα
Παράθεση
 
 
-4 #1 Παναγιώτης Πολίτης 27-12-2013 18:58
Θεωρώ ότι μπορούμε να διδαχθούμε πολλά από το παρελθών όταν κάνουμε σωστή ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας . Ό εχθρός αλλάζει πρόσωπο όπλα και μέθοδο ανάλογα με την εποχή. Τότε οι καπεταναίοι γνώριζαν τον εχθρό τις στρατιωτικές δυνάμεις και τα όπλα του. Σήμερα ο εχθρός είναι σχεδόν αόρατος το ίδιο και τα όπλα του, που, τις περισσότερες φορές, οι σφαίρες του γίνονται δεκτές με ευχαρίστηση από την πλειονότητα των πολιτών, τους οποίους έχει ανάγκη η αριστερά για να εφαρμόσει την πολιτική της. Σήμερα δεν θα εμποδίσουν βίαια την αριστερά να ανέβει στην κυβέρνηση, θα την υπονομεύσουν για να μην αλλάξει τα πράγματα, κι’ αν τα καταφέρουν θα είναι το χειρότερο. Χρόνια τώρα άρχουσα τάξη – οι αγορές προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία τους, προσπάθησαν και σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν την φθορά των συνειδήσεων, καλλιέργησαν στην κοινωνία τον ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον καταναλωτισμό, την αδιαφορία, και την αδράνεια, τον ωχαδερφισμό, το όλοι είναι ίδιοι. Οι πλειονότητα των όταν μιλάει, είναι σαν ακούς τα δελτία των καναλιών. Η αριστερά πρέπει να δόση μάχη με τα δεδομένα, με τις επικρατούσες νοοτροπίες και συνήθειες, την άγνοια, τον τρόπο σκέψης που έχει διαμορφώσει το σύστημα, θα πρέπει να ενεργοποίηση τους πολίτες. Όσο κι’ αν η συγκυρία ευνοεί την αριστερά να γίνει κυβέρνηση, άλλο τόσο ευνοεί και την αποτυχία της, κι’ αυτό πρέπει να το πάρουμε σοβαρά υπόψη. Το κοινωνικοοικονο μικό σύστημα δεν θα αλλάξει χωρίς τη θέληση λαού, και για να το θελήσει πρέπει να το συνειδητοποιήσε ι. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με αναφορές στο παρελθών, αλλά με την προβολή αξιών, και προτάσεων που θα συμβάλουν για να δημιουργήσουμε καλύτερο ένα αύριο, ποιότητα ζωής, ένα καλύτερο κόσμο. Νομίζω ότι δεν έχουμε συνειδητοποίηση ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αντιπολίτευσης, διαμαρτυρίας και ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης. Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο κακός μας εαυτός. Καλή χρονιά με υγεία και περίσκεψη.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ο «Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Έρευνας» (ΜΑΧΩΜΕ), σας προσκαλεί στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:  

«ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»  

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, στις 7.00 μμ,

στα γραφεία του ΜΑΧΩΜΕ

(οδός Αγ. Κωνσταντίνου & Γερανίου 47, 1ος όροφος, Ομόνοια)  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

  • «Γερμανικές επανορθώσεις και το Ολοκαύτωμα του Διστόμου», Γιάννης Σταθάς, βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ

  • «Τεκμηρίωση των αξιώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας έναντι της Γερμανίας», Σαράντος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας (ΕΣΔΟΓΕ)

  • «Εκτιμήσεις για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο», Γιώργος Παπαλεξίου, οικονομολόγος, μέλος της Πρωτοβουλίας «Διαγραφή του Χρέους Τώρα!»

  • «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, γερμανικές αποζημιώσεις και το γερμανοελληνικό ταμείο για το "μέλλον", Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

  •   Συντονίστρια εκδήλωσης: Βασιλική Λάζου, ιστορικός, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
10841463_874492109250962_1737608452_n

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΕ ΗΧΟ ΠΛΑΓΙΟ

basileiou-grammofwno

ΓΡΑΦΕΙ Ο "ΑΤΑΞΙΚΟΣ"

*************************************************************

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ''ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ''

 

Σημεία από την ομιλία του Παν. Λαφαζάνη σε αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους φορέων στο ''Κοβεντάρειο'' στην (Κοζάνη 24/3)             

***************************************************

«ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ»

Απάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενεργείας Π. Λαφαζάνη στην επίκαιρη ερώτηση του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ (26/3)

***************************************************

Β. ΠΡΙΜΙΚΗΡΗΣ: ''TO XΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''

ΗΜΕΡΙΔΑ "ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ"

(Κλικ στην εικόνα για να δείτε όλες τις τοποθετήσεις)


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)


******************************************************************************************

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ (εφημερίδα "ΠΡΙΝ" - 28/10/12)

"ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ"


*****************************************************************************

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΙΚΑ
"Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

*****************************************************************************************************

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ - ΟΙ ΖΕΥΓΑΔΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ

***********************************************************************************************


Συνέντευξη του Γ. Τόλιου στο ρ/σ “Παραπολιτικά” και το Ν. Ευαγγελάτο για το χρέος, την ευρωζώνη και την εναλλακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (25/9/14)