Στο γύψο του Erdogan το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Συνελήφθησαν οι ηγέτες του

1724
Erdogan

Συνέλαβαν τους ηγέτες του φιλοκουρικού κόμματος-Έκρηξη στο Ντιγιαρμπακίρ
Αποφασισμένος να θέσει εκτός νόμου το αριστερό, φιλοκουρδικό κόμμα HDP– τρίτη πολιτική δύναμη της Τουρκίας, με 59 βουλευτές- φαίνεται να είναι ο Erdogan. Αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής τους δύο συμπροέδρους του κόμματος, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάςκαι την Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, μαζί με άλλους εννέα βουλευτές του κόμματος, με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας υπέρ του ένοπλου, αυτονομιστικού κόμματος των Κούρδων ΡΚΚ. Λίγες ώρες αργότερα, σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Ντιγιάρμπακιρ, όπου κρατούνται οι βουλευτές του HDP. Ο εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα για την προφυλάκιστη του Ντεμιρτάς μέχρις ότου προσαχθεί σε δίκη.

Στο τελευταίο μήνυμά του μέσω Twitter προτού συλληφθεί, ο Ντεμιρτάς κατήγγειλε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε «ναζιστικού τύπου» δικτατορία. Το πογκρόμ εναντίον του HDP- πογκρόμ που κατευθύνεται εναντίον όχι μόνο των Κούρδων, αλλά και του συνόλου της τουρκικής Αριστεράς, της οποίας το HDP αποτελεί την ισχυρότερη δύναμη- είχε προαναγγελθεί από την άρση της ασυλίας των βουλευτών του, την επαύριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το αποτυχημένο πραξικόπημα για να ξετυλίξει το δικό του «αντιπραξικόπημα σε αργή κίνηση». Το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει με πρόσχημα το στασιαστικό δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν και την ένοπλη δράση του ΡΚΚ επεκτείνεται εναντίον κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατείνεται επ΄άπειρον. Το ένα μετά το άλλο αντιπολιτευόμενο μέσο ενημέρωσης, με τελευταίο κρίκο της αλυσίδας την ιστορική εφημερίδα Cumhuriyet, διώκεται και οι ενοχλητικοί δημοσιογράφοι φυλακίζονται. Τις προάλλες, διατάχθηκε δικαστική δίωξη ακόμη και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγού του Κεμαλικού CHPΚεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με την κατηγορία ότι δυσφήμισε τον γιο του Ερντογάν.
Κάθε μορφής αντιπολίτευση μπαίνει στο γύψο από την ισλαμική κυβέρνηση του προέδρου- σουλτάνου Ερντογάν, που έχει οικοδομήσει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο, για τους λαούς της Τουρκίας και για τους γείτονές της, ενιαίο μέτωπο με τους ακροδεξικούς εθνικιστές του MHP (Γκρίζοι Λύκοι).
Η ενεργός αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον τουρκικό και τον κουρδικό λαό, σε όλους τους διωκόμενους αγωνιστές, είναι επιτακτικά αναγκαία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας