Συντακτική Συνέλευση Βενεζουέλας: Αισχρές οι απειλές Τραμπ – Στήριξη στον Μαδούρο

1888
συντακτική

Η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας εξέφρασε σήμερα τη συμπαράστασή της στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο ενώπιον των «αισχρών απειλών» που διατύπωσε ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της χώρας της Νότιας Αμερικής.
«Απορρίπτουμε τις άνανδρες, προκλητικές και αισχρές απειλές» του Τραμπ εναντίον της «ιερής εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας» έγραψε η πρόεδρος του σώματος, Ντέλσι Ροντρίγκες στον λογαριασμό της στο Twitter.
Η Συντακτική Συνέλευση «θα ενεργήσει για να συντροφεύσει» τον πρόεδρο Μαδούρο «στην άμυνα» της χώρας, συμπλήρωσε η ίδια.
«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης μιας πιθανή στρατιωτικής επιλογής εάν καταστεί αναγκαίο» δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από το Νιου Τζέρσεϊ, όπου βρίσκεται σε διακοπές.
Οι δηλώσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν «πράξη παραφροσύνης» από τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντίμιρ Παντρίνο, ο οποίος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση επίθεσης «όλοι μας θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και την εθνική κυριαρχία της αγαπημένης μας Βενεζουέλας».
«O Tραμπ θέλει να απειλήσει την σταθερότητα της Λατινικής Αμερικής»
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει να απειλήσει τη σταθερότητα της Λατινικής Αμερικής με την «επιπόλαιη απειλή» μιας «στρατιωτικής επιλογής» μπροστά στην κρίση που συνταράσσει την χώρα.
«Η επιπόλαιη απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει στο να οδηγήσει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε μια σύρραξη που θα διατάρασσε, μόνιμα, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής μας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος ανέγνωσε μια ανακοίνωση εξ ονόματος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Όπως τονίζεται στο κείμενο, απορρίπτονται «με τον πλέον κατηγορηματικό και ακλόνητο τρόπο οι μη φιλικές και εχθρικές δηλώσεις» του Αμερικανού προέδρου.
Στις δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV, ο υπουργός Χόρχε Αρεάσα απηύθυνε έκκληση στα «μέλη της διεθνούς κοινότητας (…) να καταδικάσουν με τον πλέον σαφή τρόπο και κατηγορηματικά αυτήν την επικίνδυνη επίθεση στην ειρήνη και τη σταθερότητα της ηπείρου».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους έγιναν «μόλις μία ημέρα μετά» το αίτημα του Μαδούρο για μια «προσωπική συνομιλία» με τον Αμερικανό ομόλογό του, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας ή σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη.
Αντιδράσεις από χώρες της Λ. Αμερικής για τις απειλές Τραμπ περί «στρατιωτικής επιλογής» στη Βενεζουέλα
Τα κράτη μέλη της Μercosur, της εμπορική ένωσης κρατών της Νότιας Αμερικής,  καταδίκασαν τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι εξετάζει και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για την κρίση στη Βενεζουέλα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής είπε ότι τα μόνα αποδεκτά μέσα για την προώθηση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα είναι ο διάλογος και η διπλωματία.
Η προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου διατυπώθηκε την Παρασκευή έπειτα από ημέρες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, με τις ΗΠΑ να χάνουν την υπομονή τους έπειτα από τέσσερις μήνες διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 125 ανθρώπους και την εκλογή μιας αμφιλεγόμενης Συντακτικής Συνέλευσης.
«Έχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιλογής, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Τραμπ προς τους δημοσιογράφους στο λέσχη γκολφ του στο Μπέντμινστερ του Νιού Τζέρσεϊ, όπου κάνει διακοπές.
Η αριστερή κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέδρασε έντονα: «Η επιπόλαιη απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει στόχο να παρασύρει τη λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε μια σύρραξη που θα διατάρασσε, σε μόνιμη βάση, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, διαβάζοντας μια ανακοίνωση εξ ονόματος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Η προοπτική μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή προκάλεσε δυσφορία σε πολλές λατινοαμερικανικές χώρες, ακόμη και σ’ αυτές, όπως το Περού και η Χιλή που επικρίνουν ανοικτά την κυβέρνηση του Μαδούρο.
«Η κρίση στη Βενεζουέλα δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικές ενέργειες προερχόμενες από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό», ανέφερε στο Twitter ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι.
«Η απόρριψη της βίας και κάθε επιλογής που περιλαμβάνει χρήση βίας είναι σταθερή και αποτελεί τη θεμελιώδη βάση της δημοκρατικής συγκατοίκησης, σε εσωτερικό επίπεδο όπως και στις διεθνείς σχέσεις», υπενθυμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας.
Στο πλευρό του Μαδούρο έσπευσαν, φυσικά και παραδοσιακοί του σύμμαχοι. «Επαναλαμβάνουμε στην κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας την αλληλεγγύη μας και τη φιλία μας, καταδικάζοντας στο όνομα της αξιοπρέπειας και της κυρίαρχης υπερηφάνειας του λαού όλες τις επιθέσεις» εναντίον αυτής της χώρας», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Νικαράγουας.
Επίσης η κυβέρνηση του Ισημερινού «εκφράζει την αλληλεγγύη της» με τη Βενεζουέλα «και απορρίπτει κάθε απειλή για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο έδαφός της», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας