Στο Κογκρέσο η συμφωνία για τα F-16 με τίμημα 2,4 δισ

1635
κογκρέσο

Στα 2,404 δισ. δολάρια εκτιμάται το κόστος για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως αναφέρει στην εισήγησή του προς το Κογκρέσο το State Department. Μάλιστα, η εισήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης – η οποία απαντά θετικά στο σχετικό αίτημα της Ελλάδας – δεν προβλέπει προς το παρόν αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία αν ζητηθούν θα είναι, όπως λέει, αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Defense Security Cooperation Agency (DSCA) των ΗΠΑ “Ο κύριος εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin από το  Fort Worth του  Texas. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η Ελλάδα συνήθως αιτείται κάποιων αντισταθμιστικών. Οποιαδήποτε συμφωνία για αντισταθμιστικά θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της αναδόχου εταιρείας”.
Στο Κογκρέσο η συμφωνία για τα F-16 χωρίς αντισταθμιστικά
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: “η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές ασφαλείας. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική της άμυνα και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις”.
Όπως αναφέρεται: “η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει την ανάθεση  περίπου 3-5 επιπλέον αντιπροσώπων την Αμερικανικής κυβέρνησης ή της αναδόχου εταιρείας στην Ελλάδα”. Επιπλέον στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι “Δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ετοιμότητα της αμερικανικής άμυνας ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας