Όλοι κατηγορούν όλους για «ψεύτες» στις ΗΠΑ

1996
κόρμπιν

Τις διαφορετικές προτεραιότητες τμημάτων του κατεστημένου για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αλλά και την προσπάθεια να «σμιλευτεί» περισσότερο ο Ντόναλντ Τραμπ για να χωράει στο καλούπι του αμερικανικού βαθέως κράτους, εκφράζει η κλιμακούμενη αντιπαράθεση του Λευκού Οίκου με τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι.
Ο Τύπος που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς προχωρά σε μια άνευ προηγουμένου ηρωοποίηση του Κόμι, ο οποίος ύστερα από την απομάκρυνσή του από τον Τραμπ, κατέθεσε σε εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου ότι ο πρόεδρος τον πίεσε να διακόψει τις έρευνες σχετικά με πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. Εφημερίδες όπως οι Νιου Γιορκ Τάιμς κατηγορούν ανοιχτά πλέον τον Τραμπ σαν «ψεύτη» ο οποίος θα πρέπει να καθαιρεθεί το συντομότερο δυνατό από το αξίωμά του. Η τρίωρη κατάθεση του Κόμι μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα περισσότερα αμερικανικά δίκτυα, που ζητούν την κεφαλή του Τραμπ επί πινάκι, όχι φυσικά για την αντιλαϊκή πολιτική του ή την επιθετικότητά του απέναντι στην Κίνα, αλλά γιατί δεν είχε συμπεριλάβει από την αρχή στην ατζέντα του μια εξίσου επιθετική στάση και απέναντι στη Ρωσία.
Ο Τραμπ απάντησε ότι θα καταθέσει και αυτός στην επιτροπή για να αποδείξει τα ψέματα, όπως λέει, του πρώην επικεφαλής του FBI ενώ και οι δυο πλευρές απειλούν με αποκαλύψεις εγγράφων και συνομιλιών που θα επιβεβαιώσουν τα λεγόμενά τους.
Είναι πάντως γεγονός ότι ο Κόμι αναδεικνύεται σε μια από τις πιο σκοτεινές προσωπικότητες που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το FBI. Ήταν ο άνθρωπος, που κατά παράβαση κάθε σχετικής διαδικασίας, άνοιξε και πάλι την υπόθεση με τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών από το γραφείο της Χίλαρι Κλίντον, γεγονός που χάρισε πολύτιμους πόντους στην προεκλογική εκστρατεία του σημερινού προέδρου. Τότε, οι ίδιοι σχολιαστές στον φιλελεύθερο Τύπο, τον κατηγορούσαν ευθέως ότι συνωμοτούσε για την εκλογή του Τραμπ, ενώ στο εσωτερικό του FBI βρισκόταν σε εξέλιξη μια μίνι ανταρσία από κατώτερα στελέχη που έμεναν πιστά στην Κλίντον και τους Δημοκρατικούς.
Ο αμερικανός πρόεδρος, πάντως, πρόλαβε να ορίσει αυτή την εβδομάδα τον αντικαταστάτη του Κόμι στην ηγεσία του FBI. Τον τίτλο έλαβε ο Κρίστοφερ Ρέι, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που είχαν υπό την εποπτεία τους τα βασανιστήρια που πραγματοποιούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις σε κολαστήρια όπως το Άμπου Γκράιμπ.
Η υστερική εκστρατεία των περισσότερων ΜΜΕ εναντίον της Μόσχας δημιουργεί ένα νεομακαρθικό σκηνικό το οποίο στρέφεται εναντίον ενοχλητικών για το σύστημα φωνών (όπως το Wikileaks), εξέλιξη που δεν δυσαρεστεί καθόλου το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο Τραμπ υποχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες σε αρκετά θέματα απέναντι στο αμερικανικό κατεστημένο, αρχικά με τη συμβολική πυραυλική επίθεση στη Συρία και πολύ πιο πρόσφατα με τη δημόσια δέσμευσή του στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση κάθε χώρας μέλους της συμμαχίας που μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.
*Πηγή: prin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας