Φωτιά Ζάκυνθος: Σε Αγαλά, Καταστάρι και Κοιλιωμένο τα επικίνδυνα μέτωπα

1511
ζάκυνθος
Μεγάλη μάχη με τις αναζωπυρώσεις εξακολουθούν να δίνουν για πέμπτη συνεχή ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ζάκυνθο, έχοντας κατορθώσει να οριοθετήσουν την πλειονότητα των πύρινων μετώπων που κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις γης και δάσους και έθεσαν σε κίνδυνο περιουσίες.

Μέχρι και αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα πλέον επικίνδυνα μέτωπα εντοπίζονται στις περιοχές Αγαλάς, Καταστάρι και Κοιλιωμένος.

Μπαράζ πυρκαγιών

Στο μεταξύ κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται ήδη στην Ζάκυνθο, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν.
Μόνο τη νύχτα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής (13/08/2017), εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές στις Βολίμες, την ώρα που μαίνονταν οι δύο μεγάλες πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, ενώ μία ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 10.15 σήμερα το πρωί στην περιοχή της Δάφνης, στα νοτιοανατολικά του νησιού.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, από τις 11 Αυγούστου, που οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες, (δείκτης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς 4), λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων, μέχρι αυτήν την ώρα, εκδηλώθηκαν στην Ζάκυνθο 15 πυρκαγιές, από τις οποίες οι 13 είναι σε εξέλιξη.
Συνολικά, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής εκδηλώθηκαν οι εξής πυρκαγιές στη Ζάκυνθο:
1. Στις 11/08 και Ω/ 13:33 στο Καταστάρι της Δ.Ε. Αλυκών
2. Στις 11/08 και Ω/ 15:00 στο Καπελέτι της Δ.Ε. Ελατίων
3. Στις 12/08 και Ω/ 15:35 στον Κοιλιωμένο της Δ.Ε. Αρτεμισίων
4. Στις 12/08 και Ω/23:10 στη θέση Ελιές Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
5. Στις 12/08 και Ω/23:38 στη θέση Αστέρι Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
6. Στις 13/08 και Ω/00:30 στη θέση Αλωνάκι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
7. Στις 13/08 και Ω/00:32 στη θέση Σκούτα Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
8. Στις 13/08 και Ω/01:00 στη θέση Μεγαλώνι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
9. Στις 13/08 και Ω/08:00 στη θέση Ασκός Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
10. Στις 13/08 και Ω/08:30 στη θέση Άγιος Νικόλαος Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
11. Στις 13/08 και Ω/10:15 στη θέση Δάφνη Βασιλικού της Δ.Ε. Ζακυνθίων
12. Στις 13/08 και Ω/15:15 στη θέση Νικολουδάκη κοντά στον Λαγανά
13. Στις 13/08 και Ω/21:50 στη θέση Καμπι
14. Στις 13/08 και Ω/22:00 (δεύτερη πυρκαγιά) στη θέση Αγ. Νικόλαος Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
15. Στις 13/08 και Ω/22:50 στη θέση Παλιό Χωριό

Το μέτωπο του Αγαλά το πιο ανησυχητικό -Βλέπουν εμπρησμό

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πιο ανησυχητικό μέτωπο είναι αυτό του Αγαλά καθώς στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, τονίζει σε δηλώσεις του ότι οι φωτιές που καίνε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες το νησί είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. «Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές. Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κολοκοτσάς, ενώ επικαλέστηκε και μαρτυρίες κατοίκων ότι η πρώτη φωτιά προέκυψε από εμπρησμό. Όπως είπε επίσης, αν και υπήρχε σχέδιο προετοιμασίας «είναι πρωτοφανές να ξεσπούν δέκα εστίες σε όλη τη Ζάκυνθο». «Το νησί μας είναι πανέμορφο και γι αυτό θέλησαν να την κάψουν», δήλωσε επίσης ο δήμαρχος Ζακύνθου, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές, και ότι επί δύο μέρες καταβλήθηκαν προσπάθειες προκειμένου να σωθεί το χωριό Αγαλάς.
Επίσης ο κ. Κολοκοτσάς ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες ζήτησε με έγγραφό του από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, κ. Νίκο Παπαθεοδώρου.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Στη μάχη κατά των πύρινων μετώπων που καίνε το νησί της Ζακύνθου ρίχτηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Την Κυριακή έφτασαν στο νησί έξι οχήματα με 20 άντρες, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η πυροσβεστική δύναμη στη Ζάκυνθο και από άλλες περιοχές της χώρας.
Το πιο επικίνδυνο μέτωπο είναι εκείνο μεταξύ Κοιλιωμένου και Αγαλά, αλλά και στο Βασιλικό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη και με τις φλόγες στις Βολιμές.
Το πέρασμα της φωτιάς ήταν καταστροφικό και για τις περιουσίες των κατοίκων καθώς παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι δυνάμεις στον Αγαλά, ένα σπίτι 100 μέτρα από τον οικισμό παραδόθηκε στις φλόγες.
Ενα ελικόπτερο σινούκ του στρατού, ένα ελικόπτερο έρικσον και ένα αεροσκάφος τύπου πετζετέλ ενίσχυαν μέχρι χθες το βράδυ το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας