Τουρκία: «Όχι» στα αιτήματα ακύρωσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος

1477
Τουρκία

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) απέρριψε σήμερα Τετάρτη, όπως ήταν αναμενόμενο και μετά από πιέσεις του καθεστώτος Εrdogan,  τις προσφυγές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής εξαιτίας των παρατυπιών που καταγγέλθηκαν.
Δέκα μέλη του YSK ψήφισαν κατά της ακύρωσης των αποτελεσμάτων, ενώ ένας ψήφισε υπέρ, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.
«Οι προσφυγές του HDP, του CHP και του κόμματος Vatan αναφορικά με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου συζητήθηκαν ξεχωριστά και ως αποτέλεσμα των εκτιμήσεων απορρίφθηκαν με ψήφους 10 κατά έναν 1 υπέρ» ανέφερε το Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η αντιπολίτευση ζητούσε την ακύρωση του δημοψηφίσματος, με αφορμή την απόφαση του YSK να θεωρήσει έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών.
Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό (CHP), ανακοίνωσε ότι θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να επιτύχει την ακύρωση του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Πρόκειται για μια σοβαρή κρίση νομιμότητας. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα νομιμά μέσα. Θα εξετάσουμε αύριο αν θα προσφύγουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του CHP, Μπουλέντ Τεζτζάν αφού έγινε γνωστή η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.
Η αντιπολίτευση ζητούσε την ακύρωση του δημοψηφίσματος επειδή η YSK θεώρησε ως έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας