Το δίλημμα του ΔΝΤ: Νέα ανακεφαλαιοποίηση ή άρση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας;

1512
δντ

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την βασική του θέση ότι δηλαδή οι ελληνικές συστημικές τράπεζες πρέπει να υποβληθούν σε νέο τεστ ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους, αλλά και να προχωρήσουν σε νέα αύξηση κεφαλαίου, της τάξης των περίπου 10 δισ. ευρώ, για να καλύψουν επιπλέον «κόκκινα δάνεια» που θεωρεί ότι υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Σε διαφορετική περίπτωση, επιμένουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να άρει τα όποια μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ισχύουν σήμερα στη χώρα μας. Κι όλα αυτά, ενώ αυξάνει ο αριθμός των στεγαστικών, που εντάσσονται στην κατηγορία των «κόκκινων», ενώ την ίδια ώρα, ο στόχος για μείωση των NPLs απέτυχε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Το παραπάνω «μίγμα», όπως είναι φυσικό, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να το λύσει, λαμβάνοντας υπόψη της και το περίφημο πολιτικό κόστος. Αν και οι τραπεζίτες, στη συνάντηση της Παρασκευής, στο «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.
Και το ζητούμενο είναι: Τι θα κάνουν τελικώς το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών;
Οι πληροφορίες, επ’ αυτού, προς το παρόν, παραμένουν συγκεχυμένες. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, είναι πιθανό να αναζητηθεί μια μέση λύση. Θα προβλέπει μεν αύξηση κεφαλαίου, αλλά όχι στο ύψος που ζητά το Ταμείο. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, αναμένεται ότι θα αποτελέσει casus belli για τις τράπεζες και κυρίως τους μετόχους τους.
*Βασική πηγή: Γιώργος Μαντέλας – in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας