Τσεχία. Η αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. πίσω από τη δεξιά στροφή

1793
τσεχία

Πρώτη πολιτική δύναμη στην Τσεχία, με το 30% των ψήφων, αναδεικνύεται η εθνικιστική και ξενοφοβική Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών (ΑΝΟ), επικεφαλής της οποίας βρίσκεται ο εμπλεκόμενος σε οικονομικά σκάνδαλα μεγαλοεπιχειρηματίας Αντρέι Μπάμπις. Ταυτόχρονα, ξεπερνάει το 10,5% το ακροδεξιό Κόμμα Άμεσης Δημοκρατίας, έτσι ώστε το σύνολο των ψήφων που στράφηκαν προς τη ρατσιστική και εθνικιστική Δεξιά να ξεπερνάει το 40%.
Η εξέλιξη αυτή, που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία μετά από τις ανάλογες εξελίξεις στη γειτονική Αυστρία, αποτελεί συνέπεια των βαθιά αντιλαϊκών και άγρια νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που ακολουθούν πιστά τις κατευθύνσεις της. Καθώς η σοσιαλδημοκρατία και στην Τσεχία αποτελεί τον πλέον σταθερό υπερασπιστή της Ε.Ε., ενώ η Αριστερά εμφανίζεται αμήχανη και άτολμη στο να θέσει ζητήματα ρήξης με το ευρώ και την Ε.Ε., η λαϊκή δυσαρέσκεια εκφράζεται πολιτικά από επικίνδυνες δεξιές και ακροδεξιές ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις.
Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το Κ.Κ. Βοημίας και Μοραβίας χάνει τη μισή εκλογική του δύναμη, πέφτοντας από το 14,9% του 2013 στο 7,75%.
Μια τέτοια δεξιά ευρωσκεπτικιστική δύναμη είναι και η ΑΝΟ του Αντρέι Μπάμπις, η οποία απορρίπτει το ευρώ και υποστηρίζει τη διατήρηση της κορώνας ως εθνικού νομίσματος, χωρίς όμως να θέτει ζήτημα εξόδου από την Ε.Ε. Συνάμα, εκφράζει ανοιχτά ξενοφοβικές απόψεις, τασσόμενη κατά της εγκατάστασης μεταναστών ασιατικής προέλευσης. Όπως είπε ο Μπάμπις, “οι επιχειρήσεις μας θέλουν Σλοβάκους και Ουκρανούς, όχι τους μετανάστες που μας στέλνει η Ευρώπη”.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας