Τουρκικές προκλήσεις σε Ίμια, σε Ρόδο και στη Θράκη

1717

Δύσκολη μέρα αποδείχθηκε η Παρασκευή (3/11), αφού μέσα σε λίγες ώρες υπήρξαν απανωτές οι Τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας, με μια κυβέρνηση να ακολουθεί εξωτερική πολιτική παραδομένη στις ΗΠΑ και την ΕΕ, με τις τελευταίες να σηκώνουν τα χέρα ψηλά απέναντι στις κινήσεις της Άγκυρας, σε μια επίδειξη ”ουδετερότητας”, την οποία θα ζήλευε και ο Πόντιος Πιλάτος.
Ιδιαίτερα ενοχλημένη και επιθετική εμφανίσθηκε η Άγκυρα απέναντι στην κοινή ελληνοαιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση με την ονομασία ”Μέδουσα” που στη μια φάση της έγινε ανοικτά της Ρόδου.
Το τουρκικό ΥΠΕξ σε σκληρή ανακοίνωση του μίλησε για παραβίαση της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, η οποία κάνει λόγο για την αποστρατιωτικοποίηση της Δωδεκανήσου.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στις τουρκικές αιτιάσεις, απέφυγε, όπως μέχρι τώρα, να μιλήσει για τα δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από την Χάρτα του ΟΗΕ αλλά για πρώτη φορά υπογράμμισε ότι η Συνθήκη των Παρισίων δεν αφορά την Τουρκία, αφού αυτή δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος και κακώς επομένως την επικαλείται.

Παραβιάσεις στα Ίμια

Την ίδια ώρα τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο πραγματοποιούσε δυο φορές προκλητικές πτήσεις ύψους 30μ και 260 μ. πάνω από τα Ίμια, υποδηλώνοντας για άλλη μια φορά τις βλέψεις της Τουρκίας στις βραχονησίδες, ενώ νωρίτερα τουρκικά μαχητικά παρενοχλούσαν ελληνικό ελικόπτερο, το οποίο έκανε επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στην περιοχή των Ιμίων.

Cavusoglou: Τουρκική μειονότητα της Θράκης

Την ίδια μέρα, ο Τούρκος, καταγόμενος από την Κομοτηνή, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Hakan Cavusoglou, μετά τις συναντήσεις του στην Αθήνα, επισκέφθηκε την Θράκη, όπου έκανε λόγο για ‘‘τουρκική μουσουλμανική μειονότητα” στην περιοχή, η οποία αριθμεί, όπως είπε, 150.000 πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι, αναφερόμενος ο Cavusoglou σε τουρκική μειονότητα της Θράκης, παρακάμπτει τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία έχουν συνυπογράψει Ελλάδα και Τουρκία, που κάνει λόγο για μουσουλμανική μόνο μειονότητα, ενώ από την άλλη η Τουρκία επικαλείται το γράμμα της Συνθήκης των Παρισίων , στην οποία και δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Πάντως, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο Cavusoglou αναγνώρισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και οι Ρωμιοί, όπως του αποκάλεσε, της Κωνσταντινούπολης με τον ίδιο τρόπο που θέλουμε να αντιμετωπίζεται και η μειονότητα της Θράκης.

Μια νέα εξωτερική πολιτική

Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμη σημασία αποκτά η επίσκεψη το επόμενο διάστημα του T. Erdogan στην Ελλάδα.

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι αποτελεί μέγα σφάλμα για την Ελλάδα ότι έχει εγκλωβιστεί στη Δύση, έχει γυρίσει την πλάτη στην Ρωσία και έχει αφήσει το έδαφος των καλών σχέσεων με την Μόσχα να το μονοπωλεί παραδόξως η Άγκυρα, την στιγμή που για την Αθήνα, η στρατηγική συνεργασία με την Ρωσική πλευρά και μια νέα ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδας και όχι μόνο.

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας