Το Πουέρτο Ρίκο προωθεί διαγραφή του χρέους του, το οποίο ξεχνά η Ελλάδα και τρώει… πόρτα από ESM

6369
Πουέρτο Ρίκο

Ο Τσίπρας το μόνο που υπογράφει είναι μνημόνια, ενώ δεν έχει καν πρόταση για το χρέος.
Σε μεγάλη διαγραφή (αναδιάρθρωση) χρέους, του οποίου το ύψος ανέρχεται σε 70 δισ. δολάρια, προχώρησε το Πουέρτο Ρίκο, ανεξάρτητη Κοινοπολιτεία, πολιτικά συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία.
Αναλυτής, μάλιστα, της Moody’s χαρακτήρισε την εξέλιξη “θετικό βήμα” διότι, όπως είπε, θα οδηγήσει σε συντεταγμένη χρεοκοπία, αν και κύκλοι των διεθνών αγορών τόνιζαν ότι η αναδιάρθρωση χρέους θα πρέπει να εγκριθεί από αμερικάνικο δικαστήριο.
Και ενώ ακόμα και το Πουέρτο Ρίκο δίνει σκληρό αγώνα για την επιβίωση του, επιδιώκοντας να αποτινάξει και να διαγράψει τη θηλιά ενός αβίωτου χρέους, η μνημονιακή υποδουλωμένη πολιτική τάξη της Ελλάδας προσκυνάει τους πιστωτές και εξαθλιώνεται προκειμένου να πληρώνει στο ακέραιο ένα επονείδιστο και αποπνικτικό χρέος.
Ο Τσίπρας το μόνο που ξέρει είναι να υπογράφει σκληρά και ανελέητα μνημόνια, χωρίς να ζητά απολύτως τίποτα για το χρέος, χωρίς να παίρνει καμιά δέσμευση, χωρίς να τολμά να ψελλίσει ούτε καν μια πρόταση για το χρέος, για διαγραφή χαιρετίσματα, αναμένοντας, άκουσον – άκουσον, μπας και καταφέρει κανένα ημίμετρο το ΔΝΤ!!!
Το Πουέρτο Ρίκο παλεύει, η Ελλάδα του προδοτικού μνημονιακού μπλοκ καθεύδει και ο ESM μας περιφρονεί και μας εμπαίζει.
Βατερλώ για την υποταγμένη κυβέρνηση και κυρίως για την Ελλάδα υπήρξε η αθλιεστάτη σημερινή, Πέμπτη (4/5), τοποθέτηση του ESM, για το ελληνικό χρέος. Άνθρακες ο θησαυρός της εθελόδουλης κυβέρνησης. Ο Παναμάς κάτι καταφέρνει, η παραδομένη Ελλάδα τίποτα! O ESM μιλάει για ενδεχόμενη απόφαση σχετικά με μια ψευτοελάφρυνση του ελληνικού χρέους από το 2018, αν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο (!), ενώ αποκλείει παντελώς το κούρεμα. Συγχαρητήρια!
Αντίδραση από την προδοτική κυβέρνηση Τσίπρα καμμία. Ξεπουλημένοι μέχρι μυελού οστέων!
Την απάντηση του εκπροσώπου τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Βόλφγκανγκ Πρόισλ στο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια» διαβάζουμε στο σημερινό της φύλλο της.

Το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας της Φραγκφούρτης σχετικά με την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικών κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της αναφερόταν σε ανακοίνωση του ΕΜΣ (ESM), κατά την οποία η επιτευχθείσα συμφωνία «ανοίγει το δρόμο για «σχετικές ελαφρύνσεις».
Προηγουμένως το σχετικό άρθρο της FAZ αναφερόταν στο διαφιλονικούμενο ζήτημα πιθανών ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους που εξακολουθεί να διχάζει το ΔΝΤ και τις χώρες της ευρωζώνης.
O B. Πρόισλ στο σημείο αυτό διαψεύδει το δημοσίευμα της FAZ σημειώνοντας: «Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Πολύ περισσότερο, αυτό που λέγεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο EMΣ από κοινού με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι το εξής: ‘Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα‘».
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΕΜΣ αναφέρει: «Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλεπουμε στον ορίζοντα. Στις 25 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Συνεπώς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον EMΣ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις (‘κούρεμα χρέους’)».

1 σχόλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας